Acasa InternationalGeopolitica SUA critică voalat România pentru scandalul Microsoft

SUA critică voalat România pentru scandalul Microsoft

scris de A.P.
1 afisari

Statele Unite critică voalat România pentru scandalul Microsoft, tocmai prin vocea subsecretarului de Stat american pentru Afaceri Euroasiatice, Victoria Nuland, același demnitar considerat de rang inferior și nedemn, astfel, pentru o întrevedere cu premierul Victor Ponta cu prilejul vizitei sale oficiale din acest an.

Victoria Nuland, subsecretarul de Stat american pentru Afaceri Euroasiatice.

Victoria Nuland, subsecretarul de Stat american pentru Afaceri Euroasiatice.

Înaltul oficial american a denunţat ipocrizia unor state din Europa Centrală, care se ascund în spatele NATO şi a Uniunii Europene, ignorând valorile democratice.

„La fel cum lucrăm împreună pentru a apăra valorile noastre la nivel extern, trebuie să le fortificăm şi la nivel intern. În Europa Centrală de astăzi, aş spune că ameninţările interne la adresa democraţiei şi libertăţii sunt la fel de îngrijorătoare. În această regiune, cele două cancere, regresul democratic şi corupţia, ameninţă visul pentru care atât de multe persoane au muncit începând din 1989. Şi, vedem lideri din regiune care în timp ce culeg beneficiile apartenenţei la NATO şi UE, par să fi uitat valorile pe care se bazează aceste instituţii”, a afirmat oficialul american.

„Aşa că astăzi îi întreb pe aceşti lideri: Cum puteţi dormi sub umbrela Articolului 5 al NATO noaptea, în timp ce ziua promovaţi „democraţia neliberală”, încurajaţi naţionalismul, impuneţi restricţii presei sau demonizaţi societatea civilă! Pun aceeaşi întrebare şi în legătură cu cei care protejează oficialii corupţi de urmărirea judiciară, evitând Parlamentul atunci când este convenabil pentru ei sau fac afaceri care cresc dependenţa ţărilor lor de o sursă de energie în pofida politicii declarate de diversificare”, a adăugat subsecretarul de stat al SUA.

Ea a precizat, de asemenea, că ţările din Europa Centrală trebuie să rămână vigilente.

Acest discurs intervine în contextul în care în România are loc unul dintre cele mai mari scandaluri de corupţie, dosarul Microsoft, în care apar numele mai multor miniştri, dar şi al premierului Victor Ponta.

REACŢIA lui Ponta: E vorba de Ungaria

De altfel, reacția lui Victor Ponta nu a întârziat să apară. Potrivit Mediafax, premierul s-a limita, însă, strict la comentariile legate de Ungaria.

„Cred că şi preşedintele Barack Obama, şi doamna subsecretar Nuland au o poziţie publică deja extrem de critică vis-a-vis de ceea ce se întâmplă în ţara vecină, faţă de Ungaria, şi cred că dumneavoastră azi, fiind chiar în România şi chiar la Bucureşti, dacă nu mă înşel, domnul Orban, aveţi ocazia să-l întrebaţi. Eu, ca prim-ministru al României, nu vreau sau nu pot să comentez în public uitându-mă peste graniţă la alţii”, a Victor Ponta, la solicitarea presei de a comenta declaraţia subsecretarului de stat american Victoria Nuland.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult