Acasa InternationalGeopolitica Rusia, ameninţări şi şantaj la adresa României şi R Moldova VIDEO

Rusia, ameninţări şi şantaj la adresa României şi R Moldova VIDEO

scris de M.A.B.
42 afisari

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a lansar noi ameninţări la adresa României şi Republicii Moldova. De asemenea, Moscova ameninţă Chişinăul cu un embargo.

Rusia, ameninţări şi şantaj la adresa României şi R Moldova

Rusia, ameninţări şi şantaj la adresa României şi R Moldova

„Dacă politicienii moldoveni sunt preocupaţi de menţinerea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, ei nu pot ratifica acorduri militare cu alte ţări, fără opinia regiunii transnistrene”. Afirmaţia a fost făcută de reprezentantul special al preşedintelui Federaţiei Ruse pentru Transnistria, Dmitri Rogozin, vicepremier, în cadrul unui interviu pentru postul de televiziune „Rusia 24”, transmite Unimedia. „La momentul de faţă, pe teritoriul României s-a finalizat construcţia bazei militare NATO. România este unul dintre comsomoliştii hiper-activi ai NATO (n.red. Comsomol – UTC-ul sovietic). Din aceste considerente, orice alianţă militară a Republicii Moldova cu România vor avea efecte extrem de negative asupra reintegrării statului moldovenesc”, este de părere Dmitri Rogozin. Potrivit oficialului rus, în astfel de cazuri, Chişinăul trebuie să se consulte cu autorităţile de la Tiraspol.

Declaraţia oficialului rus vine după ce la finele lunii iunie Parlamentul Republicii Moldova a ratificat Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României privind cooperarea în domeniul militar. Actul stabileşte cadrul legal necesar cooperării între guvernele ambelor state, îşi propune intensificarea colaborării în domeniile neacoperite în Acordul interministerial existent, care sunt importante pentru dezvoltarea şi construcţia forţelor armate naţionale.

Ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, l-a îndemnat marţi pe reprezentantul special al preşedintelui Federaţiei Ruse pentru Transnistria, Dmitri Rogozin, să aibă grijă de problemele din ţara sa. „Domnul Rogozin cred că are mult de făcut în folosul ţării sale lăsându-ne pe noi să ne batem capul cu Republica Moldova”, a declarat Marinuţa.

Presiunile Moscovei: Transnistria, gaze şi embargo

După ce vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, a atenţionat luni Republica Moldova că ar putea pierde Transnistria, dacă îşi continuă calea spre UE, şi că ar putea îngheţa la iarnă, Serviciul rus pentru protecţia consumatorilor Rospotrebnadzor a ameninţat marţi că ar putea impune un nou embargo asupra vinurilor moldoveneşti, aşa cum a făcut în 2006.

Potrivit unui comunicat al Rospotrebnadzor, peste 28.000 de litri de producţie alcoolică importată din Republica Moldova de la începutul acestui an nu au corespuns exigenţelor de securitate. Această cantitate, precizează aceeaşi sursă, reprezintă ceva mai mult de 0,1% din totalul producţiei exportate de Republica Moldova în Federaţia Rusă.

Rospotrebnadzor ameninţă Republica Moldova că, în aceste condiţii, Rusia ar putea stopa importul de vinuri din Republica Moldova, cum a făcut şi în 2006. ‘Această situaţie demonstrează că atenţionările făcute anterior la adresa conducerii organelor competente ale Republicii Moldova nu au fost luate în seamă, astfel că există un risc real în privinţa revenirii la situaţia din anul 2006. Dacă în viitorul apropiat nu vom recepţiona din partea autorităţilor competente ale Republicii Moldova măsuri concrete, îndreptate spre asigurarea securităţii şi calităţii producţiei livrate, îngrijorările expuse ar putea deveni realitate’, se arată în comunicatul Rospotrebnadzor.

Rusia a interzis importul de vinuri moldoveneşti în primăvara anului 2006, iar livrările au fost reluate parţial în 2007 şi în totalitate în 2009. Jurnalul rus Ogonek a inclus recent embargoul din 2006 în topul ‘războaielor economice’ purtate de Rusia în ultimul deceniu. Conform aceleiaşi surse, producătorii moldoveni au pierdut în urma acelei blocade peste 200 de milioane de dolari.

Aflat luni la Chişinău, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a atenţionat voalat Republica Moldova că ar putea avea probleme la asigurarea cu resurse energetice în sezonul rece. Într-o conferinţă de presă comună cu ministrul economiei de la Chişinău, Valeriu Lazăr, Rogozin a declarat că relaţiile energetice sunt foarte importante mai ales în preajma sezonului rece. ‘Sper că nu veţi îngheţa’, şi-a finalizat discursul oficialul rus.

El a mai atras atenţia Republicii Moldova ‘să nu-şi piardă vagoanele’ în procesul de integrare în Uniunea Europeană. Dmitri Rogozin s-a referit în acest sens la Transnistria, menţionând că partea moldovenească ar trebui să comunice mai intens cu Tiraspolul în procesul de integrare europeană.

R Moldova-UE şi şantajul Rusiei

Mai mulţi analişti politici au calificat declaraţiile de ieri, 2 septembrie, a vicepremierului Federaţiei Ruse, Dmitri Rogozin, drept tentativă de şantaj,.

Solicitat de Moldpres analistul Anatol Ţăranu a menţionat că abordarea obraznică a oficialului rus va consolida poziţia RM în faţa partenerilor europeni, iar autorităţile trebuie să găsească o metodă de capitalizare a acestei susţineri. “Aceste replici care par mai mult a fi şantaj politic. Pentru Rusia o asemenea politică pare o manifestare a frustrărilor prin care trece. O diplomaţie puternică nu recurge la şantaj. Totuşi pericolele expuse de Rogozin sunt reale iar autorităţile ar trebui să anticipeze şi să contracareze eventualele tensionări a situaţiei”,a opinat Ţăranu.

Analistul Viorel Cibotaru a specificat că părerea Rusiei despre integrarea RM în UE este cunoscută, iar replicile lui Rogozin nu au fost o noutate. “Vicepremierul Federaţiei Ruse şi-a etalat poziţia de frate mai mare supărat, fapt ce nu era o noutate pentru noi. Nu poate fi însă negat şi elementul de şantaj. Rogozin a jucat rolul unui emisar politic, însă partea bună este că tot ce a spus ţine de un plan probabil şi nu de unul concret. Un alt element sfidător a fost şi alegerea zilei de 2 septembrie pentru vizita la Chişinău”, a spus Cibotaru.

Analistul Ion Tăbîrţă a afirmat că prin declaraţiile de aseară Rogozin a atins punctele slabe în relaţia RM – Rusia: securitatea energetică, relaţiile economice şi conflictul transnistrean.

Există anumite semne de întrebare din partea Federaţiei Ruse faţă de parcursul european al ţării noastre, însă Moldova nu are căi alternative. Noi mergem spre atingerea dezideratului pe care ni l-am propus şi vom face tot posibilul ca beneficiile pe care ne aşteptăm să le avem ca urmare a integrării europene, să acopere tot teritoriul republicii, şi malul drept, şi cel stâng al Nistrului. Afirmaţiile aparţin viceprim-ministrului pentru Reintegrare, Eugen Carpov, şi au fost făcute în cadrul emisiunii „Spaţiul Public” de la Radio Moldova.

Vicepremierul pentru Reintegrare susţine că este greu de înţeles anumite aluzii care vin din partea partenerilor din Federaţia Rusă. „Astăzi Republica Moldova are un contract cu Gazprom, îl respectă în totalitate, iar achitările se fac la timp şi nu avem datorii. Eu cred că mesajele din Federaţia Rusă ar trebui să se bazeze pe elemente pragmatice, reale”, a menţionat Eugen Carpov cu referire la declaraţiile făcute ieri, la Chişinău, de vicepremierul rus Dmitri Rogozin, transmite TRM.md.

„Atunci când Rogozin spune că Moldova trebuie sa fie atentă la vagonul care se numeşte regiunea transnistreană, este o exprimare a poziţiei pe care o are Federaţia Rusă. Astăzi există o confruntare de idei. Sunt state din regiunea noastră şi membre ale Parteneriatului Estic care au decis ca prioritate strategică numărul unu – integrarea europeană. În acelaşi timp, există un concept promovat de Rusia care se numeşte „integrare euroasiatică” cu participarea în cadrul unor structuri vamale în zona estică europeană. Este foarte clar că la moment toţi privesc în direcţia Summit-ului de la Vilnius, unde se vor lua unele decizii importante pentru Moldova şi Ucraina”, a conchis Eugen Carpov.

La rândul său, analistul politic Roman Mihăeş a afirmat că jocul se dă pentru a bloca integrarea Ucrainei şi Moldovei în spaţiul european. „Ucraina va semna cel mai probabil Acordul de Asociere, iar Moldova îl va parafa, iar meciul se joacă la Kiev. Pentru ţara noastră semnarea de către vecini a acordului va avea un efect fundamental şi procesul va deveni unul ireversibil”, subliniază Roman Mihăeş.

„Dacă autorităţile Republicii Moldova vor avea curajul sa continue acest drum, nu se vor lăsa pradă ameninţărilor, cred că vom avea şansa să parafăm acest acord, apoi să muncim pentru a-l semna şi ratifica”, a adăugat analistul.

5 comentarii

urbos 03-09-2013 - 15:20

Cred ca este un moment bun pentru tovarasul Basescu, odata cu sustinerea lui Assad, sa renunte la papagalii americani care l-au sustinut dar care incep sa para cam impotenti, si sa se reorienteze catre fratii KGB-isti. Va grohai Dementa Sa despre mareata Unire si vor exista imbecili care sa spuna ca merita pretul, ce mama dracu. Romania ar deveni al doilea Belarus, iar lepra securista Basescu va putea sa troneze fara nici macar a mai fi nevoie sa faca figuratie „democratica”, intr-o Romanie Mare sluga la rusi.
PS.Mai prost cu bozgorii….

pathfinder 03-09-2013 - 15:31

🙂
Buna tuica? 😉

Ioana 03-09-2013 - 18:07

Nu mai răscoliți atît în diarea verbală a lui Rogojină,că de înghețat ,înghețăm și cu gazul (ruși) lor și fără el ,ardă-i pentru vecie,să nu le rămînă nici numele nici pomenirea,că am plătit un preț nemăsurat.

pensionar 04-09-2013 - 00:19

Ioano,lasa-l in plata D-lui pe ticalosul asta ,ce a supt lapte de bivolita in stepa ruseasca!!! Neghiobul asta,nefacand nici liceul,nu-si cunoaste istoria tarii unde s-ar fi nascut,chipurile. El are probleme cu Basescu,atat! Adica atat il duce mintea,uitand ce rau imens ne-au facut rusii….Sau e feciorul vreunui fost prim secretar de partid,aflat,normal,pe cai mari,si acum.Dobitocule,copiii aia nevinovati au murit ,in 89,sa scapam de communism,nataraule. Te blestema,din mormant,pt.afirmatiile tale!!! Chiar ti-e dor de ,,epoca de aur,,??? Vroiam sa sterg tot,am asa,cum se spune,o senzatie de greata,dar dau drumul la replica,de nu voi fi ,,taiat,,!!!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult