Acasa Magazin 5 reguli de circulație pe care orice copil trebuie să le știe pentru a se feri de accidente

5 reguli de circulație pe care orice copil trebuie să le știe pentru a se feri de accidente

scris de Misu Andrei
65 Afisari

Este important ca cei mici să respecte câteva reguli elementare de circulație pentru a se feri de accidentele de circulație și a evita astfel să fie răniți grav sau chiar să își piardă viața.

Reguli noi în Codul Rutier.

Copiii trebuie învățați câteva reguli esențiale de circulație care îi vor proteja de accidentele de circulație.

Traversează strada doar prin locurile permise

Cu toţii știm asta, însă chiar şi aşa, tot există copii (şi mai ales adulţi) care traversează strada prin locuri nepermise. De multe ori adulţii sunt cei care nu traversează strada prin locurile permise chiar dacă viaţa lor depinde de asta. De altfel, una dintre principalele cauze ale deceselor de pe şoselele din România este traversarea ilegală a şoselei.

Este extrem de important să traversezi strada doar pe trecerea de pietoni, dacă ea există. Înainte de a traversa, asigură-te în stânga şi în dreapta că nu sunt maşini care circulă cu viteză prea mare. Dacă trecerea de pietoni este prevăzută cu semafoare, aşteaptă culoarea verde pentru pietoni, asigură-te în ambele direcţii şi abia apoi traversează.

Dacă nu există o trecere de pietoni, va trebui să traversezi pe la colţul străzii, unde trebuie să ai mult mai multă atenţie, fiindcă aici maşinile au prioritate, nu pietonii.

Circulă doar pe partea stângă a şoselei atunci când nu există trotuar

Dacă drumul pe care mergi nu există trotuar, atunci e bine să stai pe partea stângă, ca să poţi vedea maşinile care vin înspre tine. Dacă stai pe dreapta, maşinile vin din spatele tău şi nu le poţi vedea.

Poartă întotdeauna centura de siguranţă

Chiar dacă părinţii îţi spun că nu e nevoie să porţi centura de siguranţă, de data asta nu au dreptate. Centura este un element esenţial care are ca scop protejarea vieţii tale. În cazul unui accident, purtarea centurii de siguranţă împiedică proiectarea corpului tău în mai multe direcții.

Dacă ai mai puţin de 14 ani, insistă să stai în maşină doar pe bancheta din spate

Cei mai mulți copii vor să stea în față în maşină, dar, pe lângă faptul că e ilegal să stai pe scaunul din dreapta faţă dacă ai mai puţin de 14 ani, e şi foarte periculos. Motivul e destul de simplu – majoritatea accidentelor produse sunt frontale, iar airbag-ul care sare din bord e atât de puternic încât poate răni corpul mai firav al unui copil.

Coboară din maşină doar pe partea trotuarului

Atunci când trebuie să cobori din maşină pe o stradă aglomerată, alege uşa de pe partea dreaptă a maşinii. Astfel, nu îi încurci pe şoferii care circulă pe şosea şi ai grijă de viaţa ta. Dacă nu poţi să cobori prin dreapta, asigură-te foarte bine că nu vine nici o maşină înainte de a deschide portiera.

Acestea sunt sfaturi de bun-simţ, sunt foarte uşor de urmat şi pot face diferența între viață și moarte. Durerea cauzată de pierderea unei persoane dragi nu poate fi alinată de nimeni şi nimic.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS