Acasa InternationalGeopolitica Summit NATO. Iohannis despre relatia cu Federatia Rusa

Summit NATO. Iohannis despre relatia cu Federatia Rusa

scris de Matei Iliescu
19 afisari

 Klaus Iohannis a declarat miercuri că reuniunea la nivel înalt a statelor din Europa Centrală și de Est a adoptat o declarație comună care stipulează cinci direcții de acțiune, printre care se numără și faptul că o decizie de reangajare a dialogului cu Federația Rusă va fi fundamentată pe înțelegerea comună a respectării dreptului internațional.

Iohannis si presedintele polonie la summitul natoEl a precizat că sunt cinci direcții de acțiune evaluate ca fiind prioritate în acest document — întărirea solidarității și indivizibilității securității aliate, inclusiv prin consolidarea legăturii transatlantice și susținerea unei prezențe sporite a SUA în Europa atât militar, cât și politic și economic, întărirea NATO și continuarea procesului de adaptare pentru a răspunde riscurilor pe termen lung din est și din sud, arătând că în acest caz un rol deosebit îl va avea și intensificarea relației cu partenerii din vecinătatea strategică, consolidarea securității spațiului de la Marea Neagră la Marea Baltică, necesitatea aprofundării parteneriatului strategic dintre NATO și UE, asigurarea că o decizie de reangajare a dialogului cu Federația Rusă va fi fundamentată pe înțelegerea comună a respectării dreptului internațional.

Deși suntem natural mai sensibili la amenințările de securitate care vin din est, cu toții am dorit să subliniem solidaritatea cu aliații a căror primă grijă o reprezintă provocările de la granița sudică. Cu toții ne confruntăm cu aceleași riscuri și amenințări. Pentru a fi eficienți răspunsurile noastre nu pot fi altfel decât coordonate. (…) Această reuniune reprezintă partea contribuției noastre la securitatea întregii alianțe. Vorbind ca unul suntem de ajutor pentru toți”, a mai declarat Iohannis.

La rândul său, președintele Poloniei, Andrzej Duda, a arătat că la această reuniune statele din Europa Centrală și de Est și-au consolidat și demonstrat unitatea și au adus o contribuție importantă pentru următoarele decizii care vor fi luate la summit-ul de la Varșovia.

„Estimăm rezultate bune la următorul summit NATO de la Varșovia. Acesta va fi un summit la care se vor lua decizii și la care NATO în întregime își va demonstra unitatea, hotărârea, precum și, ceea ce am spus de atâtea ori, faptul că NATO se adaptează la amenințările și provocările de astăzi care vin atât dinspre est, cât și dinspre sud. Vorbim de mai multe acțiuni comune și o infrastructură militară consolidată, de exerciții militare comune care să perfecționeze și să consolideze cooperarea între forțele NATO pentru a asigura o reacție eficientă, rapidă și clară în contextul amenințărilor emergente. Pe lângă dimensiunea politică și militară, este foarte important și pentru societățile noastre, pentru că le transmite un sentiment de siguranță care este atât de necesar pentru dezvoltarea economică și buna cooperare între noi pe viitor”, a spus Andrzej Duda.

El a subliniat că declarația adoptată la București este deschisă, astfel încât i se pot alătura și celelalte state NATO.

„Nu există nicio îndoială că NATO trebuie să se adapteze la noile amenințări și provocări. Istoria ne învață că situația se schimbă și că Alianța trebuie să fie pregătită pentru a reacționa eficient la evenimentele și evoluțiile actuale pentru a crea în același timp o atmosferă de securitate și de garanții pentru pace. Astăzi am făcut primul pas către implementarea acestor măsuri”, a conchis președintele Poloniei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult