Acasa International Ianukovici, la mâna oligarhilor ucraineni

Ianukovici, la mâna oligarhilor ucraineni

scris de S. P.
2 afisari

Oligarhii ucraineni, care controlează mare parte din economia ţării, şi aproximativ 80 de parlamentari ar putea deveni parte a unei soluţii în Ucraina.

Viktor Ianukovici

Ianukovici, la mâna oligarhilor ucraineni

În Ucraina, fuziunea între politică şi mediul de afaceri este mai mult regula decât excepţia. Deţinerea unor funcţii legislative şi executive de rang înalt oferă acces la controlarea sistemului, la finanţele publice şi la imunitate.

Oligarhii ucraineni, care controlează mare parte din economia ţării şi aproximativ 80 de parlamentari din cadrul formaţiunii guvernamentale Partidul Regiunilor, ar putea deveni parte a unei soluţii în Ucraina şi ar putea contribui la readucerea ţării pe făgaşul normalităţii, comentează BBC, preluat de Mediafax.

De exemplu, cel mai bogat ucrainean, Rinat Ahmetov, principalul susţinător financiar al regimului şi un vechi aliat al preşedintelui Viktor Ianukovici, a fost până recent membru al Parlamentului. Aceste privilegii pot aduce beneficii substanţiale. Ahmetov controlează un grup de circa 50 de parlamentari şi a emis două declaraţii în care a condamnat violenţa.

Alţi moguli puternici din cadrul Partidului Regiunilor sunt Vadim Novinski, cel de-al treilea cel mai bogat om din Ucraina, şi Serhii Tigipko, fost candidat la preşedinţie şi ministru al Muncii, care a cerut formarea unui Guvern de tehnocraţi.

Mai este grului „Firtaş” din Parlament, condus de magnatul în domeniul gazelor Dmitro Firtaş şi vicepremierul Igor Boiko. Acesta include 30 de parlamentari.

Un aliat apropiat al lui Firtaş, Serhii Liovocikin a demisionat din funcţia de şef al administraţiei prezidenţiale dar a rămas consilierul lui Ianukovici. Odată cu creşterea numărului victimelor, magnatul gazelor a emis o declaraţie în care face apel la pace, pentru prima dată de la începutul crizei.

Declaraţii ca acestea nu sunt suficiente pentru a pune capăt vărsării de sânge. Grupurile de afaceri au ezitat până acum să îşi asume responsabilitatea şi să se folosească de influenţa lor în Parlament pentru a forţa o rezoluţie.

Acest lucru explică parţial escaladarea violenţei în această săptămână la Kiev, în timp ce Parlamentul nu a reuşit să voteze modificarea Constituţiei, care ar fi redus competenţele prezidenţiale înaintea alegerilor.

Clanul de afaceri este călcâiul lui Ahile al regimului. Cu sancţiuni inteligente, care să vizeze activele şi interzicerea vizelor, inclusiv pentru membrii familiei Ianukovici, Occidentul poate ajuta la reinstaurarea liniştii în Ucraina.

Marile companii au nevoie de acces pe piaţa europeană, iar instabilitatea le va devaloriza activele. Tăierea oxigenului european ar putea însemna că preţul de a face afaceri sub preşedinţia lui Ianukovici este prea mare. Aceasta este principala pârghie pe care o au UE şi Statele Unite.

Sub presiunea sancţiunilor, grupul oamenilor de afaceri are suficienţi reprezentanţi în Parlament pentru a forma o nouă majoritatea cu opoziţia şi deputaţii independenţi. Fisurile din cadrul Partidului Regiunilor au început deja, şapte parlamentari anunţându-şi plecarea din partid şi îndemnând şi alţii să facă la fel.

7 comentarii

Tache 21-02-2014 - 13:14

Pieţele financiare globale sunt legate adesea de un lanţ invizibil, existenţa căruia devine cunoscută după ce evenimentele care au afectat una dintre pieţe s-au reflectat negativ asupra celorlalte.

Căderea grivnei pe piaţa valutară interbancară a provocat devalorizarea valutei în ţările din Europa Centrală şi de Est, vecine cu Ucraina.

În Ungaria, valoarea forintului a scăzut până la minima de acum doi ani în raport cu euro. Alte valute, zlotul polonez, leul românesc, coroana cehă s-au ieftinit şi ele.

pathfinder 21-02-2014 - 13:37

Spui si tu ceva cu cap si coada…
Felicitari!

pathfinder 21-02-2014 - 13:35

Bre, de unde dracu’ va luati informatiile?
UE si SUA nu au aproape nici un fel de parghii.
Vi se pare voua.

80% din PIB-ul Ucrainei se produce in regiunea rusofila (rusa de-a binelea) din est.
Exporturile Ucrainei nu iau calea Occidentului ci cea a fostului spatiu sovietic.

Occidentul nu are nici un fel de parghii in ceea ce priveste Ucraina.
Rusii in schimb au.
Astia de la UE dau din gura sa nu taca.
Elaborez la cerere.

P.S. Mai bine va scriu eu articolele despre Ucraina…

pathfinder 21-02-2014 - 13:46

„Cu sancţiuni inteligente, care să vizeze activele şi interzicerea vizelor, inclusiv pentru membrii familiei Ianukovici, Occidentul poate ajuta la reinstaurarea liniştii în Ucraina.”

Ha! Ha! Ha! Ha! Ha!
Ca Ianukovici daca o intinde, o intinde in occident…
Sa nu-l prinda Putina…

Ha! Ha! Ha! Ha! Ha!

mircea 23-02-2014 - 07:54

nu este nimic de ras,fiecare pasare piere pe glasul ei si un hoit politic este parasit de toi pupincuristii,cine are urechi sa auda,asa sfarsesc cei care nu se pot adopta democratiei si sunt santajabili.Acestia nu au sprijinul popoarelor pe cere la-au condus autoritar,popoarele au saracit pe cand ei si camarilele lor s-au imbogatit,vezi in ROMANIA echivalentul-Basescu si camarila,PDL,PMP

UnUL 23-02-2014 - 08:45

Echivalentul în România sunt Ponta și camarile USL-istă.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 23-02-2014 - 08:08

Soarta de ”Conducator” din RASARIT !
Ieri , oameni au avut acces pe proprietatea BRAVULUI si CAPABILULUI Conducator !
O …AVERE de NABAB intr-o tara saracita !
Nu va aminteste de alde ceausescu , si basescu !
ULTIMUL …taia pensiile si salariile si el
RENOVA vilele DANTES si Vila Lac 3 !
SOARTA …asemanatoare !
STREANG a !

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult