Acasa InternationalGeopolitica „Vom intra în Fâșia Gaza!”. Armata israeliană, un nou anunț

„Vom intra în Fâșia Gaza!”. Armata israeliană, un nou anunț

scris de Matei Iliescu
532 Afisari

Un bărbat cu dublă cetățenie, română și israeliană, se află printre ostaticii din Fâşia Gaza, a anunţat Ministerul român de Externe.

Între timp, armata israeliană a anunțat că va începe să intensifice atacurile în regiune și a făcut un nou apel căre populația din Gaza să să refugieze în sudul enclavei.

Avertismentul vine în aceeași zi în care, pentru prima dată de la izbucnirea războiului dintre Israel și Hamas, a fost permis accesul a 20 de camioane cu ajutoare umanitare din Egipt către Fâșia Gaza.

O acțiune asemănătoare este așteptată și duminică.

„Vom începe o misiune operațională și profesionistă”

A fost o nouă noapte albă pentru locuitorii din Fâșia Gaza. Rachetele trase de israelieni au lovit o piață într-o tabără de refugiați, din centrul enclavei. Zeci de victime, inclusiv copii, au ajuns la spital.

Bombardamentul a avut loc la scurt timp după ce Israelul a anunțat că intenționează să își intensifice atacurile asupra Fâșiei Gaza pentru a începe următoarea etapă a războiului împotriva teroriștilor Hamas.

Herzi Halevi, Șeful Statului Major al armatei israeliene: „Vom intra în Fâșia Gaza! Vom începe o misiune operațională și profesionistă pentru a distruge infrastructura și teroriștii Hamas. Gaza este complexă. Gaza este dens populată. Inamicul pregătește o mulțime de lucruri, dar și noi îi pregătim lucruri”.

Declarația lui a fost întărită ulterior și de purtătorul de cuvânt al armatei israeliene. Întrebat dacă Israelul a oprit o operațiune terestră în Gaza din cauza presiunilor americane, reacția oficialului de la Tel Aviv a fost următoarea.

Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene: „Vom intra în următoarea etapă a războiului în condiţii care vor fi optime pentru noi, nu în funcție de ceea ce spune altcineva. Ne vom aprofunda atacurile pentru a minimiza pericolele pentru forţele noastre în următoarele etape ale războiului și, începând de astăzi, ne vom intensifica loviturile. Totodată, am făcut un nou apel la locuitorii din orașul Gaza, în mod special, să plece spre sud pentru siguranța lor și vom intra în următoarea etapă a războiului în cele mai bune condiții posibile”.

Sute de tancuri și zeci de mii de soldați la granția cu Fâșia Gaza

Sute de tancuri și vehicule blindate sunt deja la frontiera cu Gaza, gata pentru invazia terestră.

Jeremy Diamond, corespondent CNN în Ashkelon: „Am trecut pe lângă granița cu Gaza și am văzut mai multe grupări de tancuri, transportatoare blindate și buldozere, pe care forțele israeliene înaintea unei invazii terestre, pentru a curăța drumurile de potențiale dispozitive explozibile improvizate și de alte obstacole ieșite în cale”.

În plus, alți zeci de mii de soldați așteaptă la graniță. Armata israeliană a difuzat noi imagini din timpul antrenamentelor.

Dar islamiștii Hamas impun condiții. Anunță că vor continua discuțiile despre soarta militarilor israelieni luați ostatici abia după ce Israelul va pune capăt agresiunii din Fâșia Gaza.

Osama Hamdan, un oficial al grupării islamiste Hamas: „Pot să confirm faptul că vom colabora cu toți mediatorii implicați pentru a pune în aplicare decizia grupului de a închide cazul civililor luați ostatici, atunci când circumstanțele de securitate vor permite acest lucru”.

Un alt oficial Hamas a declarat că gruparea intenționa să elibereze încă doi ostatici din motive umanitare, dar Israelul a refuzat să îi primească. „Este doar o declarație de propagandă”, a fost replica Tel Aviv-ului.

Camioane cu ajutoare umanitare au intrat în Gaza

Gruparea islamistă controlează toată Fâșia Gaza, unde locuiesc peste două milioane de palestinieni. Dar enclava este cuprinsă de o criză umanitară din ce în ce mai profundă, în condițiile în care Israelul a tăiat accesul la resursele esențiale, iar loviturile aeriene au ucis peste 4.000 de persoane în ultimele două săptămâni.

În aclamațiile egiptenilor, un convoi de 20 de camioane cu alimente apă și medicamente au intrat – în sfârșit – în Fîșia Gaza. Doar 20 de camioane, deși mai mult de 150 așteaptă la graniță. Iar punctul de trecere a frontierei Refah – singura graniță cu Gaza care nu este controlată de Israel – a rămas deschis doar câteva minute. A fost din nou închis imediat după ce convoiul de 20 de camioane a ajuns pe teritoriul palestinian. Unul transporta sicrie.

Nicio cisternă cu carburant nu era în acest convoi. Deși este nevoie disperată de combustibil pentru generatoarele elctrice, dar și pentru pompele de apă, dat fiind că în unele părți din Gaza nu mai există deloc apă.

Cindy McCain, director executiv World Food Programme: „Câte alimente de la World Food Programme sunt în camioanele care au ajuns în Gaza? 60.000 tone metrice. Care ar ajunge pentru 40.000 de oameni într-o săptămână. Nu e mult, dar măcar este un început…”.

Oricum, convoiul de ajutoare care a putut intra în fâșia Gaza este o „picătură în ocean”, față de nevoia uriașă – potrivit ONU.

Pe de altă parte, summitul de pace de la Cairo s-a încheiat fără progrese în ceea ce priveşte situaţia din Gaza. Dacă liderii arabi au condamnat, bombardamentele israeliene asupra Fâşiei Gaza, europenii au afirmat că civilii ar trebui protejaţi, dar în absenţa Israelului şi a înalţilor oficiali americani, nu a existat un acord pentru încetarea violenţelor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult