Acasa InternationalGeopolitica Un bun lider în Asia

Un bun lider în Asia

scris de Ion Petrescu
2 afisari

Biroul din Bucureşti al The German Marshall Fund of the United States (GMF)/Fondul German Marshall din Statele Unite a organizat o dezbatere pe tema Noul context de securitate – o perspectivă asiatică.

Ryo Sahashi

Ryo Sahashi

Cine este Ryo Sahashi

Intenţia iniţiatorilor? Facilitarea înţelegerii modului în care se văd, din Asia, schimbările ce se produc pe plan mondial.

Principalii protagonişti? Ambasadorul Japoniei, în România, Natsuo Amemiya, dr. Ryo Sahashi, invitat special al GMF, Liviu Mureşan, directorul Fundaţiei Eurisc şi Alina Inayeh, moderatoarea schimbului de opinii.

Dr. Ryo Sahashi predă la Universităţile Kei şi Aoyama Gakuin, fiind solicitat să îşi expună opiniile – la diferite reuniuni, locale şi de pe alte continente – şi de către Fundaţia pentru Pace Sasakawa şi Centrul Japonez pentru Schimb Internaţional.

Sahashi a primit „Premiul Ministerului Afacerilor Externe al Japoniei”, pentru activitatea sa publicistică, axată pe evoluţia raporturilor de forţe, în arealul asiatic.

Creşterea influenţei politice a Chinei

Pentru Japonia, China de azi este o preocupare majoră, dată fiind creşterea considerabilă a bugetului militar chinez, implicit mărirea potenţialului forţelor navale.

Întărirea forţelor armate chineze şi evoluţia economică ascendentă asigură extinderea influenţei politice a Beijingului, pe mapamond.

Tokyo a observat schimbările generate de noua strategie de securitate a SUA, concretizate şi prin suplimentarea unităţilor de infanterie marină, ce se vor instrui, prin rotaţie, în state precum Australia şi Filipine.

O soluţie la care Pentagonul va recurge şi în Europa. Expertul nipon a mai observat şi întărirea dispozitivului militar naval al SUA în Oceanul Pacific.

Cu o îngrijorare recunoscută, Sahashi a abordat şi problema Asiei de Sud-Est, unde este tot mai vizibilă teama statelor de acolo faţă de presiunea crescândă a Chinei, al cărei interes declarat este de a prelua controlul unor insule în jurul cărora zăcămintele de petrol şi gaze nu sunt deloc insignifiante.

Scenarii pentru viitorul Asiei

Dr. Ryo Sahashi are în vedere două scenarii – pozitiv şi negativ.

Cel din urmă ia în calcul, pentru evoluţia Asiei, ipoteza că, în jurul anului 2030, creşterea economică a Chinei se va…bloca. O situaţie comparabilă cu aceea a unui cazan aflat sub presiune.

În acest caz, multe frustrări ar fi devoalate în zona limitrofă, liderii momentului respectiv fiind probabil tentaţi să recurgă la puterea lor politică, dar mai ales cea militară, pentru a satisface cerinţele lor naţionaliste. Scenariul pozitiv are în vedere implicarea Japoniei în descurajarea agresivităţii Chinei. Motiv pentru care alianţa cu Statele Unite este considerată foarte importantă. Dar… atenţie!

La Tokyo, nu există prioritate mai mare, în politica externă niponă, decât Asia. Nici măcar un rol sporit la nivelul O.N.U.!

În viziunea constructivă, China este considerată o oportunitate economică de anvergură pentru Japonia. Speranţa exprimată de dr. Sahashi este aceea că, totuşi, statul chinez se va îndrepta spre o integrare regională firească.

O contribuţie, în acest sens, ar putea să aibă tinerii open minded/cu mintea deschisă, sintagma expertului nipon vizând pe junii chinezi ce studiază în străinătate, mulţi dintre ei fiind, acum, în Japonia.

Este foarte greu să prevedem viitorul politic în Asia, în 2030, inclusiv în China!” a avertizat Sahashi.

Iar japonezii nu vor să asiste la o tensiune crescândă, politică, economică şi militară, între China şi Statele Unite.

Motiv pentru care Japonia preferă să îşi concentreze atenţia pe Asia, pentru a ajuta SUA, ca să îşi exercite mai bine rolul… global.

O nuanţă ce nu exprimă o mare încântare, pentru întărirea prezenţei Statelor Unite, în zona Oceanului Pacific.

Semnalul dat de ambasadorul polonez

A urmat momentul în care, prezent la dezbateri, a intervenit ambasadorul Poloniei în România, Marek Szczygieł.

El a afirmat că noua strategie americană răspunde noilor provocări de pe mapamond. Un context în care este necesar ca şi percepţia statelor membre ale NATO să se adapteze noilor realităţi:”trebuie să gândim global, să depăşim perspectiva transatlantică, deci să avem una globală.

Marek Szczygieł a folosit oportunitatea creată, de prezenţa expertului nipon, pentru a afirma convingerea că europenii nu trebuie abandonaţi, nici lăsaţi deoparte, fiind prioritară regândirea rolului Alianţei Nord-Atlantice, cu un plus de atenţie la capabilităţile sale militare.

Ambasadorul polon a mai fost interesat de raportul existent, acum, în rândurile opiniei publice din Japonia, între susţinătorii dezarmării şi cei ai descurajării nucleare, în contextul dezastrului de la Fukushima.

Fraza finală a diplomatului Szczygieł? Una antologică:”Noi, în Europa suntem ataşaţi credibilităţii militare, care include descurajarea nucleară. Şi ne preocupă răspunsul la întrebarea: cum să găsim balanţa reală, între capabilităţile nucleare ale SUA şi cele ale Rusiei?”

Japonia este încă o putere globală

Supus unui şir de întrebări, formulate de Sergiu Celac, Liviu Mureşan şi Mihail Ionescu, dr. Ryo Sahashi a preferat un răspuns sintetic, exhaustiv.

În esenţă, el a afirmat că asistăm la o mare schimbare în balanţa puterii, la nivel global, o uriaşă modificare în sistemul internaţional. În această efervescenţă geopolitică, Japonia este încă o putere globală. Dar, Asia are atâtea probleme!

Inclusiv faptul că presa niponă cere soluţionarea divergenţelor teritoriale cu Rusia. Iar despre evoluţia relaţiei Japoniei, cu acest stat, invitatul de la Tokyo nu era deloc… optimist.

Da, Statele Unite vor cheltui fonduri suplimentare în zona asiatică, dar guvernul nipon doreşte să se manifeste responsabil faţă de naţiunile Asiei. Care nu au o bună guvernare!

În plus, Asia nu dispune de proceduri de conlucrare şi instituţii de cooperare, la nivel continental, precum Europa.

Asia nu are un NATO!

Iată câteva dintre motivele pentru care Japonia vrea să fie un bun lider în Asia.

Articol aparut in numarul 52 al saptamanalului ZIUAVECHE.ro

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult