Acasa InternationalGeopolitica Începe războiul? Ucraina acuză Rusia de invazie militară. UE, „extrem de preocupată”

Începe războiul? Ucraina acuză Rusia de invazie militară. UE, „extrem de preocupată”

scris de C.P.
4 afisari

UPDATE: Tensiunea din Ucraina se amplifică. NATO confirmă prezența militarilor ruși. Kievul cere Uniunii Europene un „ajutor militar de anvergură”, ca răspuns direct la „invazia rusă nedisimulată”.

„Mult peste o mie de soldaţi ruşi luptă în prezent în Ucraina. Ei îi susţin pe separatişti, luptă alături de ei” împotriva forţelor armate ucrainene, a afirmat, sub protecția anonimatului, un oficial NATO, a cărui estimare a fost catalogată drept  „foarte prudentă”.

Rusia continuă, însă, să nege prezența militarilor ruși pe teritoriul Ucrainei. „Nu există soldaţi ruşi în Ucraina”, a declarat ambasadorul ucrainean la UE, Konstiantin Eliseiev.

Ucraina acuză Rusia de invazie militară. Declarația președintelui ucrainean, Petro Poroșenko, vine la mai puțin de 48 ore de la prima rundă de tratative pentru pace purtată cu omologul său rus, Vladimir Putin.

Ucraina acuză Rusia de invazie.

Ucraina acuză Rusia de invazie.

Poroșenko solicită convocarea de urgență a unor reuniuni a Consiliului de securitate al ONU și a Consiliului Uniunii Europene, invocând ‘agravarea semnificativă a situației în Donețk’. Kievul susține, de asemenea, că ‘trupe ruse’ au preluat controlul asupra orașului frontalier strategic Novoazovsk, dar și asupra altor localități din estul Ucrainei.

‘Lumea trebuie să facă o evaluare în ceea ce privește agravarea bruscă a situației din Ucraina‘, atrage atenția liderul de la Kiev, care și-a anulat vizita oficială în Turcia și, totodată, participarea la ceremonia de investire a lui Recep Tayyp Erdogan.

Răspunsul Uniunii Europene nu a întârziat să apară. Oficialii de la Bruxelles s-au declarat „extrem de preocupați” de situația din Ucraina, catalogând o posibilă invazie a forțelor militare ruse în Ucraina drept inacceptabilă.

‘Reiterăm apelul către Rusia, de a pune imediat capăt oricăror ostilități la frontieră și acest lucru include în mod evident fluxul de arme, echipament și personal militar din Rusia spre Ucraina’, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomației UE, Maja Kocijancic.

Escaladarea situației din Ucraina este cu atât mai șocantă, cu cât președinții celor două state s-au ȋntȃlnit ȋn seara zilei de marți, 26 august, la Minsk, pentru a găsi o soluție pentru depășirea crizei. „Rusia va face totul pentru procesul de pace, dacă acesta începe”, declara atunci Vladimir Putin, menționȃnd că a căzut de acord cu omologul său ucrainean în privința reluării convorbirilor privind aprovizionarea cu gaz între Moscova și Kiev.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult