Petrecerea timpului în natură vine vara la pachet și cu un anumit pericol. Mușcăturile de insecte sunt cele care dau bătăi de cap în sezonul cald. Astfel, e bine să știi la ce să te aștepți când vine vorba despre țânțari, albine, viespi, căpușe și purici.
Deși unele înțepături sunt benigne, trebuie să știi cum să acționezi în cazul în care apar complicații. Conform medicilor, în cazuri foarte rare, reactia alergică la mușcătura de țânțari poate provoca dureri în corp, cefalee și febră. În general, copiii suferă o reacție mai puternică decât adulții, însă, în majoritatea cazurilor cel mai iritant simptom este mâncărimea (pruritul), care dispare în câteva zile, se arată pe site-ul reginamaria.ro
Pentru a trata mușcăturile, zona afectată se spală cu apă caldă și săpun. De asemenea, sunt recomandate analgezice, antihistaminice sau medicație topică pentru controlul durerii și prurit. Și gheața aplicată pe zona afectată ameliorează mâncărimea.
Țânțarii sunt purtători de agenți patogeni (virusuri, bacterii și paraziți), putând provoca boli severe sau care amenință viața. Prin urmare, în cazul în care călătorești în străinătate în zone cu risc, asigură-te că ai efectuat vaccinarile necesare. Țânțarii nu transmit însă HIV sau hepatita.
Care sunt reacțiile moderate
Înțepătura de albină poate produce reacții diferite, de la durere temporară la alergie severă. Reacțiile moderate includ înroșire extremă și umflătură la locul înțăpăturii care se marește în dimensiune în următoarele 2 zile, dar care, însă, trec după 5-10 zile. Reacția alergică severă (anafilaxia), prezentă la un procentaj redus de persoane, este amenințătoare de viață și impune intervenție medicală imediată.
Simptomele pot fi: reacții cutanate, precum urticaria, pielea palidă, precum și dificultăți în respirație, puls rapid, greață, vărsături sau diaree, amețeală sau leșin, pierderea cunoștinței. Persoanele predispuse la reacții alergice severe au un risc de 25-65% de a suferi un șoc anafilactic la următoarea înțepătură. Este important să vă adresați medicului în legătură cu măsurile de prevenție cum este imunoterapia (injecții alergice) pentru a evita o reacție similară la o nouă înțepătură.
Cele mai comune simptome
Viespile, la fel ca albinele, au un sistem de apărare – acul, care conține o substanță otrăvitoare transmisă omului prin înțepătură. Simptomele minore inițiale pot fi: durere ascuțită sau senzație de arsură, înroșire, inflamație și prurit – acestea dispar, de obicei, în câteva ore. Reacția alergică severă este denumita anafilaxie – aceasta se produce când organismul intră în stare de șoc din cauza veninului viespei. Simptomele pot fi: umflarea feței, buzelor, gâtului; urticarie sau mâncărime în zone care nu au fost înțepate, dificultăți de vorbire, amețeală, scăderea bruscă a tensiunii arteriale, crampe stomacale, diaree, greață sau vărsături. Șocul anafilactic reprezintă o urgență medicală!
Senzație de arsurp și prurit
Simptomele după mușcătura de căpușă sunt în funcție de microbul specific transmis. La locul respectiv pot să apară pruritul, senzația de arsură, înroșirea și rareori durere la nivelul încheieturilor. Specialiștii avertizează că în cazurile severe pot apărea semne similare gripei: febră, dificultăți în respirație, slăbiciune, vărsături, umflarea locului înțepăturii sau a nodulilor limfatici, cefalee, confuzie, palpitații. În acest caz, persoana trebuie să fie îngrijită imediat de personal medical calificat.
Puricii nu transmit boli
Majoritatea persoanelor mușcate de purici se confruntă cu simptome precum, iritație, rană, inflamație sau prurit la locul respectiv. Puricii, însa, nu transmit boli prin înțepătura lor. Zonele preferate de purici sunt cele expuse în timpul somnului: gâtul, fața, mâinile, umerii, brațele, picioarele. Printre complicații se numără cresterea riscului de infectare, ca urmare a afectării cutanate, privarea de somn și alterarea stării de bine ca urmare a deficitului de odihnă.
În cazurile ușoare, se recomandă curățarea zonei cu apă și săpun, administrarea de hidrocortizon, unguente anti-prurit și antihistaminice. Majoritatea rănilor se vindecă în 1-2 săptămâni. Dacă, însă, inflamația și mâncărimea persistă, mergi la un control.