Acasa InternationalGeopolitica Vladimir Putin: Sistemul global antirachetă este o ameninţare

Vladimir Putin: Sistemul global antirachetă este o ameninţare

scris de A.B.
2 afisari

Vladimir Putin respinge ideea creării unui sistem global de apărare antirachetă. „Este o ameninţare pentru toată lumea, care oferă iluzia invincibilităţii”, a declarat preşedintele rus.

Vladimir Putin nu vrea sistem global antirachetă.

Vladimir Putin nu vrea sistem global antirachetă.

În opinia preşedintelui rus, cea mai sensibilă problemă în ceea ce priveşte securitatea internaţională a fost decizia Statelor Unite „de a abandona Tratatul de apărare împotriva rachetelor balistice în 2002”, relatează Moscow Times în ediţia electronică.

Crearea unui sistem global de apărare antirachetă este „o ameninţare pentru toată lumea”, care „oferă iluzia invincibilităţii”, a subliniat liderul de la Kremlin, în discursul susţinut în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului.

Desfăşurarea scutului antirachetă reprezintă o ameninţare chiar pentru Statele Unite şi pentru ţările europene care au acceptat să îl găzduiască, a menţionat Putin, citat de Russia Today în pagina online.

Scutul antirachetă „constituie o ameninţare nu doar pentru securitatea Rusiei, ci pentru întreaga lume, în vederea unei posibile destabilizări a echilibrului strategic al puterilor. Consider că este periculos chiar şi pentru SUA, deoarece creează o iluzie periculoasă a invulnerabilităţii şi consolidează tendinţa deciziilor unilaterale, adesea eronate”, a adăugat el.

Radare şi interceptori urmează să fie instalate, în cadrul unui sistem de apărare antirachetă NATO, în state membre ale Alianţei Nord-Atlantice ca România, Turcia, Spania şi Polonia. Acest scut, care urmează să fie susţinut cu sisteme de tip AEGIS instalate la bordul unor nave, este denunţat de Rusia ca fiind îndreptat împotriva sa.

Putin a adăugat joi că, deşi nu vrea să se angajeze într-o nouă cursă a înarmării, Rusia îşi va asigura apărarea chiar şi în „condiţiile (globale) actuale”.

Rusia este capabilă să aplice soluţii inovative pentru a asigura capacităţile de apărare ale ţării, a menţionat liderul de la Kremlin, citat de agenţia Sputnik.

Preşedintele rus a mai afirmat că Rusia nu vrea să abandoneze relaţiile cu Statele Unite şi Europa, dar încearcă de asemenea să dezvolte legături cu America Latină şi Asia de Est.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult