Acasa InternationalGeopolitica Trump, primul președinte american la Zidul Plângerii

Trump, primul președinte american la Zidul Plângerii

scris de M.A.B.
132 afisari

Președintele american Donald Trump s-a recules luni la Zidul Plângerii din Ierusalim, devenind primul președinte american în exercițiu care ajunge în acest loc cel mai sacru al iudaismului, relatează AFP.

Trump, purtând pe cap tradiționala kipa de culoare neagră, a atins zidul cu mâna dreaptă și a strecurat, conform tradiției, o foaie de hârtie între pietrele acestuia. De regulă, pe aceste bilețele sunt înscrise rugăciuni sau dorințe.

Donald Trump nu a fost însoțit cu acest prilej de niciun lider israelian, în condițiile în care eventuala prezență a unui responsabil politic din Israel a stârnit semne de întrebare, înainte de vizita președintelui american, pentru că ar fi putut fi interpretată ca o recunoaștere de către SUA a suveranității israeliene asupra acestor locuri.

Administrația americană consideră că statutul diplomatic al Ierusalimului rămâne subiect de negociere. Zidul Plângerii se află în Ierusalimul de Est, partea palestiniană a orașului anexată de Israel în 1980. Statul evreu consideră întregul Ierusalim drept capitala sa „indivizibilă”, în timp ce palestinienii vor ca Ierusalimul de est să devină capitala statului la care aspiră, notează AFP.
La Zidul Plângerii, soția și fiica președintelui american, Melania și Ivanka Trump, au stat în partea rezervată femeilor, iar după ce s-a rugat, Ivanka Trump, care s-a convertit la iudaism și era îmbrăcată complet în negru, a vărsat câteva lacrimi.

Înainte de vizita istorică la locul de rugăciune cel mai sfânt al evreilor, Trump și familia sa au vizitat Sfântul Mormânt, locul cel mai sfânt al creștinismului, situat tot în Ierusalimul de Est.

Iranul, subiect central în dialogul Trump-Netanyahu

Iranul ar trebui să fie recunoscător Statelor Unite pentru avantajele oferite prin acordul nuclear, a afirmat luni președintele american, Donald Trump, înaintea dialogului oficial cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, la hotelul King David din Ierusalim, transmit DPA, Reuters și Xinhua.

„Le-am dat bunăstare și prosperitate și capacitatea de a continua cu terorismul”, a declarat Trump, promițând că Iranul nu va deține niciodată arme nucleare.

Netanyahu, care s-a opus permanent acordului cu Iranul în domeniul nuclear, încheiat în 2015, când la Casa Albă se afla președintele Barack Obama, i-a mulțumit lui Trump pentru „reafirmarea poziției de lider a Americii în Orientul Mijlociu”.

Despre pacea în Orientul Mijlociu, președintele american a spus că „am auzit că e una din cele mai grele înțelegeri care există”. Israelul și statele arabe ar trebui să se apropie, deoarece împărtășesc preocuparea față de Iran, a apreciat el.

Trump a sosit în Israel pentru o vizită de două zile, venind din Arabia Saudită. El urmează să se întâlnească marți și cu liderul palestinian Mahmoud Abbas, înainte de a-și continua primul turneu internațional cu escale la Roma, Bruxelles și în Sicilia. Pe agenda sa sunt o întâlnire cu Papa Francisc și participarea la summiturile NATO și G7.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS