Acasa InternationalGeopolitica Rusia provoacă NATO. Un nou război rece?

Rusia provoacă NATO. Un nou război rece?

scris de A.B.
4 afisari

Rusia provoacă NATO, testând, se pare, limitele răbdării aliaților. Bombardiere ruseşti în spaţiul aerian european, o scurtă incursiune în Estonia, căutarea unui submarin suspect în apele suedeze. Se prefigurează un nou Război Rece?

Rusia provoacă NATO. Un nou război rece?

Rusia provoacă NATO. Un nou război rece?

NATO a denunţat într-o singură săptămână două serii de incidente implicând forţele aeriene ruseşti. Pe 22 octombrie, o aeronavă specializată în colectarea de informaţii a pătruns 600 de metri în spaţiul aerian eston, timp de mai puţin de un minut, în zona Insulei Sarema.

„Acest gen de provocări nu au încetat niciodată de la sfârşitul Războiului Rece încoace, dar nu au fost făcute publice”, notează Brooks Tigner, un specialist în NATO de la IHS Jane’s Defence. „Ceea ce se schimbă este că în loc să survoleze Cercul Arctic, Norvegia şi Suedia, ei coboară către zonele mai populate, în formaţiuni mai complexe”, explică el. „Iar oamenii pot să le observe, atunci când survolează insule britanice sau baltice”, adaugă Tigner.

În opinia sa, „nu este o coincidenţă”. „Rusia interpretează o partitură mai agresivă, aşa cum face în Ucraina din martie”, odată cu anexarea Crimeei şi susţinerea rebelilor proruşi în estul ţării.

Avioane de vânătoare aliate – germane, norvegiene, britanice, portugheze, turceşti, daneze şi finalndeze – au fost nevoite să decoleze marţi după-amiaza şi miercuri pentru a intercepta patru grupuri de avioane ruseşti care efectuau „manevre” în spaţiile aeriene ale Atlanticului, Mării Baltice, Mării Nordului şi Mării Negre.

A fost vorba despre o adevărată demontraţie de forţă – implicând bombardiere, avioane de vânătoare şi de transport militar – care relevă, potrivit NATO, o activitate „la scară mare” şi „neobişnuită”.

„Este doar întoarcerea la o practică militară normală a unei ţări care se gândeşte la potenţialul său de apărare şi la combativitatea armatei sale. Forţele aeriene se antrenează, efectuează zboruri de recunoaştere, pentru a înţelege mai bine intenţiile colegilor noştri din NATO”, apreciază, din contră, Igor Koroşcenko, membru al Consiliului Consultativ de pe lângă Ministerul rus al Apărării.

„Occidentul s-a obişnuit să ne vadă reţinuţi. Dar s-a terminat, iar de-acum vom face lumea să ne recunoască interesele legitime”, continuă el.

„Am revenit la procedeele clasice ale Războiului Rece”, consideră Pavel Felguenhauer, un analist militar de la Moscova. „Un joc de echilibru până pe marginea războiului nuclear, iar cum războiul nuclear era inadmisibil partea opusă făcea concesii”, aminteşte el.

Preşedintele rus „a avertizat săptămâna trecută că Rusia se pregăteşte de o confruntare cu Vestul”, subliniază cercetătorul. „Cu această diplomaţie de canonieră” şi „în percepţia sa un pic sucită”, Putin „intimidează Occidentul pentru a-i extorca o prietenie, dar cu condiţii”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult