UPDATE – Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen şi-a prezentat marţi noua echipă de comisari, centrată pe competitivitate, în urma unor negocieri până în ultimul moment, relatează AFP.
În săptămânile următoare, prezumtivii comisari urmează să fie supuşi unor audieri delicate în Parlamentul European (PE) şi unui vot al eurodeputaţilor prin care să fie numiţi oficial.
La Strasbourg, în marja sesiunii plenare a PE, von der Leyen a prezentat distribuţia comisarilor, câte unul din fiecare stat membru al Uniunii Europene (UE).
Viitorul Executiv european mizează, în acest moment pe 11 femei şi 16 bărbaţi – aidcă 40%, o cifră sub paritatea promisă.
Preşedinta Comisiei a subliniat o reechilibrare pe ultima linie dreaptă, însă ”rămâne încă multă treabă de făcut”, a recunoscut ea, după mai multe săptămâni de polemică pe acest subiect.
Într-o încercare de a răspunde criticilor, patru dintre cele şase posturi de vicepreşedinţi ai Comisiei sunt atribuite unor femei.
Socialista spaniolă Teresa Ribera, o specialistă în modificări climatice, un ministru al lui Pedro Sanchez, moşteneşte un portofoliu larg al Tranziţiei Ecologice şi ar putea juca unul dintre rolurile principale în noua echipă de la Bruxelles.
Un subiect sensibil, italianul Raffaele Fitto, un membru al Guvernului de extremă dreapta al lui Giorgia Meloni, obţine un titlu de vicepreşedinte, însărcinat cu Coeziunea şi Reformele. Stânga şi centrul au avertixat că se vor opune.
Lituanianul Andrius Kubilius a fost numit comisar însărcinat cu Apărarea şi Spaţiul, un post nou creat de către Ursula von der Leyen, pentru a înfrunta ameninţarea rusă şi Războiul din Ucraina.
În culise, negocierea posturilor a fost dureroasă, până în ultmul moment.
Luni, influentul comisar francez în exerciţiu Thierry Breton, a demisionat cu zgomot, victima relaţiilor sale execrabile cu von der Leyen.
Emmanuel Macron a propus în locul acestuia un apropiat, Stéphane Séjourné, un discret ministru demisionar al Afacerilor Externe.
Stéphane Séjourné obţine o vicepreşedinţie executivă şi un portofoliu important al Prosperităţii şi Strategiei Industriale.
ECONOMIE ”COMPETITIVĂ ŞI DECARBONATĂ”
Atribuirea portofoliilor constituie un moment-cheie în vederea lansării celor cinci ani de mandat ai acestei noi Comisii, Executivul european.
Uniunea Europeană urmează să-şi afişeze priorităţile într-o perioadă crucială pe plan geopolitic, în contextul Războiului din Ucraina, campaniei prezidenţiale americane şi concirenţei economice a Chinei.
Von der Leyen a insistat asupra unei economii ”competitive şi decarbonate”, în urma unui raport prezentat recent de către Mario Draghi privind dificultăţile economice ale UE.
Ea a menţionat trei piloni în următorii cinci ani – ”prosperitatea, securitatea şi democraţia”.
La trei luni după alegerile europene, marcate de o ascensiune a extremei drepte, stânga şi ONG-urile se tem că reorientarea Comisiei către mize economice va avea loc în detrimentul ambiţiilor climatice ale precedentului mandat.
”Trebuie să continuăm să înfruntăm această provocare a luptei împotriva modificărilor climatice”, însă ”întotdeauna în contextul competitivităţii”, le răspunde von der Leyen.
”Nu înseamnă că scade ambiţia, este o fază de implementare”, dă asigurări o sursă din cadrul Comisiei.
Însă, ţinând cont de scăderea numărului aleşilor Verzi şi de o extremă dreaptă mai numeroasă, ”Parlamentul este foarte diferit de cel din 2019” şi va fi necesar să se observe ”ce influenţă va avea acest lucru asupra subiectului”.
După această prezentare a echipei Ursulei von der Leyen, prezumtivii comisari urmează să treacă de audieri în faţa eurodeputaţilor şi să se supună unui vot de aprobare, o încleştare aprigă instituţională cu Parlamentul, care vrea adesea să-şi marcheze teritoriul prin respingerea anumitor candidaţi.
- Ursula von der Leyen (Germania) – președinta Comisiei Europene
- Teresa Ribera (Spania) – vicepreședinte executiv pentru tranziția verde
- Henna Virkkunen (Finlanda) – vicepreședinte executiv pentru tehnologie
- Stephane Sejourne (Franța) – vicepreședinte executiv pentru prosperitate și industrie
- Roxana Mînzatu (România) – vicepreședinte executiv pentru muncă, drepturi sociale și educație
- Raffaele Fitto (Italia) – vicepreședinte executiv pentru coeziune și reforme
- Kaja Kallas (Estonia) – înalt reprezentant pentru afaceri externe și securitate
- Magnus Brunner (Austria) – comisar pentru afaceri interne și migrație
- Hadja Lahbib (Belgia) – comisar pentru gestionarea crizelor
- Ekaterina Zaharieva (Bulgaria) – comisar pentru start-up-uri
- Dubravka Suica (Croația) – comsar pentru zona Mediteranei
- Costas Kadis (Cipru) – comisar pentru pescuit și oceane
- Jozef Sikela (Cehia) – comisar pentru parteneriate internaționale
- Dan Jorgensen (Danemarca) – comisar pentru energie
- Apostolos Tzitzikostas (Grecia) – comisar pentru transport, sustenabil și turism
- Oliver Varhelyi (Ungaria) – comisar pentru sănătatea și bunăstarea animalelor
- Michael McGrath (Irlanda) – comisar pentru democrație
- Valdis Dombrovskis (Letonia) – comisar pentru economie și productivitate
- Andrius Kubilius (Lituania) – comisar pentru apărare și spațiu
- Christophe Hansen (Luxemburg) – comisar pentru agricultură și alimente
- Glenn Micallef (Malta) – comisar pentru tineret și sport
- Wopke Hoekstra (Olanda) – comisar pentru climă
- Piotr Serafin (Polonia) – comisar pentru buget
- Maria Luis Albuquerque (Portugalia) – comisar pentru servicii financiare
- Roxana Mînzatu – comisar pentru drepturi sociale
- Maros Sefcovic (Slovacia) – comisar pentru securitate economică
- Marta Kos (Slovenia) – comisar pentru extindere
- Jessika Roswall (Suedia) – comisar pentru mediu
”Este ca şi cum ai da un examen”, iar pentru a se pregăti, comisarul trebuie să revadă „briefing book”, o ”biblie” a acţiunii Comisiei precedente şi care sunt obiectivele, declară un apropiat al unui comisar în exerciţiu.
Mai multor deputaţi le-ar plăcea să doboare candidatul ungar, acuzat de faptul că nu este atent la Parlamentul European şi că este prea apropiat de poziţiile premierului naţionalist Viktor Orban.
În cadrul preşedinţiei semestriale ungare a UE, Orban urma să se exprime miercuri la Strasbourg, însă şi-a anulat prezenţa din cauza furtunii Boris, care afectează Europa Centrală şi de Est.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să anunţe marţi în Parlamentul European componenţa viitoarei sale echipe, după demisia abruptă a francezului Thierry Breton, transmite AFP.
Roxana Mînzatu, candidata României pentru Comisia Europeană, a primit postul de vicepreşedintă executivă pentru oameni, competenţă şi pregătire în noua Comisie Europeană, anunţată marţi, la Bruxelles, de preşedinta executivului european, Ursula von der Leyen.
„Sunt foarte bucuroasă să îi încredinţez Roxanei Mînzatu rolul de vicepreşedintă executivă pentru oameni, competenţe şi pregătire. Ea va avea responsabilitatea pentru competenţe, educaţie şi cultură, locuri de muncă de calitate şi drepturi sociale. Aceasta se află sub umbrela demografiei. Roxana va conduce în special o Uniune a competenţelor şi pilonul european al drepturilor sociale. Ea se va concentra asupra acelor domenii care sunt esenţiale pentru a uni societatea noastră”, a declarat Ursula von der Leyen.
În scrisoarea sa de demisie postată pe X, fostul comisar pentru piaţa internă a UE a spus că Von der Leyen a cerut Parisului să numească o altă persoană în locul său, în schimbul unui ‘presupus portofoliu mai influent pentru Franţa’.
Breton a mai afirmat că acest ‘troc politic’ a fost făcut ‘din motive personale’ pe care Von der Leyen nu le-a discutat în mod direct cu el ‘în nicio ocazie’.
Fostul candidat francez, care a criticat în mod public modul de conducere al lui Von der Leyen în timpul recentelor alegeri pentru Parlamentul European, a spus că aceasta este ‘încă o dovadă a guvernanţei discutabile’ în Comisie.
Von der Leyen a fost des criticată de oponenţii săi pentru modul centralizat în care conduce executivul UE.
O purtătoare de cuvânt a Comisiei a refuzat să comenteze cu privire la conţinutul public al scrisorii lui Breton şi la atacul acestuia la modul de conducere al politicienei conservatoare germane.
Demisia surpriză a lui Breton s-a adăugat speculaţiilor în timp ce Von der Leyen are dispute cu statele membre în privinţa portofoliilor, încercând să pună în balanţă factori geografici şi politici.
Procesul fusese deja întârziat din cauza unei dispute interne în Slovenia cu privire la desemnarea candidatului în viitoarea Comisie.
O problemă este şi portofoliul care îi va atribuit candidatului italian Raffaele Fitto, membru al partidului Fraţii Italiei al prim-ministrului Giorgia Meloni.
Meloni nu a susţinut-o pe Von der Leyen pentru un al doilea mandat, însă şefa Comisiei trebuie să ţină cont de riscul ca Italia să devieze şi mai mult spre dreapta în opoziţia faţă de UE, la fel ca Ungaria.
Problema se complică şi mai mult din cauza solicitării lui Von der Leyen ca statele membre să desemneze atât un bărbat, cât şi o femeie pentru posturile din viitoarea Comisie, astfel încât să se asigure paritate de gen în rândul celor 26 de comisari.
Von der Leyen a făcut o excepţie pentru statele UE care au dorit să îşi nominalizeze comisarul actual pentru un nou mandat, aşa cum a fost cazul cu Breton.
Totuşi, majoritatea statelor membre au ignorat solicitarea şi au nominalizat un singur candidat, în cele mai multe cazuri un bărbat.
Nu există niciun fel de cerinţă legală în tratatele UE de desemnare atât a unui candidat, cât şi a unei candidate.
După demisia surpriză a lui Breton, Palatul Élysée a anunţat nominalizarea lui Stéphane Séjourné, ministrul de externe la final de mandat.