Acasa InternationalGeopolitica Vocea Rusiei: Ponta alege SUA, iar Băsescu, Germania

Vocea Rusiei: Ponta alege SUA, iar Băsescu, Germania

scris de M.A.
2 afisari

Într-un atac dur la adresa SUA, împănat cu opinii din presa germană, Vocea Rusiei sugerează că, în timp ce Traian Băsescu e mai apropiat Berlinului, Victor Ponta pare că se îndreaptă spre Washington.

Vocea Rusiei: Ponta alege SUA, iar Băsescu, Germania

Vocea Rusiei: Ponta alege SUA, iar Băsescu, Germania

“Viziunea germană presupune centralizare, austeritate, etapa finală fiind crearea şi conservarea în formă perpetuă a situaţiei în care beneficiile existenţei spaţiului comunitar sunt repartizate vădit neuniform. Există şi o altă viziune care presupune că în Europa ar trebui să existe mai multe sfere de influenţă şi nu doar cea germană, iar Germania ar trebui să plătească o mare parte din costurile aferente crizei europene”, scrie Vocea Rusiei.

“Fiecare elită naţională din cadrul UE va trebui să aleagă între susţinerea „proiectului german” sau al unei viziuni alternative, susţinute mai mult sau mai puţin tacit de Washington care nu este deloc interesat de crearea unui stat federativ european sub controlul exclusiv al Germaniei. Judecând după poziţia adoptată de Traian Băsescu în problema bugetului comunitar, Berlinul îi este mai aproape de suflet. Mulţi analişti au rămas nedumeriţi de curajul lui Victor Ponta de a ameninţa Germania cu un veto, iar Berlinul a reacţionat dur şi imediat, atenţionându-l prin intermediul Deutsche Welle că dreptul de veto este, de fapt, unul formal şi rezervat ţărilor mai „şmechere” decât România. Comportamentul premierului român devine mult mai uşor de explicat dacă presupunem că în Palatul Victoria deja se simte gerul siberian care reflectă răcirea drastică a relaţiilor dintre Washington şi Berlin”, încheie sursa citată.

Pentru a sublinia ruptura dintre Berlin şi Washington, Vocea Rusiei se foloseşte de câteva citate din două articole din Der Spiegel:

“Căderea Imperiului American a început. Este posibil că cetăţenii ţării nu ar fi putut opri declinul, indiferent de efortul depus, dar ei nici nu încearcă.”, ar fi scris, în ediţia on-line a revistei germane, Jakob Augstein.

“Dacă ar fi câştigat republicanii, am fi ştiut că toate suspiciunile noastre referitoare la căderea iminentă a SUA sunt corecte… Cu puţin noroc, stafia de pe celălalt mal al Atlanticului se va „sfârşi” singură. Aşa ceva nu poate fi exclus. Când nu se împuşcă între ei sau nu se electrocutează din cauza firelor electrice rupte de uragan, americanii ar putea pur şi simplu să explodeze”, ar fi scris şi jurnalistul Jan Fleischhauer, în Der Spiegel, potrivit Vocea Rusiei.

4 comentarii

briel 19-11-2012 - 16:45

Mda ….
Cand cititi Vocea Rusiei trebuie sa folositi decodorul. Adica … e pe invers.

Din cate imi aduc aminte T. Basescu zicea ca prefera sa „suga la licuriciul cel mare”, iar Ponta fiind de ideologie socialista n-are nici cea mai mica trecere la americani. In schimb Parlamentul European colcaie de socialisti.

Acum, un pic despre jurnalistul de la Spiegel,

http://www.dialoginternational.com/dialog_international/2012/09/the-stupidity-of-jan-fleischhauer.html

Si inca ceva. US este inarmata pana in dinti. Nici nu va inchipuiti ce tehnologie are, ce de banet s-a cheltuit pentru asta. Caderea nu va fi silentioasa.

salut 19-11-2012 - 16:55

Hai sa-ti spun noutati; pari intepenit in proiect aku, vreo zece ani.
Fata de declaratiile de acum zece ani ale lui Basescu, SI Europa SI America SI liderii lor SI politicile lor generale s-au schimbat.
Nu e clar daca Ponta suge la licurici asa cum insinueaza VR, dar ca Basescu suge la Merkelici e limpede ca buna ziua.

Toate bune pe acolo, pe la Outaouais.
Consatean.

briel 20-11-2012 - 03:08

Te salut vecine !

Adevarul e ca la brambureala care este in Ro „capeteniile” ar suge la oricine le da ceva. Mai ales putere si acces la bani-pomana. Se tem unii de altii, de razbunari, de infundari gen Nastase. Ce vremuri …

ValVerde 20-11-2012 - 05:18

Zis-a cucul catre vulpe:
– Aahh cumatra, ce te-as foote.

Iar vulpoiul de sub nuc,
Stind in koor si bind un suc…

– Da-te poola mea de cuc !

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult