Acasa InternationalGeopolitica Regele Charles are cancer.Prinţul Harry vine la Londra să-şi vadă tatăl. Reacţii

Regele Charles are cancer.Prinţul Harry vine la Londra să-şi vadă tatăl. Reacţii

scris de Bogdan Crețu Roman
325 Afisari

Regele Charles a fost diagnosticat cu o formă de cancer, a anunţat luni Palatul Buckingham, precizând că nu este vorba de cancer de prostată, dar a fost descoperit în timpul operaţiei sale pentru prostata mărită, informează BBC.

CE SE ŞTIE PÂNĂ ACUM: 

  • Luni seara, în jurul orei locale 18.00 (20:00, ora României) Palatul Buckingham a emis un comunicat prin care a anunţat că Regele Charles a fost diagnosticat cu cancer.
  • Nu se ştie ce tip de cancer are regele, care este în vârstă de 75 de ani, dar Palatul spune că nu este vorba de cancer de prostată. Cu puţin mai mult de o săptămână în urmă, regele a fost internat în spital pentru o operaţie de prostată mărită
  • Palatul a descris „forma sa de cancer” ca fiind o „problemă separată de îngrijorare”, neavând legătură cu afecţiunea la prostată.
  • Regele s-a întors la Londra de la proprietatea sa Sandringham, luni dimineaţă, pentru a începe tratamentul ca pacient în ambulatoriu. Palatul transmite că este „pe deplin pozitiv” cu privire la tratamentul pe care îl primeşte
  • Deocamdată se va retrage de la îndatoririle publice, dar „va continua să se ocupe de treburile de stat şi de actele oficiale ca de obicei”.
  • Prinţul Harry, fiul cel mic al monarhului, se va întoarce în Marea Britanie după ce a vorbit cu tatăl său despre diagnosticul său.
  • Politicienii din Marea Britanie îi urează regelui o recuperare rapidă
  • Washingtonul spune că este o „veste incredibil de tristă”
  • Împreună cu declaraţia sa, Palatul Buckingham a publicat şi această fotografie a regelui:
Foto: Palatul Buckingham
Foto: Palatul Buckingham

UPDATE: TRUMP SPUNE CĂ REGELE ESTE „UN OM MINUNAT​”

Fostul preşedinte american Donald Trump l-a descris pe rege ca fiind un „om minunat”.

Trump a postat un mesaj pe reţelele sociale: „Este un om minunat, pe care am ajuns să-l cunosc bine în timpul preşedinţiei mele, şi ne rugăm cu toţii ca el să aibă o recuperare rapidă şi completă!”.

UPDATE: BIDEN ESTE ÎNGRIJORAT

Preşedintele SUA, Joe Biden, s-a declarat „îngrijorat” în urma diagnosticului Regelui Charles.

Întrebat de reporteri dacă are un mesaj pentru rege, Biden a spus: „Da, sunt îngrijorat pentru el. Tocmai am auzit diagnosticul său. Sper că voi vorbi cu el în curând”.

UPDATE: SUA REACŢIONEAZĂ LA O „VESTE INCREDIBIL DE TRISTĂ”

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel, a reacţionat spunând că este o „veste incredibil de tristă” şi a adăugat: „Îmi pare foarte rău pentru rege şi familia sa”.

El a declarat în cadrul unui briefing de presă că gândurile administraţiei Biden sunt alături de rege şi de familia regală.

UPDATE: REGELE CHARLES ŞI-A INFORMAT FAMILIA PERSONAL

Regele Charles şi-a informat personal familia apropiată cu privire la diagnosticul său, potrivit BBC. Printre aceştia se numără fiii săi, prinţul William şi prinţul Harry, precum şi fraţii săi, prinţesa Anne, prinţul Andrew şi prinţul Edward.

UPDATE: HARRY VINE LA LONDRA SĂ-ŞI VADĂ TATĂL

Ducele de Sussex, care se află în Statele Unite după ce a renunţat la îndatoririle regale, a vorbit cu tatăl său despre diagnosticul său şi va veni în Marea Britanie pentru a-l vedea în zilele următoare, a declarat o sursă apropiată prinţului Harry, citată de Sky News.

UPDATE: REACŢII ÎN MAREA BRITANIE

Prim-ministrul Rishi Sunak a declarat că întreaga ţară îi urează Regelui însănătoşire grabnică. „Îi doresc Majestăţii Sale o recuperare completă şi rapidă. Nu mă îndoiesc că îşi va reveni în cel mai scurt timp şi ştiu că întreaga ţară îi doreşte binele”, a scris premierul britanic pe X.

Prim-ministrul din Ţara Galilor, Mark Drakeford, a declarat că este „întristat să audă vestea”.

„Gândurile mele şi ale oamenilor din Ţara Galilor vor fi alături de el şi de familia sa în această seară. Îi transmit cele mai bune urări în timp ce începe tratamentul pentru o recuperare completă şi rapidă. Gwellhad buan (Însănătoşire grabnică])”, i-a urat premierul în galeză.

La rândul său, prim-ministrul scoţian i-a urat regelui „o recuperare rapidă”. El a spus într-o declaraţie că „gândurile şi rugăciunile sale sunt alături de Majestatea Sa Regele. Îi doresc tot ce este mai bun, pentru o recuperare rapidă şi pentru o revenire la viaţa publică”, a adăugat el. „Gândurile mele se îndreaptă, de asemenea, către Majestatea Sa Regina şi către ceilalţi membri ai familiei regale în ceea ce ştiu că va fi un moment îngrijorător pentru ei toţi”, a transmis Humza Yousaf.

Prim-ministrul adjunct al Irlandei de Nord, Emma Little-Pengelly, a declarat că se va ruga pentru rege. „Aş dori să îi urez Majestăţii Sale, Regele Charles, toate cele bune pe parcursul tratamentului său”, a spus ea. „Eu, la fel ca mulţi oameni din întreaga Irlandă de Nord, îl voi păstra pe el şi familia sa în rugăciunile mele”.

ŞTIREA INIŢIALĂ: REGELE CHARLES, DIAGNOSTICAT CU CANCER, ÎŞI AMÂNĂ ANGAJAMENTELE PUBLICE

Tipul de cancer nu a fost dezvăluit, dar, potrivit comunicatului Palatului Buckingham, regele a început încă de luni „tratamentele obişnuite”.

Palatul Buckingham spune că regele „rămâne deplin pozitiv în ceea ce priveşte tratamentul său şi aşteaptă cu nerăbdare să revină cât mai curând posibil la îndatoririle publice depline”.

El îşi va amâna angajamentele publice şi este de aşteptat ca alţi membri de rang înalt ai familiei regale să-l înlocuiască pe durata tratamentului său.

Nu au fost comunicate alte detalii privind stadiul cancerului sau un prognostic.

Deşi îşi va întrerupe angajamentele publice, Regele Charles, în vârstă de 75 de ani, îşi va continua rolul constituţional de şef de stat, ceea ce înseamnă, de pildă, că va putea semna documente oficiale. El va continua să aibă întâlniri cu premierul Rishi Sunak, în timp ce soţia sa, Regina Camilla, îşi va continua angajamentele.

COMUNICATUL PALATULUI BUCKINGHAM:

„În timpul recentei intervenţii medicale a Regelui pentru mărirea benignă a prostatei, a fost observată o problemă separată care suscita îngrijorare. Testele de diagnosticare ulterioare au identificat o formă de cancer.

Majestatea Sa a început astăzi un program de tratamente regulate, timp în care a fost sfătuit de medici să-şi amâne îndatoririle publice. Pe parcursul acestei perioade, Majestatea Sa va continua să se ocupe de treburile de stat şi de actele oficiale ca de obicei.

Regele este recunoscător echipei sale medicale pentru intervenţia rapidă, care a fost posibilă datorită procedurii sale recente din spital. El rămâne pe deplin pozitiv în ceea ce priveşte tratamentul său şi aşteaptă cu nerăbdare să revină cât mai curând posibil la îndatoririle publice complete.

Majestatea Sa a ales să împărtăşească diagnosticul său pentru a preveni speculaţiile şi în speranţa că poate ajuta la înţelegerea publică a tuturor celor din întreaga lume care sunt afectaţi de cancer”.

PRINŢUL WILLIAM REVINE LA ÎNDATORIRILE PUBLICE

Regele Charles a fost văzut duminică la o slujbă religioasă în Sandringham, unde a salutat mulţimea.

Moharhul britanic, care a urcat pe tron la moartea mamei sale, la 8 septembrie 2022, a fost supus în urmă cu mai bine de o săptămână unei intervenţii chirurgicale la prostată într-un spital privat din Londra, unde a stat internat trei zile.

Regele a ales să facă public tratamentul său pentru prostata mărită, cu scopul de a încuraja mai mulţi bărbaţi să îşi facă controale, a declarat atunci Palatul Buckingham. Regele a fost încântat de faptul că a crescut gradul de conştientizare cu privire la această problemă, după ce site-ul serviciului public de sănătate a raportat o creştere a accesărilor legate de afecţiunile prostatei.

Între timp, biroul de presă al prinţului William al Marii Britanii a anunţat luni că prinţul moştenitor va reveni începând de miercuri la îndatoririle oficiale după ce şi soţia sa, Kate, a petrecut două săptămâni în acelaşi spital unde a fost internat Charles, relatează Reuters.

Kate a fost operată luna trecută pentru o afecţiune nespecificată, dar necanceroasă. Ea a suferit o operaţie abdominală şi a stat internată aproape două săptămâni, având nevoie acum de o recuperare mai lungă, estimată să dureze cel puţin până la sfârşitul lunii martie.

Prinţul William, în vârstă de 41 de ani, şi-a amânat angajamentele pentru a ajuta la îngrijirea celor trei copii ai cuplului. El va participa miercuri, în prima sa zi de revenire la îndatoririle oficiale, la dineul de gală caritabil al Ambulanţei Aeriene din Londra, a precizat Palatul Kensington, în timp ce BBC a relatat că va efectua şi o învestitură la Castelul Windsor mai devreme în cursul zilei.

După ce a părăsit spitalul săptămâna trecută, biroul cuplului a declarat că Kate face „progrese bune”, dar nu se aşteaptă ca ea să se întoarcă la activitatea publică decât după Paşte, în timp ce se recuperează.

Regele Charles şi Prinţesa de Wales fuseseră externaţi de la London Clinic în aceeaşi zi.

CUM A FOST PRIMUL AN DE DOMNIE A LUI CHARLES

Primul an de domnie al lui Charles a fost dominat de încoronarea sa – cel mai mare eveniment ceremonial din Marea Britanie de generaţii întregi, plin de fast şi strălucire.

În timp ce înainte de a deveni rege au existat sugestii potrivit cărora Charles, militant ecologist de lungă durată, va aduce o revizuire radicală a monarhiei, noul monarh a urmat, în general, stilul mamei sale, încercând în acelaşi timp să adauge câteva contribuţii proprii. De pildă, în timp ce membrii familiei regale şi-au păzit de obicei cu grijă detaliile legate de sănătatea lor, considerând-o o chestiune privată, Charles a fost deschis în privinţa diagnosticelor sale recente.

Sondajele de opinie sugerează că majoritatea britanicilor au o părere favorabilă despre domnia sa până în prezent, deşi generaţiile mai tinere par mult mai puţin entuziaste.

Înainte de recentele sale probleme de sănătate, cea mai mare problemă care umbrea familia regală era reprezentată de conflictul continuu dintre fiul său Harry şi restul familiei, în special fratele mai mare al lui Harry, prinţul William.

Harry locuieşte acum în California cu soţia sa americană Meghan şi cei doi copii ai lor, după ce cuplul a renunţat la îndatoririle regale în 2020.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS