Acasa InternationalGeopolitica Reuters – Preşedintele Traian Băsescu mizează pe planul Putin

Reuters – Preşedintele Traian Băsescu mizează pe planul Putin

scris de Z.V.
8 afisari

Preşedintele unei foste ţări comuniste în criză economică îl unge succesor pe un şef al serviciilor speciale. Vă sună cunoscut? întreabă Reuters într-un amplu comentariu.

Preşedintele României Traian Băsescu l-a numit pe vechiul său aliat Mihai-Răzvan Ungureanu în funcţia de premier care a devenit în prezent cel mai probabil candidat al Partidului Democrat-Liberal (PDL) pentru alegerile prezidenţiale atunci când mandatul lui Băsescu se va încheia în 2014, au afirmat importanţi membri ai partidului, o mutare care parcă se vrea o ‘repetare’ a istoriei din Rusia cu peste un deceniu în urmă când Boris Elţîn l-a promovat pe Vladimir Putin, notează Reuters.

După ce a obţinut aprobarea parlamentului la începutul acestei luni, fostul ministru de externe în vârstă de 43 de ani şi fost şef al Serviciului de Informaţii Externe (SIE) Mihai-Răzvan Ungureanu a restabilit starea de spirit a nepopularului Partid Democrat-Liberal înainte de alegerile parlamentare din luna noiembrie a acestui an, notează sursa citată.

El (Mihai-Răzvan Ungureanu) este văzut ca cineva capabil să revigoreze partidul, având în vedere experienţa şi vârsta sa‘, a declarat un membru PDL, care a luat parte la discuţiile care au condus la schimbarea premierului şi care a cerut rezerva anonimatului în condiţiile în care fostul premier Emil Boc este încă liderul partidului. ‘Are şanse mari să câştige alegerile prezidenţiale din România peste doi ani’, a adăugat sursa citată.

Ideea ca şeful unui serviciu de informaţii să conducă o ţară încă traumatizată de gândul ‘Securităţii’ din timpul fostului regim comunist i-a tulburat pe unii, însă paralela cu Putin este limitată. În timp ce Putin a servit în perioada coumunistă în cadrul KGB şi a contribuit la lansarea unui nou război împotriva separatiştilor ceceni în drumul lui către putere, Ungureanu este prea tânăr pentru a fi lucrat în cadrul ‘Securităţii’ şi este puţin probabil să ia decizii împotriva minorităţilor, în condiţiile în care etnicii maghiari, cel mai mare grup minoritar, sunt un partener cheie în cadrul coaliţiei de guvernământ.

După ce a studiat la Universitatea Oxford, Ungureau are o viziune prooccidentală. În perioada în care a fost ministru de externe el a cooperat cu Statele Unite ale Americii în Irak şi în calitate de şef al SIE, el a colaborat cu alţi membri ai NATO. România a avut chiar şi o dispută cu Rusia în 2010 într-un presupus caz de spionaj care a dus la expulzări de diplomaţi. Traian Băsescu, membru marcant al PDL până la demisia sa din partid când a preluat preşedinţia României în 2004, este mult mai puţin puternic decât a fost Elţîn.

Însă el se foloseşte de funcţia sa pentru a promova politici în favoarea economiei de piaţă în parlamentul divizat şi, deoarece nu mai poate candida din nou la alegerile din 2014, Băsescu pare a-l considera pe Ungureanu drept cel care îl va ajuta să-i ducă mai departe moştenirea şi poziţia partidului. ‘Rolul lui Putin este acum luat de către Ungureanu, spionul şef, destinat pentru o carieră prezidenţială. Aşa că, putem spune că numirea lui Ungureanu marchează intrarea lui Băsescu în campania prezidenţială pentru alegerile din 2014′, a declarat expertul politic Cristian Pârvulescu de la think-tank-ul Pro Democraţia. Ungureanu a strâns coaliţia pentru formarea unui nou guvern în doar trei zile, schimbând starea de spirit de la disperare la speranţa revenirii în forţă a PDL.

Fluent în patru limbi şi cunoscut ca o autoritate competentă cu o putere mare de sinteză, Mihai-Răzvan Ungureanu a promis că va continua programul lui Boc – inclusiv privatizările, construcţia de drumuri şi cooperarea cu FMI. El a emis posibilitatea creşterii limitate de pensii şi salarii înainte de alegeri şi unii membri ai PDL s-au aflat într-o stare de spirit festivă după ce parlamentul a susţinut cabinetul său, deşi Ungureanu dispune de mai puţin de 20% sprijin în sondajele de opinie. Venitul pe cap de locuitor în România se află încă sub jumătatea mediei europene şi, la cinci ani de la aderarea ţării la Uniunea Europeană, unele sate şi cartiere din unele oraşe sunt private de apă sau electricitate, notează sursa citată.

Emil Boc a adoptat în mod repetat legi sensibile, precum reducerile de salarii şi pensii, prin decret, ocolind parlamentul printr-o tehnică care ar putea fi contestată doar printr-un vot de încredere. Aceasta a lăsat un permanent – chiar dacă redus – risc de colaps al guvernului şi a înfuriat opoziţia, partenerii de coaliţie, mediul de afaceri şi mulţi alegători. Ungureanu, care nu este în prezent membru al PDL, însă care ar urma să preia conducerea partidului în cadrul unui congres în următoarele luni, a declarat că se va rupe de abordarea riscantă din trecut şi va căuta consensul. ‘Experienţa mea în diplomaţie m-a învăţat că nu există armă mai puternică decât dialogul‘, a afirmat el în faţa parlamentului.

Victor Ponta – care conduce Uniunea Social-Liberal (de stânga, USL) şi dispune de 50% din sprijinul populaţiei – a rostit un discurs conciliant, sugerând că ar putea exista o relaxare în confruntarea agresivă a politicienilor români. Ungureanu dispune de suportul vocal al PDL şi analiştii spun că se află într-o poziţie puternică. ‘El este un profesionist, un fin diplomat şi intelectual care are o putere impresionantă de a uni oamenii în jurul lui‘, a declarat vicepreşedintele PDL, Gheorghe Flutur, pentru Reuters. Fostul comandant de navă Traian Băsescu are o relaţie strânsă cu istoricul Mihai-Răzvan Ungureanu de pe vremea când acesta din urmă era ministru de externe.

În 2007, Ungureanu a demisionat după ce i-a spus lui Băsescu, însă nu şi premierului, care se opunea preşedintelui, că doi români erau reţinuţi la o bază a coaliţiei din Irak sub suspiciunea de spionaj. El a susţinut, de asemenea, menţinerea trupelor în Irak, sprijinindu-l pe Traian Băsescu şi împotriva voinţei premierului. Alegeri locale sunt stabilite pentru luna iunie şi acestea vor oferi primul semn clar al şanselor lui Ungureanu la scrutinul parlamentar. Băsescu nominalizează premierul, deci dacă USL nu poate asigura o majoritate sau menţinerea alianţei sale fragile, preşedintele va fi liber să-l numească din nou pe Mihai-Răzvan Ungureanu, chiar dacă PDL nu este partidul majoritar.

El este curat şi profilul său îl recomandă pentru preşedinte’, a declarat un alt deputat PDL. ‘Sunt destul de sigur că va reuşi să-şi îndeplinească sarcinile sale provocatoare în calitate de premier‘, a adăugat politicianul român.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult