Acasa Magazin 31 mai – Ziua mondială fără tutun. Semnificațiile acesteia

31 mai – Ziua mondială fără tutun. Semnificațiile acesteia

scris de C.S.
2 afisari

Astăzi, 31 mai, este marcată Ziua mondială fără tutun. Organizația Mondială a Sănătății subliniază riscurile pentru sănătate asociate consumului de tutun. OMS pledează pentru politici eficiente de reducere a consumului de tutun.

31 mai - Ziua mondială fără tutun

Scopul Zilei mondiale fără tutun este de a contribui la protejarea generațiilor prezente și viitoare de consecințele devastatoare asupra sănătății provocate de consumul de tutun și de expunerea la fumul de tutun. De asemenea, are în vedere și impactul negativ al consumului de tutun asupra domeniilor social, economic și asupra mediului.

Ziua mondială fără tutun se marchează, din 1988, la 31 mai, la inițiativa și sub auspiciile Organizației Mondiale a Sănătății. În 1987, țările membre ale OMS au adoptat o Rezoluție, prin care se făcea un apel la decretarea unei Zile internaționale fără fumat, la 7 aprilie 1988. Succesul înregistrat a dus la permanentizarea acestei practici, dar în ultima zi din luna mai.

Tutunul ucide aproape șase milioane de oameni în fiecare an, dintre care mai mult de 600.000 sunt nefumători, potrivit site-ului OMS dedicat acestei zile. Apelul OMS, în 2014, pentru statele membre, vizează mărirea taxelor pe tutun la niveluri care să ducă la reducerea consumului acestuia.

Cercetările arată că taxele mai mari sunt deosebit de eficiente în reducerea consumului de tutun în rândul grupurilor cu venituri mai mici și pentru a preveni începutul fumatului în rândul tinerilor. O creștere a accizelor, care duce la o creștere a prețurilor la tutun cu 10%, scade consumul de tutun cu aproximativ 4% în țările cu venituri mari și cu până la 8%, în țări cu venituri mici și medii.

Raportul Mondial al Sănătății pe 2010 arată că o creștere de 50% a accizelor pe tutun ar genera peste 1,4 miliarde dolari SUA reprezentând fonduri suplimentare în 22 de țări cu venituri mici. În raportul OMS se menționează și faptul că dacă nu se iau măsuri, consumul de tutun va ucide peste 8 milioane de oameni în fiecare an, până în 2030. 80% dintre fumătorii lumii locuiesc în țări sărace sau în curs de dezvoltare.

Progrese substanțiale continuă să se înregistreze în multe țări. Potrivit raportului OMS, peste 2,3 miliarde de oameni care trăiesc în 92 de țări — o treime din populația planetei — sunt în prezent protejați prin cel puțin o măsură aplicată, reprezentând o creștere de aproximativ 1,3 miliarde de oameni protejați (din 48 de țări), în ultimii cinci ani.

Aproximativ 1 miliard de oameni care trăiesc în 39 de țări sunt acum protejați de două sau mai multe măsuri, înregistrându-se o creștere de aproximativ 480 milioane de persoane protejate (din 26 de țări).

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult