Acasa InternationalGeopolitica UPDATE – Rezultate alegeri Israel. Cine este noul premier

UPDATE – Rezultate alegeri Israel. Cine este noul premier

scris de D.P.
295 Afisari

UPDATE – Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi-a asigurat miercuri o cale liberă spre un nou mandat, cu ajutorul partidelor reigioase de dreapta, fapt care îi conferă o majoritate parlamentară, în timp ce principalul său contracandidat şi-a recunoscut înfrângerea, relatează Reuters.

Cu mai mult de 99 de procente din voturi numărate – voturile soldaţilor din bazele militare vor fi numărate în următoarele două zile – partidul conservator Likud al lui Netanyahu se aşteaptă să obţină suficient sprijin pentru a controla 65 din cele 120 de locuri din Knesset (Parlament) şi să fie numit în fruntea următorului guvern de coaliţie.

Acesta ar fi un record al lui Netanyahu ca premier, care s-ar afla la cel de-al cincilea mandat.

Într-o declaraţie televizată, Yair Lapid, numărul doi din Partidul Albastru şi Alb condus de fostul general Benny Gantz, a declarat: „Nu am câştigat în această rundă. Vom face ca viaţa Likud-ului să devină un iad din opoziţie”.

Preşedintele american Donald Trump, cu care Netanyahu a apărut pe panourile de campanie pentru a-şi evidenţia relaţia strânsă cu acesta, l-a sunat să-l felicite pentru victorie, a spus liderul israelian, adăugând că i-a mulţumit aliatului american pentru „sprijinul extraordinar pentru Israel”.

Netanyahu a scris pe Twitter că Trump l-a sunat de la Forţele Aeriene. Preşedintele se afla într-un zbor spre Texas.

Trump a declarat reporterilor la Casa Albă că realegerea lui Netanyahu a îmbunătăţit şansele de pace între Israel şi palestinieni. „El a fost un mare aliat şi este un prieten. Aş dori să-l felicit pentru o cursă bine gândită”, a spus Trump.

O echipă condusă de consilierul şi ginerele lui Trump, Jared Kushner, lucrează la un plan de pace israeliano-palestinian, dar nu a dezvăluit detalii. Palestinienii, înfuriaţi de ceea ce văd ca părtinire pro-Israel a lui Trump, l-au numit amator.

Preşedintele israelian, Reuven Rivlin, a declarat, pe Twitter, că va începe să se întâlnească săptămâna viitoare cu partide politice care au câştigat locuri în Parlament pentru a afla cine îl susţine pe premier.

La consultările despre care Rivlin a spus că vor fi transmise în direct „pentru a asigura transparenţa”, el va alege apoi un lider de partid pentru a încerca să formeze o coaliţie, oferind candidatului 28 de zile pentru a face acest lucru, cu o prelungire de două săptămâni, dacă este necesar.

În ciuda faptului că se confruntă cu mai multe acuzaţii de corupţie, Netanyahu a câştigat patru locuri în comparaţie cu actualul său guvern de coaliţie, conform unui grafic al partidelor care au obţinut suficiente voturi pentru a intra în următorul parlament publicat de Comitetul Electoral Central

„Este noaptea unei victorii colosale”, a declarat Netanyahu, în vârstă de 69 de ani, în faţa unor susţinători care îl aclamau, într-un discurs susţinut târziu în noapte, la sediul Likud din Tel Aviv, după votul de marţi.

Partidul Likud, al premierului în funcţie Benjamin Netanyahu, se clasează pe primul loc în urma scrutinului legislativ din Israel, surclasând coaliţia Albastru & Alb (Kahol Lavan), a lui Benny Gantz, fost şef al Statului Major al armatei israeliene, potrivit rezultatelor parţiale anunţate după numărarea a 93% din voturi, informează cotidianul Haaretz.

Potrivit rezultatelor parţiale, după numărarea a 93% din voturi, Partidul Likud are 36 de locuri, în timp ce coaliţia Albastru & Alb (Kahol Lavan) obţine 35 de locuri din totalul de 120 din Knesset, parlamentul unicameral al Israelului.

Pe poziţiile următoare se clasează formaţiunea religioasă Shas şi alianţa Yahadut HaTora HaMeuhedet (Iudaismul Unit de Tora), ambele cu câte 8 locuri, şi Partidul Laburist, cu 6 locuri. În Knesset ar mai intra şi formaţiunile Yisrael Beiteinu, Ihud Miflagot HaYamin (Uniunea Partidelor de Dreapta) şi Hadash-Ta’al, fiecare cu câte 5 locuri, iar Kulanu şi Meretz iau câte 4 locuri fiecare.

După numărarea a 79% din voturi, Partidul Likud avea 37 de locuri, în timp ce coaliţia Albastru & Alb (Kahol Lavan) avea 36 de locuri. Pe poziţiile următoare se clasau formaţiunea religioasă Shas, cu 8 locuri, şi alianţa Yahadut HaTora HaMeuhedet (Iudaismul Unit de Tora), cu 7 locuri, Yisrael Beiteinu şi Partidul Laburist, ambele cu câte 6 locuri, şi formaţiunile Kulanu, Ihud Miflagot HaYamin (Uniunea Partidelor de dreapta), Meretz and Hadash-Ta’al, fiecare cu câte 5 locuri.

Nu este încă clar dacă vreunul dintre cei doi lideri va reuşi să strângă un număr suficient de voturi în Knesset pentru a forma un nou guvern, însă rezultatele din acest moment sunt mai degrabă favorabile dreptei şi lui Netanyahu.

Premierul israelian în funcţie Benjamin Netanyahu a susţinut, marţi spre miercuri noapte, un discurs, în care s-a declarat învingător în alegerile legislative şi a anunţat că a iniţiat deja discuţiile cu posibilii parteneri de coaliţie guvernamentală, informează cotidianul The Guardian.

„Este noaptea unei victorii colosale”, a declarat Netanyahu, după ce rezultatele parţiale au indicat o probabilă victorie a partidului său în faţa coaliţiei conduse de Benny Gantz.

Am început să discut din seara asta cu partenerii noştri naturali”, a declarat Netanyahu, adăugând: „Aproape toţi au declarat public că mi-ar recomanda” drept premier.

Netanyahu a mai spus că va fi „prim-ministrul tuturor cetăţenilor Israelului, de dreaptă şi de stânga, evrei şi ne-evrei deopotrivă”, dar a precizat că orice guvern va forma „va fi un guvern de dreapta”.

Rezultatele parţiale indică un avantaj clar pentru formaţiunile de dreapta, care îl susţin pe Netanyahu, iar acestea par să aibă mai mari şanse să formeze o coaliţie de guvernare, comparativ cu partidele de stânga.

Dacă va obţine un nou mandat, al cincilea, Benjamin Netanyahu îl va devansa în iulie pe David Ben-Gurion, fondatorul statului Israel, devenind premierul care a condus naţiunea cel mai mult timp. Cu toate acestea, imaginea lui Benjamin Netanyahu este afectată de un amplu scandal de corupţie.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult