Acasa InternationalGeopolitica România şi alte cinci state cer tratarea egală a comunismului şi nazismului

România şi alte cinci state cer tratarea egală a comunismului şi nazismului

scris de Ziua Veche
4 afisari

Şase foste ţări comuniste, printre care şi România, au cerut marţi Uniunii Europene să promoveze interzicerea în bloc a negării crimelor comunismului, arătând că victimele regimurilor comuniste au fost uitate de ţările occidentale, informează Focus News.

“Principiul justiţiei trebuie să asigure un tratament corect al victimelor oricărui regim totalitar, se arată într-o scrisoare a miniştrilor de externe din România, Bulgaria, Cehia, Letonia, Lituania şi Ungaria adresată comisarului european pentru justiţie.

Consimţirea publică, negarea sau trivializarea grosolană a crimelor ar trebui sancţionată penal indiferent de regimul care le-a săvârşit, se arată în scrisoarea către comisarul Viviane Reding.

Negarea holocaustului este deja interzisă în UE, dar cele şase ţări semnatare vor ca şi crimele regimurilor comuniste să aibă parte de un tratament egal. “Negarea tuturor crimelor internaţionale ar trebui tratată după aceleaşi standarde, pentru a preveni crearea condiţiilor favorabile pentru reabilitarea şi renaşterea ideologiilor totalitare, se arată în scrisoare.

Ministrul de externe lituanian Audronius Azubalis, care a iniţiat apelul, a declarat pentru AFP, că UE trebuie să trateze cu seriozitate cererile noilor membri ai Uniunii. “Toată lumea a auzit de crimele nazismului, dar numai o parte a Europei este conştientă de crimele comunismului.

Lituania a condamnat în acest an deopotrivă crimele naziste şi comuniste.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult