Acasa Magazin A murit realizatoarea TV Marioara MURĂRESCU

A murit realizatoarea TV Marioara MURĂRESCU

scris de C.S.
18 afisari

Marioara Murărescu a încetat din viață, la vârsta de 66 ani. Regretata realizatoare TV a fost, timp de peste 30 de ani, gazda emisiunii „Tezaur Folcloric” a televiziunii publice TVR.

Marioara Murărescu a încetat din viață.

Murărescu, s-a născut la 1 octombrie 1947, la Câmpulung Muscel. A absolvit Conservatorul de Muzică ‘Ciprian Porumbescu‘ din București, în 1972. Și-a început cariera la Radio, în 1971. Începând cu 1977 a fost angajată la TVR ca realizator de emisiuni folclorice.

Din 1982 a fost realizatoarea celebrei emisiuni de muzică populară ‘Tezaur folcloric‘, difuzată de TVR.

De-a lungul timpului a organizat numeroase festivaluri de folclor, concerte de colinde, emisiuni duplex cu Televiziunea Moldova la București și Chișinău. A contribuit la apariția primului disc de aur ‘Tezaur folcloric’ (1992), a primei casete video ‘Tezaur folcloric’ (2000), precum și la realizarea lucrării ‘Cu ochii lumii’, ce reunește opinii despre emisiunea ‘Tezaur folcloric‘.

În mai 2013, a fost lansată, la Editura Litera, colecția ‘Mari interpreți de folclor‘, (o selecție de zece volume însoțite de câte un CD audio) în realizarea Marioarei Murărescu.

Printre premiile pe care le deține se numără: Premiul pentru cercetare pentru lucrarea ‘Cântecul propriu-zis din Muscel’ (1971), Prix folclorique (1977), Premiul criticii muzicale ‘Mihail Jora’ (1993), Premiul Ethnos (1995), Premiul ‘Dragoș Vrânceanu’ (1996), Premiul de excelență acordat de Fundația Ethnos (1998). În aprilie 2009, realizatoarea a fost decorată de către președintele României Traian Băsescu cu Ordinul ‘Steaua României’ în grad de Cavaler.

Începând din iunie 2013, a fost internată de mai multe ori în diferite unități medicale. Îndrăgita realizatoare TV a fost diagnosticată în 2008 cu cancer de sân, suferind două intervenții chirugicale, iar în 2013 a fost supusă unei intervenții chirurgicale la coloana vertebrală.

3 comentarii

Ereticul 31-01-2014 - 13:13

Odihneasca-se in pace! Mult bine a facut culturii romanesti autentice.

UnUL 31-01-2014 - 15:08

Așa e ; Dumnezeu s-o odihnească!

George Istrate 31-01-2014 - 14:57

Pacat. Dumnezeu s-o odihneasca in pace. A mentinut traditia populara autentica in viata. Uitati-va la populatiile romane de dincolo de granita Romaniei: unele nu-si manifesta, nu sunt lasate ori li s-a sters aceasta cultura populara. Etnic nu se mai regasesc (ele nu au avut noroc de o Marioara). Pacat ca nici statul roman nu le ajuta. Marioara era una din persoanele care ne-a mentinut in mijlocul dansului si cantecului popular romanesc. A facut educatie muzicala cu noi toti.
Cine-i va lua locul? E subiect de politica nationala.
Educatie muzicala programata la TV si Radio, la fel ca Marioara, pentru tineri si varstnici, a mai facut si Iosif Sava (nu discut despre gandurile si exprimarile lui politice). A murit si nimeni nu si-a mai asumat raspunderea periodica de a face educatie muzicala la cel mai inalt nivel pentru tinerii romani.
Sper sa nu se intample la fel si dupa Marioara Murarescu

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult