Acasa InternationalGeopolitica Un diplomat din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost declarat persona non grata

Un diplomat din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost declarat persona non grata

scris de M.A.B.
230 Afisari

MAE anunţă vineri că un diplomat din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost declarat persona non grata, pentru activităţi care contravin prevederilor Convenţiei de la Viena din 1961 privind relaţiile diplomatice. Anunţul vine după ce DIICOT a informat că un cetăţean român care, încă din 2022, a supravegheat obiective militare româneşti sau aparţinând NATO din Tulcea şi a transmis datele Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, a fost arestat pentru 30 de zile sub acuzaţia de trădare.

”Autorităţile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a unui diplomat din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, pentru activităţi care contravin prevederilor Convenţiei de la Viena din 1961 privind relaţiile diplomatice”, a transmis MAE.

Aceste elemente au fost comunicate părţii ruse vineri, în cursul convocării la sediul MAE, din dispoziţia ministrului afacerilor externe Luminiţa Odobescu, a însărcinatului cu afaceri a.i. al Federaţiei Ruse la Bucureşti.

DIICOT a anunţat vineri că cercetează un cetăţean român care, încă din 2022, a supravegheat obiective militare româneşti sau aparţinând NATO din Tulcea şi a transmis datele Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti. El a fost arestat pentru 30 de zile, fiind cercetat pentru trădare.

”La data de 23.05.2024, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus reţinerea unui inculpat (cetăţean român), cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de trădare. Din probatoriul administrat în cauză a reieşit că începând cu anul 2022 acesta a procedat la supravegherea unor obiective militare româneşti sau aparţinând NATO amplasate în proximitatea municipiului Tulcea, colectând informaţii cu caracter militar şi efectuând fotografii privind tehnica militară de luptă şi deplasarea personalului în zona de graniţă cu Ucraina, pe care le-a transmis către diplomaţi din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti”, a transmis, vineri, DIICOT, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că, în urma percheziţiilor domiciliare efectuate, au fost identificate şi ridicate mai multe probe.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult