Acasa InternationalGeopolitica UE-Vilnius. Tensiuni periculoase între Ucraina şi Rusia

UE-Vilnius. Tensiuni periculoase între Ucraina şi Rusia

scris de M.A.
2 afisari

Tensiuni periculoase. Moscova avertizează Ucraina că apropierea de UE e sinucigaşă. Kievul ar putea reacţiona neaşteptat. Sunt vizate flota rusă a Mării Negre şi tranzitul gazului rusesc.

UE-Vilnius. Tensiuni periculoase între Ucraina şi Rusia

UE-Vilnius. Tensiuni periculoase între Ucraina şi Rusia

Rusia a avertizat duminică Ucraina că, în cazul semnării unui acord „sinucigaş” cu UE, Moscova va înăspri controalele pentru produsele ucrainene la frontiera dintre cele două ţări, aflate într-un conflict cu motivaţie politică, trasmite Mediafax. Patronatul ucrainean a anunţat miercuri că mărfuri ucrainene întâmpină dificultăţi la trecerea frontierei cu Rusia, iar premierul ucrainean a legat aceste probleme de refuzul Kievului de a se integra în Uniunea Vamală cu Rusia, Kazahstan şi Belarus, condusă de Moscova.

„Serviciile vamale ruseşti au luat măsuri preventive legate de pregătirea modificării reglementării controalelor în cazul în care Ucraina va semna un acord de asociere cu Uniunea Europeană”, a declarat Serghei Glaziev, consilier al preşedintelui rus Vladimir Putin, citat de agenţia RIA Novosti. „Pentru moment, încă nu am tras concluzii (…), însă, din precauţie, ne pregătim să înăsprim controalele vamale, în cazul în care Ucraina va face pasul sinucigaş să semneze un acord de asociere cu UE„, a adăugat el.

Autorităţile ruse neagă însă că ar fi declanşat un „război comercial” motivat politic împotriva vecinului ucrainean. Însă patronatul ucrainean apreciază că măsurile aplicate la vama rusă ar suspenda, „de facto, exporturile pentru o durată nedeterminată”.

Moscova presează de mai mulţi ani Ucraina să renunţe la orientarea proeuropeană pentru a-şi îndrepta atenţia către Est şi să se integreze în Uniunea Vamală formată până în prezent de Rusia, Kazahstan şi Belarus.

Flota Mării Negre şi tranzitul gazului rusesc

În condiţiile unor intrigi neîncetate ale Kremlinului, Ucraina ar trebui să răspundă în termenii cei mai fermi – blocând tranzitul gazului rusesc şi complicând prezenţa Flotei ruse a Mării Negre în Crimeea, afirmă experţi citaţi de publicaţia ucraineană Zerkalo Nedeli.

„Unii experţi cred că este necesar să se introducă măsuri similare privind producătorii ruşi, limitând exporturile lor către Ucraina. Da, ar avea de suferit şi companiile din Ucraina, dar, într-un război, nu se poate fără pierderi. Mai ales într-un război al nervilor. În cele din urmă, georgienii au reuşit să reziste… „, scrie Zerkalo Nedeli, citatd e Noi.md.

Dar acest lucru nu este suficient, am putea să le organizăm ruşilor „un moment demn de atenţie – Flota Mării Negre în Crimeea. Dar ce se va întâmplă dacă vom opri pomparea gazului rusesc, de exemplu, punând la îndoială originea lui rusă sau calitatea care nu corespunde standardelor ucrainene? Uniunea Europeană va reacţiona?”, mai scrie publicaţia kieveană.

6 comentarii

Pribeagul 19-08-2013 - 18:17

Putin nu vrea sa inteleaga ca n-are cum opri ca bunastarea occidentala sa se raspindeasca in intreg spatiul european. Din acest pctdv este mult sub nivelul lui Gorbaciov.

Pur si simplu n-ai cum opri omul daca „capu-i vrea, inima-i cere”.

BULA 19-08-2013 - 18:47

Sa fim seriosi ! Toate tarile din CAER au suferit pierderi economice extreme (industria nationala distrusa, resursele furate) de cand au fost incalecate de colonistii din Vest. Ucraina e cat Franta, ca teritoriu si pop.ulatie. A avut industrie puternica inainte de ’90, inclusiv in domeniul nuclear si spatial, care a fost pulverizata. Politicienii din Ucraina sunt platiti cu bani grei, de occidentali, ca sa puna tara sluga la Occident.

Pribeagul 19-08-2013 - 19:28

Romania pe valul destinului, autor Voicu O. Chioreanu:

E prea tirziu sa mai speram la independenta economica si de stat, atirnarea a venit odata cu integrarea in fantomele internationale. Intr-o economie globalizata nici un popor nu mai este suveran din punct de vedere economic.”

Conducatorii au gresit enorm, sa consideram doar asta, adica n-au fost de rea credinta. Greselile lor ne-au adus in situatii greu explicabile, dar reale:

1. „Ţara noastră a importat, în primele patru luni din acest an, o cantitate de 27.589 tone de ceapă, usturoi şi praz, în creştere cu aproape 72 de procente faţă de perioada similară din 2012, în timp ce exporturile au fost de peste 18 ori mai mici în aceeaşi perioadă, respectiv de numai 1.487,6 tone, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) privind comerţul cu produse agroalimentare în ţările intra şi extra comunitare, relatează Agerpres.”

2. In anul 2012, am exportat in Ungaria produse in valoarea de 218.2 mil euro si am importat 719.4 mil euro.

Ionel 19-08-2013 - 20:17

Aici nu e vorba doar de importuri si exporturi. Dupa integrarea Ugrainei in UE o sa navaleasca cel putin un milion de someri ukrainieni plus faptul ca la noi se pastreaza integritatea atitt timp cit prezentam interes la granita UE si asta e valabil si pentru Ukraina.

BULA 19-08-2013 - 20:33

Ucraina detine know-how in domeniul armelor termonucleare si are, probabil, ascunse componente cu care sa faca cateva bombe termonucleare. O tara atat de mare si de puternica nu se lasa ingenunchiata atat de usor. Ucrainienii sunt nationalisti, nu e de joaca cu ei. Nici pe rusi nu-i lasa sa-i „mangaie”, cu atat mai putin pe kakatii din Vest.

Ghita Bizonu' 20-08-2013 - 12:26

Cumsa n u ! Austriecii vor muri de placere in frig ca sa ajute Ucraina!!! Si nemtii asisderea…

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult