UPDATE – Cristian Diaconescu susține că declarația sa a fost scoasă din context: Rusia a cerut revenirea României în sfera de influență rusă în 2022, nu în 2025.
Nu am afirmat că, în aceste zile, la negocierile dintre SUA și Rusia, ar fi existat pe masă această cerere. Sub nicio formă! Dar în 2022 a fost această cerință din pachetul de negociere, negociere care nu a ajuns la finalitate. Și pentru Țările Baltice, Bulgaria, Ungaria exista această solicitare”, a zis Cristian Diaconescu la Realitatea Plus.
„Aceasta solicitare – din 2022 – nu a fost acceptată sub nicio formă nici de americani, nici de europeni. Nici atunci, nici acum. Acest fapt este o știre bună”, a subliniat Cristian Diaconescu, șeful Cancelariei Prezidențiale.
Șeful Cancelariei preşedintelui interimar Ilie Bolojan, Cristian Diaconescu, a declarat miercuri, 19 februarie, la Antena 3, că țara condusă de Putin a cerut o nouă Ialta, adică împărțirea sferelor de influență și, printre altele, retragerea trupelor militare ale SUA din România. „Statele Unite au refuzat, în acest moment”, a spus Diaconescu.
Cristian Diaconescu a explicat ce s-a petrecut în negocierile purtate la Riad, în Arabia Saudită, între SUA și Rusia, pentru că partea română a fost informată.
„E un moment dramatic, nu vreau să generez niciun fel de emoție, dar problema e extrem de complicată. În primul rând, întâlnirea între reprezentanții Rusiei și cei americani. Ce și-a dorit Rusia de la această întâlnire? Două aspecte. În primul rând, să știe dacă va obține un ascendent pentru a-și face din SUA un aliat pentru implementarea unor proiecte strategice, politice, de tip Ialta. Al doilea aspect, în condițiile în care nu s-ar realiza așa ceva, să convingă partea americană pentru generarea unor divizări în relația transatlantică pe de o parte, între europeni, decizional, pe de altă parte. Din câte am înțeles, situația se poate schimba de la o oră la oră sau de la zi la zi. Nu au reușit să-i convingă pe americani din această perspectivă”, a spus el.
Consilierul prezidențial pentru apărare și siguranță națională a adăugat că americanii au vrut să meargă la această întâlnire pentru a transmite un semnal, pentru ca Rusia să intre într-o logică de disponibilitate privind criza din Ucraina, iar „concluzia părții americane este că Rusia nu a dat semnale în ceea ce privește o construcție pozitivă”.
Întrebat dacă rușii vor o nouă Ialta, ca în 1945, Diaconescu a răspuns sec: „Da”. Apoi a continuat: „Așteptările lor țin de faptul că, la un moment dat, SUA ar determina, înăuntrul NATO, partenerilor europeni, să retragă garanțiile de securitate ale NATO pe aliniamentul din 1997. Deci, noi, cei primiți în alianță după 1990, să nu mai beneficiem de aceste garanții de securitate, urmând ca, privind situația din aceste zone, să intrăm într-un context de negociere în care nu am fi implicați, exact ca la Ialta, și care, în mod evident, ar duce la recunoașterea unei zone de influență a Rusiei. Nu e interpretarea mea, este exprimarea lor”, a punctat diplomatul. Practic, Cristian Diaconescu a explicat că rușii au cerut americanilor, la negocierile din Arabia Saudită, o nouă împărțire a sferelor de influență și o decizie fără ca țările implicate să fie consultate, lucru considerat „extrem de complicat și de grav”, exact ca la Ialta. El a punctat că ruși nu au cerut ieșirea propriu-zisă a României din NATO, ci „retragerea forțelor militare americane, un dezinteres în ceea ce privește asigurarea securității în Marea Neagră”.