Acasa InternationalGeopolitica SUA, punte militară peste Prut – Rusia bagă harbuzul în formol

SUA, punte militară peste Prut – Rusia bagă harbuzul în formol

scris de M. BÂTCĂ
20 afisari

Armata Naţională a Republicii Moldova poate conta pe sprijinul Comandamentului European al SUA, a declarat miercuri, la Chişinău, generalul-locotenent Mark Hertling. Între timp, Rusia trimite tot felul de personaje, de teapa lui Rogozin, şi instigă la nesupunere civică, prin intermediul unor personaje ca „patriotul Harbuz” şi „başcanul Formol”.

Moldova-SUA armata

SUA, punte militară peste Prut

Ieşirile de circotecă ale vicepremierului rus Dmitri Rogozin şi derepajele constituţionale ale găgăuzului Mihail Formuzal, care are ce are cu Istoria Românilor, scot în evidenţă nota discordantă dintre mojicia rusească şi discursul clar şi la obiect al SUA: Republica Moldova se află sub protecţie americană. Şi nu numai.

Comandamentul Armatei SUA în Europa doreşte să continue dinamica ascendentă a relaţiilor cu Armata Naţională a Republicii Moldova şi se va preocupa să creeze în viitor noi punţi pentru fortificarea acestei legături, a declarat miercuri, la Chişinău, generalul-locotenent Mark Hertling. „Armata Naţională poate conta pe sprijinul Comandamentului European al SUA. Avem o deschidere specială pentru Republica Moldova şi suntem gata să dezvoltăm acest parteneriat cu Armata Naţională”, a afirmat generalul american, în cadrul întâlnirii cu ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa.

În timpul discuţiilor, care au vizat aspecte ale cooperării militare bilaterale, ministrul Apărării a declarat că SUA s-au dovedit a fi unul din cei mai fideli parteneri ai R Moldova, iar asistenţa oferită Armatei Naţionale, inclusiv prin intermediul Comandamentului Armatei SUA în Europa, beneficiază de o înaltă apreciere la nivelul conducerii de la Chişinău.

„Asistenţa continuă de care am beneficiat din partea colegilor americani s-a materializat prin diverse programe de asistenţă tehnică şi de instruire militară, care au impulsionat reforma iniţiată de ministerul Apărării în sectorul de apărare”, a accentuat Vitalie Marinuţa. „Discuţiile, pe care le-am avut astăzi cu Comandantul Armatei SUA în Europa, denotă o dată în plus că, în vreme de criză, pe dimensiunea de cooperare bilaterală, se deschid noi oportunităţi, iar capacitatea de a lucra în parteneriate rămâne a fi foarte actuală”, a mai spus oficialul de la Chişinău.

Colaborarea dintre R Moldova şi SUA, în domeniul Apărării, se desfăşoară în baza Memorandumului „Cu privire la colaborarea în domeniul militar dintre Ministerul Apărării al Republicii Moldova şi Departamentul Apărării al Statelor Unite ale Americii”, semnat la 4 decembrie 1995.

La Formol – Rusia contraatacă cu harbuzul şi găgăuzul

Başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, a declarat marţi, la Comrat, că nu va permite studierea istoriei unui alt stat. “Dacă Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova a emis un asemenea ordin, prin care noi trebuie să studiem istoria statului vecin (n.red. – România), Comitetul intenţionează să dezvolte propria sa lege, în care instituţiile de învăţământ din Găgăuzia va studia istoria ţării lor, adică istoria Moldovei”, a declarat Formuzal. Anunţul başcanului găgăuz, Mihail Formuzal, precum că elevii din şcolile autonomiei găgăuze nu vor studia „Istoria Românilor”, este o declaraţie politică care nu merită comentată, a declarat ministrul Educaţiei de la Chişinău, Mihai Şleahtiţchi.

Ministerul Educaţiei din Republica Moldova a dispus recent revenirea la denumirea Istoria Românilor în programul şcolar. În prezent, elevii din Republica Moldova studiază disciplina “Istoria”, care cuprinde şi Istoria Românilor. Potrivit unui ordin al Ministerului Educaţiei, în anul de studii 2012-2013 disciplina se va numi “Istoria românilor şi universală”, iar un titlu similar vor avea şi noile manuale de istorie.

Dacă nu era suficient, Rusia a mai aruncat la înaintare un alt personaj de manej, „patriotul” Garbuz, mare „moldovenist-statalist”, cunoscut publicului de pe ambele maluri ale Prutului pentru atacurile neruşinate la adresa românilor şi României. Acest mankurt jalnic, slugă pe faţă a Kremlinului, vrea să deturneze marea manifestaţie de la Chişinău, din 16 mai, prin care se doreşte comemorarea a 200 de ani de la raptul rusesc al Basarabiei. Cu misiune de la Moscova, Garbuz (n. red. – varianta rusificată a românescului Harbuz) şi „patrioţii” săi vor să sărbătorească şi ei, în aceaşi zi, 200 de ani de la „eliberarea de sub jugul Otoman”.

5 comentarii

Stefan Caliga 25-04-2012 - 18:53

Rusia – fie ca vorbim de Imperiul Tzarilor, fie ca ne referim la „repausatul” URSS iar astazi Federatia Rusa demonstreaza ca Moscova nu va renunta niciodata la visurile sale „imperiale” care s-au nascut inca din vremea lui Petru cel Mare.
La ora actuala Rusia pare ca se „modernizeaza” dar nu exista certitudini serioase in acest sens. In politica externa Rusia doreste sa apara drept un stat democratic insa derapajele care se vad in diferitele colturi ale Imperiului actual demonstreaza ca exista doua feluri de atitudini. Prima dintre ele, cea pro-europeana, este contrazisa de cea de a doua, adica traditionala „atitudine imperiala”.
Iar aceasta din urma pare a deveni cea dominanta si reala. Declaratiile oficialului guvernamental de rangul cel mai inalt trebuie privite cu cea mai mare atentie deoarece acolo gasim adevarata imagine si atitudine politica a Rusiei contemporane.

ein deutscher 25-04-2012 - 21:21

Rusul ramane rus, indiferent daca seful se numeste Petru cel Mare, Stalin, Brejnev, Gorbaciov, Medvedev sau Putin. Nitel pospai de demokratie pentru prostii aia de europeni care oricum cred tot ce le arunca ursul in fata, iar in rest sa te tii „parade” cu fostii tinuti sub cizma URS(S)-ului! Trazni-v-ar sfantul de comunisti camuflati, si pe voi si pe aia de ni i-ati exportat acu aproape 70 de ani! Amin!

Marian 26-04-2012 - 10:19

Americanii zgandare lucrurile in Moldova si rusilor nu le place ca nu se respecta intelegerea de la Malta.Moldova a devenit o zona sensibila. Aici nu mai e vorba de comunism sau capitalism ce de jocuri strategice militare la granita dintre Europa si Rusia si americanii nu ar trebui sa se amestece. Veti vedea reactia Rusiei in cel mai scurt timp.Diplomatia cu Rusia trebuie sa fie foarte atent gandita fiind cel mai puternic si influent vecin al nostru.

razvi 26-04-2012 - 13:36

Trupe militare ale NATO, ONU in Gagauzia, si langa Balti, Transnistria independenta.

slavian 28-04-2012 - 20:34

BAZE MILITARE AMERICANE LA POPLIGONUL BULBOACA SI LA AERODROMUL MILITAR MARCULESTI !!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult