Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a părăsit vineri mai devreme Casa Albă, după ce întâlnirea pe care a avut-o acolo cu președintele american Donald Trump a degenerat într-o dispută cu acesta chiar în fața camerelor de luat vederi, relatează agențiile internaționale de presă.
Într-un mesaj postat după întâlnire pe rețeaua sa de socializare Truth Social, Trump l-a acuzat pe Zelenski de lipsă de respect față de SUA și i-a transmis că poate să revină la o întâlnire cu el când ‘va fi pregătit pentru pace’.
Între timp, premierul Poloniei, Donald Tusk, a transmis un prim mesaj de solidaritate faţă de Zelenski. „Dragă preşedinte Zelenski, dragi prieteni ucraineni, nu sunteţi singuri”, a scris Tusk pe reţelele sociale.
‘Mi-am dat seama că președintele Zelenski nu este pregătit pentru Pace dacă America este implicată, pentru că el simte că implicarea noastră îi dă un mare avantaj la negocieri. Eu nu vreau avantaj, eu vreau PACE. El a manifestat lipsă de respect față de SUA chiar în prețuitul Birou Oval. Poate să revină când va fi pregătit pentru pace’, a scris Trump în mesaj.
„Am avut astăzi o întâlnire foarte semnificativă la Casa Albă. S-au învățat multe lucruri care nu ar putea fi înțelese fără o conversație sub atâta foc și presiune. Este uimitor ce iese la iveală prin emoție și am stabilit că președintele Zelenski nu este pregătit pentru Pace dacă America este implicată, deoarece simte că implicarea noastră îi oferă un mare avantaj în negocieri. Eu nu vreau avantaje, vreau PACE. El nu a respectat Statele Unite ale Americii în Biroul Oval. Se poate întoarce când va fi pregătit pentru Pace”, a scris Trump.
Zelenski i-a spus lui Trump că vrea, bineînțeles, o încetare a focului, dar cu garanții, relatează BBC.
„Dacă ați putea obține o încetare a focului chiar acum, v-aș spune să o luați, astfel încât gloanțele să nu mai zboare”, spune Trump.
Zelenski spune: „Bineînțeles că vreau să opresc războiul – ”
Trump îl întrerupe: „Tu spui că nu vrei o încetare a focului”.
Întâlnirea de vineri de la Casa Albă a președinților Donald Trump și Volodimir Zelenski a degenerat rapid într-un schimb de replici, liderul ucrainean punând la îndoială probabilitatea ca eforturile lui Trump de a negocia un acord cu Rusia să ducă la o pace durabilă, potrivit Bloomberg. Replica lui Zelenski a produs un răspuns furios din partea lui Trump și a vicepreședintelui SUA JD Vance, care a sugerat că critica sa a fost lipsită de respect și că viziunea sa absolutistă față de Moscova inhibă negocierile care ar putea pune capăt războiului sângeros de trei ani. „Va fi foarte greu să facem afaceri în acest fel”, a spus Trump, spunându-i lui Zelenski că ”trebuie să fii mai recunoscător”.
Într-o scenă neașteptată, dar spectaculoasă, la începutul întâlnirii de la Casa Albă între președintele american Donald Trump și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, primul l-a avertizat pe cel din urmă că trebuie să ajungă la un acord cu Rusia pentru a încheia războiul, altfel SUA vor abandona Ucraina, transmite AFP.
În discuție a intervenit și vicepreședintele american JD Vance, care l-a acuzat pe Zelenski de ‘lipsă de respect’ față de americani, după tot ajutorul oferit Ucrainei de SUA în cei trei ani de război cu Rusia.
Deja vizibil iritat, Trump l-a avertizat pe Zelenski că se găsește ‘într-o poziție foarte proastă’ de negociere. ‘Încheiați un acord (cu Rusia), altfel vă abandonăm!’, a amenințat președintele american, care a spus că a avut recent mai multe discuții cu Putin.
‘Vă jucați cu viețile a milioane de oameni. Vă jucați cu al Treilea Război Mondial (…), iar ceea ce faceți este foarte lipsit de respect’, l-a admonestat Trump pe Zelenski chiar în fața presei, după ce președintele ucrainean a vrut să pară intransigent afirmând că nu va face compromisuri cu ‘criminalul’ Vladimir Putin, președintele rus.
În declarațiile din fața presei care au precedat summitului propriu-zis, Trump a spus alături de Zelenski că se consideră un ‘arbitru’ și un ‘mediator’ între Ucraina și Rusia pentru a ajunge la pace, dar replica președintelui ucrainean a fost că nu vrea să facă niciun ‘compromis’ cu ‘criminalul’ Vladimir Putin, președintele rus.
Discuția dintre cei doi s-a inflamat și a intervenit de asemenea vicepreședintele american JD Vance, acesta și Trump reproșându-i lui Zelenski că dă ‘dovadă de lipsă de respect’ față de SUA.
‘Vă jucați cu viețile a milioane de oameni. Vă jucați cu al Treilea Război Mondial’, i-a indicat Trump lui Zelenski. ‘Încheiați un acord (cu Rusia), altfel vă abandonăm!’, a mai amenințat președintele american, care a spus că a avut recent mai multe discuții cu Putin.
Președintele american Donald Trump l-a primit vineri la Casa Albă pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în fața căruia a spus că se consideră un ‘arbitru’ și un ‘mediator’ între Ucraina și Rusia pentru a ajunge la pace, în timp ce Zelenski a spus că nu vrea să facă niciun ‘compromis’ cu ‘criminalul’ Vladimir Putin, declarații transformate într-un schimb tensionat de replici între Trump și Zelenski înaintea întrevederii lor din Biroul Oval, relatează agențiile AFP și EFE.
‘Acesta este un moment emoționant, dar adevăratul moment emoționant va fi când va înceta focul și vom ajunge la un acord. Și cred că suntem destul de aproape de a-l obține’, a spus Trump în declarațiile acordate presei la primirea lui Zelenski la Casa Albă.
De partea sa, președintele ucrainean a spus că nu va face ‘compromisuri cu un criminal pe teritoriul nostru’, referindu-se la președintele rus Vladimir Putin. ‘Cred că președintele Trump este de partea noastră’, a adăugat Zelenski.
În replică, Trump l-a atenționat că sunt necesare compromisurile. ‘Nu există acorduri fără compromisuri’, a subliniat președintele american, atenționându-l pe omologul său ucrainean că ar trebui să fie ‘recunoscător’ față de sprijinul primit în acest război și că în prezent se află ‘într-o poziție foarte proastă’ de negociere. ‘Vă jucați cu al Treilea Război Mondial’, l-a mai avertizat Trump pe Zelenski.
În aceste declarații de presă de dinaintea întâlnirii de la Casa Albă devenite tensionate, Trump a mai spus că a discutat recent ‘de mai multe ori’ cu Putin și a asigurat că acesta dorește să ajungă la un acord cu Ucraina. Singura discuție Putin-Trump confirmată oficial până la această declarație a fost cea din 12 februarie.
La întâlnirea în desfășurare la Casa Albă, președinții american și ucrainean urmează să finalizeze înțelegerea privind un acord ce va oferi SUA un acces preferențial la resursele minerale ucrainene, despre care Trump a susținut la începutul întrevederii cu Zelenski că este un ‘acord foarte echitabil’.
De partea sa, președintele ucrainean a susținut că acest acord este un prim pas către obținerea de către Ucraina a unor ‘adevărate garanții de securitate’. Zelenski a insistat că, din punctul său de vedere, este ‘crucial’ ca SUA să garanteze securitatea unei viitoare forțe de menținere a păcii în Ucraina, chiar dacă aceasta ar fi doar o forță europeană.
Detaliile acordului privind exploatarea mineralelor ucrainene sunt încă vagi. Înțelegerea prevede crearea unui fond americano-ucrainean în care Ucraina va vărsa o cotă – unii oficiali vorbesc despre o cotă de 50% – din veniturile rezultate în urma exploatării resurselor minerale ucrainene, respectiv pământuri rare, dar și petrol și gaze și alte resurse minerale.
În timp ce oficialii ucraineni insistă pe ideea că este vorba despre un fond destinat ‘reconstrucției’ Ucrainei post-război, Trump urmărește două obiective prin acest acord, respectiv ca SUA să obțină o formă de compensație pentru ajutorul militar și economic oferit până în prezent Ucrainei în războiul cu Rusia și un acces preferențial la resursele minerale ucrainene, cu precădere cele de interes pentru înaltele tehnologii, cum ar minereurile de litiu sau grafit. Totuși, aceste resurse din Ucraina râvnite de Trump sunt majoritatea dificil de exploatat, extracția lor necesită investiții considerabile sau se află în teritoriile ucrainene ocupate de Rusia.
Zelenski a respins o primă versiune a acordului, considerând-o mult prea nefavorabilă Ucrainei, atât prin absența garanțiilor de securitate cât și prin faptul că obliga Ucraina să recunoască datorii care ar împovăra ‘zece generații de ucraineni’. Ultima variantă, asupra căreia Zelenski a dat de înțeles că va încerca să mai negocieze vineri cu Trump, nu mai obligă Kievul să recunoască respectivele datorii în contul ajutorului primit până acum din partea SUA, dar lasă în suspans chestiunea garanțiilor de securitate.
Președintele american a precizat însă că nu va oferi Ucrainei garanții de securitate, estimând că europenii ar trebui să facă acest lucru, și a apreciat de asemenea că acordul în sine pentru exploatarea resurselor este ‘un fel de garanție de securitate’ automată pentru Ucraina, întrucât lucrătorii americani vor fi prezenți în această țară pentru exploatarea zăcămintelor minerale ale acestei țări după ce războiul cu Rusia se va fi încheiat.
O altă chestiune neclarificată legată de acest acord privește continuarea ajutorului militar american pentru Ucraina, în timp ce armata rusă își continuă ofensiva. Zelenski a declarat că-l va întreba vineri ‘direct’ pe Trump dacă SUA vor mai furniza arme și muniții Ucrainei sau măcar dacă Kievul va putea să le cumpere din SUA. Trump a spus anterior că este de acord ca țările europene să cumpere din SUA arme și muniții pentru armata ucraineană.