Acasa InternationalGeopolitica Schimba Obama strategia in Afganistan?

Schimba Obama strategia in Afganistan?

scris de Ion Petrescu
545 Afisari

Despre ce tara vorbim atunci cand mor militari americani sau europeni – chiar romani, deloc putini – intr-un teatru de operatii unde orice victorie tine doar cat sunt prezenti cameramanii televiziunilor de stiri? Nu despre cea visata la Casa Alba! De acest lucru au o grija machiavelica debarcatii de la putere, care subjuga mintile si vietile afganilor de rand.


UCISI CU PIETRE…

Duminica, 15 august a.c., la noua ani distanta de la pierderea conducerii statului afgan, talibanii au ordonat prima executie publica cu pietre, intr-un sat aflat in nordul Provinciei Kunduz. In fata unui tribunal  religios, condus de un mullah – musulman educat in teologia islamica, adept al aplicarii legii sacre – au fost adusi un barbat de 25 de ani, Khayyam si o tanara de 19 ani, Siddiqa, care si-au recunoscut dragostea: “Ne iubim, indiferent ce se va intampla cu noi!”

Drama celor doi a inceput cand Khayyam nu a reusit sa convinga familia iubitei sale sa ii ofere sansa de a se casatori cu ea. Motivul refuzului a fost promisiunea facuta unei rude a iubitului ei, cu care Siddiqa nu vroia sa se marite. Si s-a mutat cu alesul inimii la rude dintr-o alta localitate. Vicleni, membrii familiilor le-au promis ca, daca revin in satul natal, se  vor putea casatori. Numai ca, la reintoarcere au fost arestati de talibani.

Dupa ce mullahul taliban a pronuntat sentinta, Siddiqa si Khayyam au fost inconjurati de o multime fara femei, in bazar. Primii au aruncat cu pietre  talibanii. Aproximativ 200 de barbati – printre care tatal si fratele lui Khayyam si fratele lui Siddiqa – s-au distrat (!) lovind cu pietre pe cei doi indragostiti. Intai a murit ea. Apoi el…

Un purtator de cuvant al talibanilor, Zabiullah Mujahid a declarat:”In conformitate cu legea Saria, daca cineva comite crime ca aceasta (dragostea celor doi – n.a.) avem tribunalele noastre si rezolvam asemenea cazuri pe baza legii islamice.”

Phyllis Chesler este o profesoara emerita in psihologie, care a trait o vreme la Kabul si a scris 13 carti vizand asemenea practici. Ea afirma:”In ultimii 30 de ani, talibanii afgani si cei pakistanezi, turcii, sauditii, iranienii si egiptenii au fost toti angajati in asemenea atrocitati, din punctul nostru de vedere, cel occidental, pedepsind ofense minore cu: lovirea cu pietre, decapitarea, spanzurarea, ingroparea unor fete de vii, amputatii, taierea nasului si a urechii, aruncarea de acid pe fata tinerelor pentru ca nu si-au acoperit-o corespunzator. Ei sustin ca fac asta in numele Islamului. Musulmanii anti-islamici afirma ca asemenea pedepsitori sunt criminali care au deturnat o religie altminteri pasnica. Ar fi bine sa decidem cine are dreptate.”

PRETUTINDENI SI NICAIERI

Dar talibanii au hotarat ca justitia este de partea lor. Si actioneaza in nord si in sud, materializand principiul „sa fii pretutindeni si nicaieri, sa lovesti si sa dispari”. Asa au patruns in aceasta saptamana, dupa miezul noptii, in casa lui Atta Jan Kajrwal, directorul pentru problemele tribale si de granita in provincia Zabul, districtul Shahjoy,  din sudul tarii.

Comandoul taliban i-a ucis cu sange rece pe Kajrwal si pe sotia acestuia, ca parte a unei campanii de pedepsire a acelora care colaboreaza cu fortele NATO, in Afganistan.

Aliatii nu au ramas in expectativa. In aceeasi zi, un raid organizat la o locatie folosita de talibani pentru inchiderea celor care nu le impartasesc filosofia de viata s-a finalizat cu eliberarea a 27 de civili afgani si uciderea a 13 luptatori islamici, in districtul Musa Qata, din sudul provinciei Helmand, conform datelor furnizate presei, din Kabul, de Dawood Ahmadi, purtatorul de cuvant al guvernatorului din acest tinut afgan.

O asemenea escaladare a violentei in partea de sud a statului afgan este considerata urmarea logica a patrunderii fortelor aliate si ale unitatilor armatei afgane in teritoriile controlate de talibani.


Aceasta operatiune militara vizeaza scoaterea insurgentilor din locatiile detinute pana in prezent, pentru ca populatia din aceste provincii sa aiba o viata normala, implicit sa beneficieze de ceea ce oficialii centrali si locali doresc a fi o buna guvernare.

Din pacate, sirul evenimentelor nedorite, din acest an, continua – evident cu alte victime. Astfel, soseaua dintre Kabul si Jalalabad a fost blocata miercuri, 18 august a.c., de sute de demonstranti care protestau astfel pentru uciderea a doi civili inocenti, intr-un raid de noapte al aliatilor.

Situatiile de acest gen par trase la indigou. Si in acest caz, comunicatul oficial al aliatilor precizeaza ca au fost lichidati doi insurgenti. Dar Ghafor Khan, liderul districtului Surk Rod nu a ezitat sa declare ca un tata si fiul sau au fost ucisi intr-o actiune aliata nocturna, alte trei persoane fiind ranite cu acelasi prilej. El a mentionat ca politia afgana incearca sa mentina multimea sub control, in limitele unei demonstratii pasnice.

Purtatorul de cuvant al coalitiei a replicat prompt, afirmand ca militarii aliati au fost intampinati cu rafale de arme automate de cei pe care ii urmareau, in schimbul de focuri fiind si victime colaterale. Acum, confruntarea cu talibanii se duce pe viata si pe moarte.

CE FACE GENERALUL PETRAEUS?

Faimosul David Petraeus se confrunta cu tristele adevaruri ale societatii afgane. Intr-o singura zi, trupele americane aflate sub comanda sa, costa doar… 200.000.000 de dolari.

Exact in ziua cand Khayyam si Siddiqa erau ucisi cu pietre, Petraeus aparea pe micul ecran in SUA, intrand in legatura directa, din Kabul, cu David Gregory, realizatorul emisiunii „Intalnire cu presa”, de la postul TV NBC. Mesajul sau? ”Vreau sa arat celor din Washington ca aici a fost facut un progres. Trebuie sa construim mai departe, pe baza acestuia.”

Intre timp, presa de peste Ocean a primit si a comentat copia unui raport substantial, intocmit de 40 de experti in securitate nationala, selectionati din comunitatea oamenilor de afaceri, din institutii de studii politice si din mediul academic. Coordonatorul acestora, Steve Clemons, de la Fundatia Noua America a remarcat ca, desi grupul mentionat are o componenta diversa este unanim in privinta exprimarii unor puternice dubii fata de actualul curs al evenimentelor in Afganistan.

Ce aduce nou acest document? O concluzie comparabila cu o lovitura de upercut aplicata actualei administratii americane: „Suntem impotmoliti intr-un razboi civil in Afganistan si ne luptam sa stabilizam un guvern central viabil, intr-o tara care a fost vreme indelungata fragmentata si descentralizata. Nu conteaza cat de dezirabil poate fi, la modul abstract, acest obiectiv. Nu este esential pentru securitatea SUA. Si nu este un tel pentru care armata Statelor Unite ar fi bine echipata. Nu exista o definitie clara a ceea ce ar include „succesul” in acest efort. Crearea unui stat afgan unit ar impune sa angajam mult mai multi militari americani si sute de miliarde de dolari, in plus, pentru destui ani de acum incolo.”

Referitor la generalul Petraeus, membrii grupului apreciaza ca este un barbat inteligent, care stie sa atraga oameni isteti, dar pana acum nu a solicitat o noua strategie politica, a Casei Albe, pentru Afganistan.

Faptul ca la televiziunea NBC, David Petraeus a mai cerut sase luni de rabdare, este o proba de incremenire in proiect a decidentilor militari, nu o strategie pentru castigarea razboiului.

DILEMA LUI OBAMA

Intr-un dialog avut cu membrii grupului mentionat, unul dintre oficialii actualei administratii a SUA a declarat ca a fost stabilita o misiune clara, care poate fi indeplinita – distrugerea, dezmembrarea si infrangerea Al Qaeda si a aliatilor sai extremisti, precum si prevenirea reintoarcerii lor. Dar nu le-a precizat ce va ramane pe teren, dupa retragerea trupelor americane.

Este clar ca termenul promis de presedintele Obama, iulie 2011, pentru retragerea trupelor SUA, va fi inlocuit cu o alta data, pana in 2014, daca nu si mai tarziu de acest an.


Grupul constituit considera ca securitatea nationala a SUA nu depinde de infrangerea militara a talibanilor si nici de un guvern central puternic la Kabul. Iata de ce propune revenirea la forme traditionale de impartire a puterii, cu comunitatile locale din Afganistan, si diminuarea prezentei militare, unitatile ramase urmand a fi focalizate exclusiv pe tinerea retelei Al Qaeda in afara granitelor statului afgan.

Acum, corpul ofiterilor americani doreste sa evite o infrangere, ca in Vietnam, un motiv in plus pentru presedintele Obama de a lua decizii conforme cu interesele reale de securitate ale SUA.

Pentru asta, trebuie sa renunte la termenul promis de retragere a trupelor din Afganistan, iulie 2011. Si sa inlocuiasca treptat, actuala strategie focalizata pe forta militara, cu aceea bazata pe utilizarea armelor diplomatiei, intr- o perioada cand un alt pericol ameninta securitatea SUA – inarmarea nucleara a Iranului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS