Acasa InternationalGeopolitica Situaţia UCRAINA: Rebelii proruşi se repliază la Doneţk

Situaţia UCRAINA: Rebelii proruşi se repliază la Doneţk

scris de A.P.
10 afisari

Numeroşi rebeli proruşi s-au repliat sâmbătă la Doneţk, după căderea bastionului-simbol al insurgenţilor de la Slaviansk, alimentând temeri cu privire la situaţia acestei metropole care are aproximativ două milioane de locuitori.

Situaţia UCRAINA: Rebelii proruşi se repliază la Doneţk

Situaţia UCRAINA: Rebelii proruşi se repliază la Doneţk

Forţele de la Kiev îşi continuă marşul către bastionul rebel de la Doneţk. Armata ucraineană îşi continua duminică marşul către Doneţk, unde rebelii proruşi le-au cerut susţinătorilor lor să participe la un miting în Piaţa Lenin, în timp ce la Slaviansk, recucerit sâmbătă, viaţa revenea încet la normal şi se distribuia pâine, relatează AFP.

Recucerirea sâmbătă a oraşelor Slaviansk şi Kramatorsk, două fiefuri ale insurgenţilor, marchează primul succes important obţinut pe teren de către armata ucraineană. Ea îndeamnă Kievul să analizeze o soluţie militară, în detrimentul căii politice promovate de către Moscova şi susţinute de către europeni. Preşedintele Pero Poroşenko a anunţat că ofensiva militară va continua. „Ordinul meu rămâne în vigoare. Este necesară încercuirea teroriştilor, continuarea operaţiunii în vederea eliberării regiunilor Doneţk şi Lugansk”, a declarat el sâmbătă seara, citind un mesaj la televiziune.

La Slaviansk, situaţia era calmă duminică la prânz, iar distrugerile păreau limitate la câteva case, în apropierea sediilor poliţiei şi Serviciilor speciale SBU, au observat jurnalişti AFP. În cartiere începuse să se distribuie pâine, adusă cu camionul, şi anume câte două bucăţi de persoană. Persoanele care stăteau la coadă comentau de pe poziţii opuse ultimele evenimente. O pensionară îi taxa pe rebeli drept „terorişti” care „visează în continuare la URSS”, în timp ce un bătrân, Vladimir, reproşa armatei că a tras asupra oraşului „cu rachete de tip Grad”. „Eu nu am făcut aşa ceva când am ocupat Cehoslovacia, în 1968”, a declarat iritat acest fost militar.

„A fost război cu adevărat. De două zile nu mai era nimic de mâncare, apă, electricitate, gaze naturale”, declară altă pensionară, Liubov Aleksandrovna. – „Doneţkul va fi un punct de cotitură” Potrivit unor declaraţii oficiale, confirmate de către rebeli, forţele de la Kiev, susţinute de către formaţiuni de voluntari, îşi continuau duminică drumul către sud. Consiliul pentru Securitate Naţională şi Apărare a anunţat că rebelii au părăsit oraşele Drujkivka şi Kostiantinivka, situate între Slaviansk şi Doneţk.

La Doneţk, în oraş situaţia era calmă, dar se auzeau tiruri de artilerie în zona aeroportului, pe care şi-l dispută în continuare forţele guvernamentale şi rebelii, au anunţat corespondenţi AFP.

Zeci de vehicule de toate mărcile, pline-ochi cu combatanţi înarmaţi, au trecut sâmbătă după-amiaza printr-un punct de control, venind din nord, de la Slaviansk şi Kramatorsk, alt fief rebel, după ce au fost atacaţi în ultimele zile de forţele loialiste şi după ce Kievul a anunţat sâmbătă seara că a preluat controlul asupra acestor localităţi.

În aceste coloane se aflau şi camioane, care se îndreptau tot către oraş. Cinci blindate de transport de trupe au intrat pe un bulevard din centrul Doneţkului, într-un zgomot asurzitor de şenile, atrăgând privirile celor câţiva trecători, scrie AFP în acest reportaj.

Marea metropolă industrială, capitala bazinului carbonifer (huilă) Donbas, părea aproape pustie sâmbătă. Traficul rutier era redus, iar numeroase magazine erau închise, în pofida faptului că transportul în comun funcţiona normal. Detonări sporadice se auzeau dinspre zona aeroportului, aflat în continuare sub controlul forţelor loialiste. „Ziua a fost calmă”, dă asigurări un combatant, la un post de control. „Mult mai calmă ca noaptea”, adaugă el suspinând.

În jurul cartierului general rebel, instalat în fostul sediu al Administraţiei Regionale – unul dintre primele pe care proruşii l-au ocupat la începutul lui aprilie – păzit de câţiva oameni înarmaţi, dar care pare în mare parte părăsit, separatiştii îşi afişează hotărârea. „Ne vom bate până la ultima picătură de sânge”, spune un civil, Stanislav, în vârstă de aproximativ 40 de ani, care denunţă „exterminarea poporului care a început” odată cu reluarea ofensivei ucrainene.

– Speţnaz şi Berkut

La 200 de kilometri depărtare, proruşi în uniformă, cu panglici portocaliu-negre ale Sfântului Gheorghe, s-au adunat în jurul unui jeep vechi, ale cărui geamuri au fost făcute ţăndări. Dar refuză să spună ce li s-a întâmplat. E „secret militar”.

Iar în timp ce puterea de la Kiev jubilează după căderea Slavianskului, separatiştii îşi minimizează înfrângerea. „Un pas înapoi nu înseamnă că ai pierdut”, declară Iuri Sevokonenko, liderul unui grup de voluntari alcătuit din foşti membri Speţnaz şi Berkut, temutele forţe speciale ale fostului regim prorus, înlăturat de la putere în februarie. Întrebat ce părere are despre un eventual atac al loialiştilor asupra Doneţkului, el se declară pregătit.

„Ne-am pregătit de mult timp. Dacă ei cred că va fi uşor, se înşală”, subliniază Sevokonenko. Liderii proruşi au îndemnat la organizarea unui miting de susţinere duminică, în Piaţa Lenin. Însă, între timp, „guvernul” separatist pare răspândit în cele patru zări, în pofida faptului că Denis Puşilin, unul dintre principalii lideri, a dat asigurări, într-un mesaj postat pe Twitter, că este vorba doar despre o „repliere tactică” şi că „victoria va fi a noastră”.

Andrei Purghin, „vicepremierul republicii populare” de la Doneţk, a refuzat să recunoască în mod clar că „trupele” separatiste şi-au abandonat fiefurile din nord, pentru a se replia la Doneţk. „Oraşele sunt distruse, oamenii fug”, s-a limitat el să comenteze, considerând că ar fi „posibilă” o regrupare în metropolă. „Este război, băieţii se bat, se deplasează, se regrupează”, a declarat el pentru AFP.

Preconizând un asediu în care locuitorii oraşului vor fi prinşi fără voie, Purghin dezvăluie că un canal care alimentează Doneţkul şi regiunea a fost distrus în lupte şi că oraşul va fi privat de apă „într-o săptămână”.

32 comentarii

ancuta 06-07-2014 - 20:04

Putin s-a jucat cu UE!
Putin a incercat sa se joace cu USA!
Canci! Nu merge!

BULA 06-07-2014 - 20:09

UE si in special SUA s-au jucat cu Rusia, au provocat-o. Nu au ce sa caute americanii si europenii in spatiul rusesc. Ucraina a fost a rusilor, e Rusia Mica.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 06-07-2014 - 20:12

Diphiliticule , analphabetule
BELARUS este cunoscuta ca Rusia mica !
maistru instructor la …palatul Pionerilor !

BULA 06-07-2014 - 20:15

Altceva mai stii, moroiule ?

http://ro.wikipedia.org/wiki/Rusia_Mic%C4%83

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 06-07-2014 - 20:24

La fel ca IDIOTUL CONGENITAL de sous-somes , care nu intelege nimic,
Tu ai avea o scuza ;LUESUL in faza terminala!
Citeste ce ai invocat…
„”Dat fiind faptul că Ucraina și poporul ei au trecut printr-un lung proces de edificare a națiunii, numele de „Rusia Mică” nu poate fi considerat, nici măcar în contex istoric, un echivalent al Ucrainei. Malaia Rossia, Rusia Mică ori Malorusia au devenit niște denumiri învechite, iar folosirea lor în zilele noastre este considerată ofensatoare de către ucraineni, deoarece este folosit pentru a nega existența unei identități naționale separate.”
intelegi invers !
mega ist live?

BULA 06-07-2014 - 20:06

Porosenko a declarat ca nu se lasa pana cand Crimeea nu va reveni la Ucraina. Dar Crimeea este acum parte a Federatiei Ruse si oricat ar evita Putin sa inceapa razboiul cu Ucraina (dorit intens de americani, ca sa intre si ei joc), razboiul va fi pornit. Rusia va raspunde cu toata forta ei militara, sa ingenuncheze Ucraina in careva zile. Altfel va fi in pierdere, daca lungeste boala.

UnUL 06-07-2014 - 21:31

Pe cât facem pariu?

jan dinu 06-07-2014 - 20:52

Totush RUSSIA este doar benzinarie condusa de – mafioti – !!!
Au shi ei o shosea – Moskova – Leningrad cu care se mindresc
cind merg cu – CIAIKA – & MOSKVIKI – !
Rusoaicele frumoase sunt la Las Vegas …ca clima Siberiona
nu prea le prieste ! In viiitor nord estul rusesc va fi chinezesc !
Vai de mama lor de muziki … care se intretin doar cu – mahoarca shi votka !
Cind mai pui ca mai au shi-o religie ortodoxa care le indobitocesc mintile -:))) doar cu romanii se pot intrece care sunt shi mai prosti ca ei !!!
JD-USA

BULA 06-07-2014 - 21:04

Este o benzinarie dotata cu armament de ultima generatie (supersonice, submarine nucleare, tehnica spatiala, termonucleare, etc). Rusia a fost tinuta pe loc de ideologia comunista, introdusa de evrei si aplicata in mod criminal.
Dar America ce este ? O adunatura de pistolari agresivi si drogati ?

jan dinu 06-07-2014 - 21:28

Totdeauna – muskalii -au vrut ca romanii sa le fie o semigubernie !
Daca nu alegeam prin grecocatolici alfabetul latin eram acum
parte a — tzarismului — pina la Adriatica !
Dar nu le-a tinut ,au fost shi romani patrioti care le-a dat cu flit !
Au ales un prusac shi orientarea spre vest pina astazi este asigurata
acum shi pe viitor !
JD-USA

BULA 06-07-2014 - 21:44

Nu zice nimeni sa ne lasam regulati de rusi, dar dupa ’90 ne-au regulat americanii de ne-a zburat toata industria. Nu ne sunt prieteni americanii, ci stapani lacomi si nemilosi.

jan dinu 06-07-2014 - 22:17

cei mai mari criminali shi jegoshi ,hotzi sunt
—– ROMANII —- !
Au vindut totul la fier vechi shi ce a mai ramas
decit jungla mafiotilor care shi-au impartit prada !
N-au eu exemplu in restul lumii unde s-a intmplat chiar asha jaf – programat shi de pulime aplaudat !
JD-USA

digital 06-07-2014 - 22:28

jan dinu
06-07-2014 at 22:17
așa e mă, de aia vomiți p-aici în românește, pișa-m-aș pe mormântu lu mătta, aia borâtă!

ancuta 06-07-2014 - 22:31

De acor, Jane, dar cu o mica rectificatiune:
in loc de „ROMANII” sa fie „ROMANII DASTEPTI”!
Asta pentru ca:
ROMANIA = ROMANII DASTEPTI + ROMANII DIN AFARA+ ROMANII DEMNI DIN’NAUNTRU + PULIMEA

digital 06-07-2014 - 22:35

ancuta
06-07-2014 at 22:31
plus hoașca de mătta!

Titircă Inimăbună 06-07-2014 - 21:21

un sef terorist adica rus, ca tot una este, zice pe sleau „Ne-am pregătit de mult timp”

CACAM-AS PE RUSIA VOASTRA!

Titircă Inimăbună 06-07-2014 - 21:23

sa nu ma corectezi UnUL-e cu -m-as ca de fapt am vrut sa zis ca ma foot in Risia lor de criminali.

UnUL 06-07-2014 - 21:32

La kkt ar trebui să ceri asistență tehnică de la Huhu: e expert !

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 06-07-2014 - 22:51

P.S. În 2008. când aveam 1925 de lei în mână, evident că aveam un grad didactic inferior.
Raspunde » Scris de UnUL la 06-07-2014 @ 10:33

====================================
MINCINOSUL MINCINOSILOR
IDIOTUL ,IDIOTILOR !

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 06-07-2014 - 22:55

Bulișor, când luam peste 4000 de lei făceam și 25 de ore pe săptămână (inclusiv FF-uri sâmbăta și duminica!)
Și până am ajuns acolo am tras ani buni mâța de coadă: am început cu 1200 de le și în 2008 aveam încă 1925 lei în mână.
Iar acum am o pensie de 1650.
Raspunde » Scris de UnUL la 06-07-2014 @ 10:03

==========================
IMBECIL ca tine , peacilea ….nu-i!

UnUL 06-07-2014 - 23:04

Și cu ce nu ești de acord din ce-am scris, cretin patentat?
Oricum, merci că îmi pop p u l a r i z e z i postările prin copy-paste

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 06-07-2014 - 23:08

MINTZI ! PERMANENT !
Si nici nu OBSERVI !

UnUL 06-07-2014 - 23:10

BOULE, CARE AR FI, DUPĂ TINE, MINCIUNILE DIN POSTAREA MEA? CA SĂ ÎNCERC SĂ ÎNȚELEG ȘI EU GÂNDIREA TA STRÂMBÂ?

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 06-07-2014 - 23:13

TU mintzi si mai ai nesimtirea sa ti se explice !
Atatea ai mintzit ca ai pierdut sirul , si esti si ilogic !
Date in aia matty , esti o pierdere de timp !

UnUL 06-07-2014 - 23:19

P.S. Înțeleg că ai relații serioase și temeinice cu fosta securitate și cu actualul SRI, care te ajută să-ți satisfaci – sau măcar să încerci să-ți satisfaci – dorința aberantă și bolnavă să-i identifici pe unii forumiști care îți displac. Dar că ai pretenția să știi mai bine decât mine cât am câștigat și câte ore pe săptămână am ținut e semn de infatuare tâmpească.

UnUL 06-07-2014 - 23:21

ȘI „DĂ-TE CU CRATIMĂ, BOU ÎNCĂLȚAT !!!!

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 07-07-2014 - 03:43

OCNA te mananca ca pe tac-tu,
scursura mincinoasa!
La OCNA e locul tau , nu pe forum!

UnUL 07-07-2014 - 07:10

Parpanghel, spune sincer, nu-ți vine să verși când te uiți în oglindă?

UnUL 06-07-2014 - 21:41

REDAU AICI FINALUL UNUI ARTICOL CE MI-A PĂRUT INTERESANT:
Tactica Rusiei în Ucraina. De la teorie la practică
de Armand Gosu
Revista 22, 1-7 iule 2014

…… mai puțin din încercările de teoretizare ale războiului contemporan efectuate de Gherasimov, cât mai ales din evoluția situației din Donețk și Lugansk se poate trage concluzia că experiența formativă a unităților de elită din punct de vedere tactic este războiul din Cecenia. Generalul Gherasimov însuși a participat la cel de-al doilea război din Cecenia, izbucnit în 1999, și a comandat armata 58 din districtul militar Caucazul de Nord. Apetența insurgenților pentru acțiuni care nu pot fi calificate altfel decât teroriste confirmă acest lucru, ceea ce indică un transfer de tactici ale insurgenței dinspre rebelii ceceni către trupele rusești. Unele sunt cazuri bine documentate: răpirea, torturarea și uciderea unui politician local, împușcarea unui bătrân pensionar în fața familiei sale pentru că a vândut legume soldaților ucraineni de la un punct de control, arestarea și torturarea unor tinere pentru că au vândut mâncare soldaților ucraineni, atacarea caselor unor oameni bănuiți că ar susține integritatea Ucrainei cu arme de foc și cocktailuri Molotov, răpirea a sute de civili ucraineni de către insurgenți. Nu separatișilor proruși li se pot imputa aceste acțiuni, câtă vreme operațiunile militare sunt conduse de un colonel rus, Igor Ghirkin (poreclit Strelkov), iar conducerea politică a Republicii Populare Donețk este în mâinile lui Al. Bardai, cetățean rus. Ambii au domiciliul stabil în Moscova. Dacă Rusia și-ar retrage militarii sub acoperire de pe teatrele de operațiuni, dacă și-ar lua înapoi tancurile T-64 și echipamentele sofisticate antiaeriene, dacă nu i-ar mai aproviziona pe insurgenți cu echipament militar, muniție, bani, conflictul s-ar încheia în 24 de ore.

UnUL 06-07-2014 - 21:42

REDAU AICI FINALUL UNUI ARTICOL CE MI-A PĂRUT INTERESANT:
Tactica Rusiei în Ucraina. De la teorie la practică
de Armand Gosu
Revista 22, 1-7 iule 2014

…… mai puțin din încercările de teoretizare ale războiului contemporan efectuate de Gherasimov, cât mai ales din evoluția situației din Donețk și Lugansk se poate trage concluzia că experiența formativă a unităților de elită din punct de vedere tactic este războiul din Cecenia. Generalul Gherasimov însuși a participat la cel de-al doilea război din Cecenia, izbucnit în 1999, și a comandat armata 58 din districtul militar Caucazul de Nord. Apetența insurgenților pentru acțiuni care nu pot fi calificate altfel decât teroriste confirmă acest lucru, ceea ce indică un transfer de tactici ale insurgenței dinspre rebelii ceceni către trupele rusești. Unele sunt cazuri bine documentate: răpirea, torturarea și uciderea unui politician local, împușcarea unui bătrân pensionar în fața familiei sale pentru că a vândut legume soldaților ucraineni de la un punct de control, arestarea și torturarea unor tinere pentru că au vândut mâncare soldaților ucraineni, atacarea caselor unor oameni bănuiți că ar susține integritatea Ucrainei cu arme de foc și cocktailuri Molotov, răpirea a sute de civili ucraineni de către insurgenți. Nu separatiștilor proruși li se pot imputa aceste acțiuni, câtă vreme operațiunile militare sunt conduse de un colonel rus, Igor Ghirkin (poreclit Strelkov), iar conducerea politică a Republicii P o p u l a r e Donețk este în mâinile lui Al. Bardai, cetățean rus. Ambii au domiciliul stabil în Moscova. Dacă Rusia și-ar retrage militarii sub acoperire de pe teatrele de operațiuni, dacă și-ar lua înapoi tancurile T-64 și echipamentele sofisticate antiaeriene, dacă nu i-ar mai aproviziona pe insurgenți cu echipament militar, muniție, bani, conflictul s-ar încheia în 24 de ore.

urbos 06-07-2014 - 22:01

Idiotu asta n-au vazut ce-au facut ucrainienii cand le-au dat alora foc? Deci chestia cu teroristii e gargara de cretin.
Apoi mai spune si imbecilitatea aia cu terminatul in 24 de ore. Pai daca si-ar arunca si armata ucraineana armele, tot in 24 de ore s-ar termina.
Bate campii. Un vierme inept.

ancuta 06-07-2014 - 22:25

Asocierea russiei cu marea majoritate a conflictelor existente acum in lume, nu poate fi contestata sau combatuta decat de mintile bolnave din trupurile fara speranta vietii!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult