Acasa InternationalGeopolitica Securitatea României este ameninţată de criza economică

Securitatea României este ameninţată de criza economică

scris de Ziua Veche
1 afisari

Risc economicUn sondaj realizat la nivelul UE în rândurile elitelor de politică externă arată că ameninţările de securitate cu care se confruntă România se referă la proliferarea armelor de distrugere în masă, statele instabile, epuizarea resurselor energetice, schimbările climatice şi criza economică.

 

 La întrebarea „care sunt ameninţările la adresa securităţii cu care se confruntă în prezent ţara?”, studiul a indicat în cazul României proliferarea armamentului de distrugere în masă/Iranul, statele instabile (inclusiv instabilitatea din Afganistan şi Pakistan), epuizarea energiei/competiţia pentru resurse, schimbările climatice şi criza economică. Printre potenţiale ameninţări menţionate de alte state se numără terorismul, Rusia, China sau migraţia necontrolată.

 Potrivit rezultatelor incluse în studiul ECFR, citate de Mediafax, cea mai bună capacitate a armatei României este cea de a prelua misiuni de menţinere a păcii, iar în ceea ce priveşte poziţia ţării în sistemul internaţional, aceasta are rol de „putere-pivot”, ca stat a cărui contribuţie este critică în regiune sau într-un anumit domeniu.

 Pentru România, Rusia este considerată stat „amic/inamic” (frenemy), situaţie în care se află majoritatea statelor membre UE. În privinţa aderării Turciei la UE, sondajul indică faptul că România consideră puţin probabilă integrarea în următorii zece ani. Tot conform studiului ECFR, NATO este considerat cel mai important element pentru asigurarea securităţii europene.

Sondajul, realizat de European Council on Foreign Relations (ECFR) şi publicat pe site-ul instituţiei, a inclus mai mult de 250 de interviuri şi un studiu al documentelor de securitate naţională ale celor 27 de state membre UE, fiind inclus în raportul „Spectrul unei Europe multipolare”.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult