Acasa InternationalGeopolitica Summitul de la Paris privind Ucraina Ce au decis europenii

Summitul de la Paris privind Ucraina Ce au decis europenii

scris de A.B.
248 Afisari

Aliații Ucrainei, reuniți joi la Paris în prezența președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, au exclus orice ridicare a sancțiunilor împotriva Rusiei și au în vedere, în schimb, consolidarea acestora pentru a spori presiunea asupra Moscovei în vederea angajării unor negocieri de pace, transmite France Presse.

Aliații Ucrainei au ‘convenit în unanimitate’ că sancțiunile împotriva Moscovei nu ar trebui ridicate, a declarat președintele francez, Emmanuel Macron, care a inițiat summitul.

‘Nu are sens să punem capăt sancțiunilor până când pacea nu este cu adevărat restabilită și, din păcate, suntem încă departe de acest lucru’, a declarat cancelarul german, Olaf Scholz, la finalul summitului, apreciind că ar fi ‘o greșeală gravă’ să facem acest lucru acum.

‘Dimpotrivă, ceea ce am discutat este modul în care putem spori sancțiunile’, a declarat și premierul britanic Keir Starmer, care se afla lângă președintele ucrainean.

‘Am discutat planurile de restabilire a păcii, mobilizarea forțelor armate și planurile operaționale, fie pe cale aeriană, terestră sau maritimă’, a adăugat oficialul britanic. Vă vom sprijini pe deplin atâta timp cât va fi necesar’, a dat el asigurări.

La rândul său, Volodimir Zelenski a susținut că ‘Rusia nu dorește niciun fel de pace’. Și a subliniat eforturile privind garanțiile de securitate pe care europenii le-ar putea oferi ‘în zilele și săptămânile următoare’.

Summitul, care a durat mai mult de trei ore la Palatul Elysee, era destinat în special discutării garanțiilor de securitate pentru Kiev, inclusiv o posibilă desfășurare militară europeană ca parte a unui viitor acord de pace cu Rusia, care este încă foarte ipotetic.

Preşedintele interimar Ilie Bolojan a anunţat, joi, după Reuniunea pentru Pace şi Securitate de la Paris, că urmează să se formeze un grup de lucru pentru monitorizarea acordulului de 30 de zile de încetare a focului la Marea Neagră. la care România va participa şi continuă sprijinul pentru Ucraina şi întărirea Flancului estic.

Preşedintele interimar a declarat, joi, la finalul Reuniunii pentru Pace şi Securitate, convocată în vederea construirii unei păci robuste pentru Ucraina şi Europa, că au participat Ucraina, 31 de state şi reprezentanţii NATO şi ai Uniunii Europene. I

”Primul dintre ele a fost acordul de încetare al focului la Marea Neagră, acordul de 30 de zile. Ţările prezente salută ajungerea la acest acord, dar constatăm că Ucraina a fost de acord ca acest acord să fie extins nu doar la navigaţia pe Marea Neagră, ci atât terestru cât şi aerian. Şi, din păcate, nu s-a ajuns la un astfel de acord şi aşa cum se vede atunci când apare o probă care nu poate fi contestată, Rusia nu a acceptat aceste condiţii şi teoria că unii vor pace şi alţii vor război a fost infirmată prin ceea ce s-a întâmplat în aceste negocieri”, a spus Bolojan.

El a menţionat că, din acest punct de vedere, ţările prezente au convenit să susţină în continuare sprijinul pentru Ucraina şi întărirea Flancului estic.

 

”În ceea ce priveşte partea de monitorizare privind acest armistiţiu de 30 de zile la care s-a ajuns, urmează să se formeze un grup de lucru pentru a coopera în vederea monitorizării respectării acestei înţelegeri. În acest sens, întrucât înţelegerea se referă la Marea Neagră, o zonă care este strategică pentru România, pentru că avem investiţii importante, pentru că o bună parte din exporturile noastre se fac pe zona de naval, pentru că portul Constanţa este cel mai important port la Marea Neagră, România va participa la acest grup de lucru şi prin infrastructura pe care o are, radare, drone, Poliţia aeriană, dar şi colaborarea cu Turcia şi Bulgaria pe partea de deminare, vom colabora în aşa fel încât acest acord să fie respectat”, a anunţat preşedintele.

El a menţionat că ”o zonă sigură la Marea Neagră, care garantează navigaţia pentru toate navele, este un lucru bun pentru comerţul şi pentru dezvoltarea în această zonă.” Ilie Bolojan a subliniat că România are un interes strategic să susţină în continuare Ucraina, pentru că, fără o astfel de susţinere, există riscul de cădere a frontului şi, practic, ucrainienii, prin ceea ce fac, apărându-şi cetăţenii şi teritoriul, ţin pericolul la distanţă.

”Orice fel de situaţie în care Ucraina are o căderea ar însemna complicaţii importante şi o înaintare înspre zona de vest, pe care nici Europa şi nici România nu şi-o doreşte. În acest sens, ajutoarele care au fost stabilite la Consiliul de săptămâna trecută vor fi asigurate în continuare şi se va colabora pentru întărirea Flacului estic”, a precizat Bolojan.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult