Acasa InternationalGeopolitica Summit-ul NATO. Ucraina uitată, cinci țări primesc „statut special”

Summit-ul NATO. Ucraina uitată, cinci țări primesc „statut special”

scris de C.S.
1 afisari

Summit-ul NATO din Țara Galilor se va încheia cu acordarea de „statut special” pentru cinci state. Ucraina nu se află printre acestea. Cele cinci țări sunt Suedia, Finlanda, Australia, Georgia și Iordania.

Ucraina trecută cu vederea la summit-ul NATO.

Ucraina trecută cu vederea la summit-ul NATO.

Potrivit publicației suedeze Svenska Dagbladets, cele cinci țări vor primi de la NATO statutul de „partener nr. 1”, ceea ce va permite extinderea posibilităților de cooperare.

„Aceasta înseamnă că Alianța deschide ușa pentru o cooperare mai vastă cu aceste țări, în domenii precum cercetarea (militară), participarea la planificarea de manevre și exerciții ale forțelor de reacție rapidă. Însă acesta va fi un test pentru fiecare țară în parte”, notează surse din cadrul Statului Major al NATO.

Informația a fost confirmată de ministrul apărării al Suediei, Karin Enström, care a anunțat deja că țara sa își va dezvolta și întări cooperarea cu NATO.

Concluzia summit-ului NATO nu este de bun augur pentru Ucraina, care spera la o deschidere a ușii către aderare. În deschiderea ședinței de guvern de miercuri, premierul ucrainean Arseni Iațeniuk și-a exprimat speranța că în timpul summitului NATO Ucraina va obține statutul special de partener al Alianței, precum și statutul de aliat al SUA.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult