Acasa InternationalGeopolitica UPDATE. Turcia: Bilanțul puciului – 90 morți, 1.154 răniți și 1.563 arestări

UPDATE. Turcia: Bilanțul puciului – 90 morți, 1.154 răniți și 1.563 arestări

scris de M.A.B.
12 afisari

Cel puțin 90 de persoane au murit și 1.154 au fost rănite în timpul tentativei de lovitură de stat începute vineri noaptea în Turcia, informează agenția turcă Anadolu, citată sâmbătă dimineața de EFE.

lovitura militara turcia puci esuatPe de altă parte, un oficial a precizat pentru Reuters că autoritățile de la Ankara au operat 1.563 de arestări din cadrul personalului militar pe întreg teritoriul țării după tentativa de lovitură de stat inițiată de o facțiune din armată.

Premierul Turciei, Binali Yildirim, a anunţat sâmbătă dimineaţă înlocuirea şefului Statului Major General al armatei, Hulusi Akar, deşi acesta părea să fi fost luat ostatic şi să fie de partea Administraţiei Recep Erdogan, relatează ziarul Hurriyet.

Binali Yıldırım a anunţat înlocuirea generalului Hulusi Akar cu Ümit Dündar.

Generalul Dündar a fost implicat direct în contracararea loviturii de stat militare.

Nu este clar ce s-a întâmplat cu generalul Hulusi Akar. Aparent, el fusese luat ostatic şi ar fi fost eliberat. Însă este posibil fie să fie în continuare ostatic sau să fi murit, fie să se fi descoperit că a fost de fapt implicat în lovitura de stat militară.

Presa din Turcia relatează că 29 de colonei şi 5 generali au fost retraşi din funcţiile lor în cadrul armatei.

Autoritățile din Turcia au reținut 1563 de membri ai forțelor armate din întreaga țară, în urma tentativei de lovitură de stat care s-a desfășurat în cursul nopții. Potrivit unui oficial, soldații au încercat să folosească tancuri și elicoptere de atac pentru a răsturna guvernul.

Numărul deceselor provocate de tentativa de lovitură de stat din Turcia a crescut la 90, numărul răniților a ajuns la 1154, iar 1563 de persoane au fost arestate.

Tensiunea continuă în Turcia. Chiar dacă forțele loiale guvernului au preluat din nou controlul asupra unor comandamente, mici grupuri de soldați rebeli încă opun rezistență și unii controlează elicoptere militare, a declarat sâmbătă un oficial turc cu rang înalt. 

Soldații puciști nu mai controlează niciun avion, iar elicoperele pe care le mai folosesc vor fi puse la sol cât de curând, a spus oficialul citat de Reuters. 

Atacurile asupra Parlamentului și Palatului Prezidențial au încetat în mare parte.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult