Acasa InternationalGeopolitica Reîncepe războiul? Statele Unite au bombardat Irak-ul

Reîncepe războiul? Statele Unite au bombardat Irak-ul

scris de A.H.
10 afisari

Statele Unite au efectuat un raid aerian asupra mai multor poziții de artilerie ale Statului Islamic din Irak. Acestea ar fi reprezentat o puternică amenințare pentru personalul american cu baza la Erbil, în Kurdistanul irakian.

Statele Unite au bombdardat Irak-ul.

La acest raid aerian au participat două avioane F/A-18, care au lansat bombe de 250 de kilograme asupra unei unități mobile de artilerie a grupării jihadiste lângă localitatea Erbil, a precizat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, amiralul John Kirby. Acesta a menționat că rebelii au folosit respectivele piese de artilerie pentru a bombarda pozițiile trupelor kurde care apără localitatea Erbil, unde se află un consulat american.

Președintele Barack Obama a autorizat joi armata americană să efectueze atacuri aeriene în Irak pentru a proteja populația creștină, care a fost nevoită să părăsească în masă localitățile cucerite de islamiști, și pentru a preveni un ‘genocid’, zeci de mii de creștini și de yazidiți fiind izolați în prezent într-o zonă deșertică, fără apă și fără hrană. Liderul de la Casa Albă i-a avertizat pe islamiști că, dacă avansează către Erbil, aviația militară americană îi va ataca.

De asemenea, avioane americane și britanice au parașutat în ultimele zile apă și provizii refugiaților care au fugit din calea islamiștilor.

Gruparea Statul Islamic, foarte activă și în războiul civil din Siria, a lansat la începutul lunii iunie o puternică ofensivă, cucerind teritorii întinse din Irak, obligând armata acestei țări să se retragă până aproape de capitala Bagdad. Ulterior ea a proclamat un califat ce cuprinde zonele pe care le controlează în Siria și Irak, iar în ultimele zile a cucerit mai multe orașe din Kurdistanul irakian, care după retragerea trupelor guvernamentale fuseseră preluate sub control de unitățile peshmerga, așa-numita armată a kurzilor irakieni.

În noaptea de miercuri spre joi jihadiștii au cucerit cel mai mare oraș creștin din Irak, Qaraqosh, o sută de mii de creștini din această localitate fiind nevoiți să o părăsească, ulterior Statul Islamic preluând sub control și cel mai mare baraj al acestei țări, acela de la Mosul, oraș pe care l-au cucerit pe 10 iunie.

6 comentarii

neacsum 09-08-2014 - 13:02

Nu se poate asa ceva_ Pai cum atatia ani de razboi impotriva lui Sdam si degeaba? Nu au plecat soldatii amricani in aplauzele multimii in delir din Irak cu multumiti si flori la butoniera pentru frumoasa treaba pe care au facut-o ?Acuma cu cine mai luptă armata americana, cu fantoma lui Saddam, cu armele chimice, sau cu cine? Iti vine greata…

Mircea 09-08-2014 - 13:38

Neacsule,
De ce nu incerci sa citesti cu atentie macar primele rinduri, alea mai ingrosate, inainte de a comenta? Ai fi observat daca faceai in plus si efortul de a intelege ca SUA au atacat „poziții de artilerie ale Statului Islamic din Irak”. Cine sunt cei care au infiintat Statul ala Islamic si ce fac ei acolo e cam mult pentru tine. Macar ce inseamna „Acestea ar fi reprezentat o puternică amenințare pentru personalul american cu baza la Erbil, în Kurdistanul irakian.” intelegi ?

digital 09-08-2014 - 15:09

……“poziții de artilerie ale Statului Islamic din Irak”…..
hahaha!
ce artileresc ăia mă șobolane?!
sau mai bine zis, cu cine?!
înțelegi mă labardoiule!

ValVerde 09-08-2014 - 15:02

Ia si tu, draga, un algocalmin, musca o lamaie…ceva…ca te vad cam palid !

digital 09-08-2014 - 15:10

ce-i vittă împuțită, ți-au rămas fălcile încleștate în labiile măttii?!

UnUL 09-08-2014 - 15:41

… SAU AI TU CHEF S-O IEI PESTE FĂLCI, DEGEȚEL, GUNOI ÎMPUȚIT.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult