Acasa InternationalGeopolitica UPDATE – Schema de redistribuire a refugiaților. Propunerea pentru România (live video)

UPDATE – Schema de redistribuire a refugiaților. Propunerea pentru România (live video)

scris de C.P.
15 afisari

UPDATE – Președintele Comisiei Europene , Jean-Claude Juncker, a anunțat în cadrul discursului anual despre Starea Uniunii, în Parlamentul European, că României îi revine o cotă obligatorie de 4.464 de refugiați.

Germania și Franța sunt fruntașe în acest top, cu 31.443, respectiv 24.031 refugiați. Spania va fi gazda a peste 14.900 de persoane venite din țările afectate de război.

Premierul Victor Ponta a declarat luni că, în acest moment, România poate primi 1.500 de imigranți

UPDATE – Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a lansat miercuri un apel către țările membre ale Uniunii Europene de a ajunge săptămâna viitoare la un acord pentru repartizarea a 160.000 de refugiați sosiți în Grecia, Italia și Ungaria, transmite AFP.

”Sunt 160.000 de persoane pe care europenii trebuie să îi primească. Acest lucru trebuie făcut într-o manieră obligatorie”, a afirmat Juncker în discursul său anual privind ‘Starea Uniunii’, prezentat în plenul Parlamentului European, la Strasbourg.

El le-a cerut miniștrilor de interne ai statelor membre ale UE, ce se reunesc la Bruxelles pe 14 septembrie, ”să se pună de acord”.

Șeful executivului UE le-a cerut europenilor să nu facă vreo distincție în funcție de religie între refugiații pe care sunt pregătiți să îi primească. ”Nu există religie, credință, filosofie atunci când este vorba despre refugiați. Noi nu facem distincție”, a susținut Jean-Claude Juncker în fața europarlamentarilor prezenți la Strasbourg.

Potrivit DPA, Juncker a anunțat cu același prilej că executivul comunitar va lua ”în zilele următoare” măsuri contra statelor membre care nu pun în aplicare regulile UE privind azilul.

”Este o chestiune de credibilitate ca statele membre să implementeze și să respecte legile europene și internaționale convenite”, a spus el.

Potrivit datelor publicate recent de ONU, peste 380.000 de migranți și refugiați au sosit în Europa prin traversarea Mării Mediterane începând din luna ianuarie a acestui an, iar 2.850 au decedat sau au fost dați dispăruți.

UPDATE – Uniunea Europeană duce lipsă de uniune și de Europă, iar acest lucru trebuie să se schimbe, a declarat miercuri președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în discursul său anual privind ‘Starea Uniunii”, prezentat în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, transmit Reuters și AFP.
”Nu suntem într-o situație bună. Există o lipsă de Europa în UE și este o lipsă de uniune în Uniunea Europeană. Asta trebuie să se schimbe”, a spus Juncker în fața eurodeputaților.

Șeful executivului comunitar s-a referit concret la actuala criză a refugiaților, apreciind că ”europenii trebuie să-și reamintească faptul că Europa este un continent unde fiecare, într-un fel, a fost un refugiat” și menționând valurile de imigranți irlandezi, scoțieni și polonezi care au ajuns în Statele Unite.

”Noi, europenii, trebuie să știm și să nu uităm niciodată de ce dreptul la azil este unul dintre drepturile fundamentale, cele mai importante. Nu trebuie să uităm acest lucru. Este adevărat că Europa nu poate adăposti toată suferința lumii, dar trebuie să punem această problemă în perspectivă”, a insistat președintele CE în discursul său.

Potrivit acestuia, refugiații în Uniunea Europeană reprezintă doar 0,11% din populația forului comunitar, în timp ce în Liban ei reprezintă un sfert dintr-o populație care are doar o cincime din nivelul de trai din UE. ”Cine suntem noi pentru a nu face niciodată astfel de comparații?”, s-a întrebat retoric Jean-Claude Juncker.

El a estimat că atât timp cât în Siria va fi război, criza refugiaților nu va dispărea. ”Luptăm contra Statului Islamic — atunci de ce să nu fim gata să-i acceptăm pe cei care fug de Statul Islamic?”, a adăugat președintele executivului UE.
Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va prezenta miercuri noua schemă de redistribuire a refugiaților între statele membre ale Uniunii Europene, pe baza unor cote obligatorii, transmite AFP.

imigranti_plan ueÎn cadrul discursului său anual privind ‘Starea Uniunii‘, ce va fi rostit miercuri în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, Juncker va detalia noul plan, ale cărui principii generale sunt în mare parte cunoscute. Astfel, refugiații vor fi distribuiți conform unei formule care se bazează 40% pe produsul intern brut al țărilor, 40% pe numărul de locuitori, 10% pe rata șomajului și 10% pe numărul de refugiați deja aflați în fiecare țară membră înaintea apariției crizei din acest an.

Planul prevede relocarea a 120.000 de persoane în plus față de cele 40.000 de persoane propuse anterior de Comisie pentru a fi redistribuite.

Aceste cote plasează Germania în prima linie (31.443 refugiați, ceea ce înseamnă o cotă de 26,2% din cei 120.000 de noi refugiați), urmată de Franța (24.031, o proporție de 20% din cei 120.000 noi refugiați) și Spania (14.931, o cotă de 12,4% din noii refugiați), conform unor surse europene.

Berlinul le-a ceruit însă marți partenerilor săi europeni ”să-și deschidă mai larg” porțile pentru zecile de mii de refugiați care intră în Europa.

”Avem nevoie în final de un sistem deschis de cote pentru repartizarea obligatorie a persoanelor care au un drept de azil”, a declarat cancelarul german Angela Merkel, care a apreciat că plafonarea în avans a numărului de migranți nu are niciun sens.

În opinia sa, propunerea așteptată din partea Comisiei Europene reprezintă doar un prim pas, în pofida reticențelor anumitor state membre.

Potrivit unei surse europene citate luni de Reuters, România ar urma să primească peste 6.300 de solicitanți de azil în cazul în care noua schemă va fi adoptată de liderii statelor membre ale UE.

Conform propunerii precedente a CE, din luna mai, România ar fi urmat să primească 1.705 solicitanți de azil, dintr-un total preconizat de 40.000. Însă, noua schemă prevede că în România ar trebuie să fie relocați alți 4.646 de refugiați, dintr-un total suplimentar de 120.000. Astfel, dacă liderii europeni vor fi de acord cu noua schemă, România ar urma să primească în total 6.351 de solicitanți de azil, dintr-un total estimat de 160.000.

Cei 160.000 de refugiați i-ar include pe care 66.400 care au ajuns în Grecia, cei 54.000 care au ajuns în Ungaria și pe cei 39.600 care se află în Italia.

Italia și Grecia sunt principalele puncte de intrare pentru refugiații care ajung în UE pe mare, în timp ce Ungaria este principalul punct de intrare pentru cei care ajung pe uscat traversând Balcanii. Ungaria va beneficia, alături de Italia și Grecia, de o excepție de la sistemul de cote al CE.

Potrivit celor mai recente date publicate de ONU, peste 380.000 de migranți și refugiați au sosit în Europa prin traversarea Mării Mediterane începând din luna ianuarie a acestui an, iar 2.850 au decedat sau au fost dați dispăruți.

Comisia Europeană (CE) a finalizat marţi un nou set de propuneri în vederea gestionării crizei migranţilor din Europa, inclusiv un plan controversat de distribuire a solicitanţilor de azil între statele membre, potrivit unui proiect la care agenţia germană a avut acces, relatează DPA online.

Statele membre care nu vor putea accepta solicitanţi de azil în baza acestui plan vor fi obligate, în schimb, să contribuie cu 0.002 din PIB-urile lor la bugetul UE, potrivit proiectului.

Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia urmează să se afle printre ţările care vor lupta împotriva planului. Ele au avertizat săptămâna trecută că un sistem „obligatoru şi permanent de cote ca măsuri de solidaitate ar fi inacceptabil”.

Pe de altă parte, se aşteaptă ca alte elemente ale pachetului să întâmpine mai puţină rezistenţă.

Ele includ o listă de „ţări de origine sigure” – pe care se află Albania, Bosnia-Herţegovina, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, Serbia şi Turcia, care va permite ca cetăţenii acestor ţări să fie expuzaţi rapid, în cazul în care vor solicita azil în UE.

Mii de kosovari au încercat să intre în UE în acest fel în primele trei luni ale lui 2015, depăşindu-i ca număr pe sirieni şi pe afgani în clasamentul primelor trei ţări ai căror cetăţeni au cerut azil în Uniune.

Însă UE a depus eforturi să se asigure că-i ţine la distanţă pe imigranţii „economici”, care nu se califică pentru a obţine protecţie internaţională, acordând prioritate persoanelor care fug din calea războiului din ţări ca Siria şi Afganistan.

Obiectivul noului fond destinat Africii este să descurajeze „imigraţia ilegală”, prin stabilizarea şi îmbunătăţirea oportunităţilor socio-economice în regiuni ca Sahel, Cornul Africii şi Africa de Nord.

Celelalte măsuri din pachetul Comisiei reglementează expulzarea imigranţilor şi susţinerea refugiaţilor. Între ele se află şi un angajament de a continua cooperarea cu ţări partenere din alte părţi ale lumii.

„Actualul val de migrare nu este un incident punctual, ci începutul unui adevărat exod”, a avertizat preşedintele UE Donald Tusk într-un discurs pe care l-a susţinut luni seara. „Ne vom confrunta cu această problemă mulţi ani de-acum înainte”, sublinia el.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult