Sarea-n bucate este nelipsită, dar cum ce e mult strică, pe cât de benefic este consumul său, pe atât de dăunător pentru organism poate deveni excesul. În funcție de vârstă și probleme de sănătate, medicii ne spun cu exactitate câtă sare ar trebui să consumăm într-o zi.
Cuvintele „sare” și „sodiu” sunt adesea folosite ca sinonime, însă nu sunt unul și același lucru. Sodiul este un mineral, necesar organismului pentru menținerea echilibrului adecvat de apă și minerale, conducerea impulsurilor nervoase și contractarea și relaxarea mușchilor. Sarea de masă sau clorura de sodiu este un compus din 40% sodiu și 60% clor.
Există mai multe tipuri de sare alimentară, precum: sarea de masă, sarea de mare și sarea de Himalaya. Fină, grunjoasă, iodată sau fără iod toate sunt însă cloruri de sodiu, iar nutrienții variază foarte puțin.
Beneficii ale consumului de sare
Sarea este benefică sistemul imunitar și la reglarea nivelul de lichide dn corp. De asemenea, este recomandată de medici, într-o cantitate mai mare, persoanelor cu o tensiune arterială scăzută.
Sarea este un excelent potențiator de gust și intensifică aromele alimentelor, motiv pentru care este aproape nelipsită din industria alimentară. Se găsește în majoritatea produselor de pe piață, întrucât accentuează senzația de sete și foame, stimulând consumul de alimente.
În teorie, organismul ar trebui să știe când cantitatea de sare consumată este suficientă, însă produsele procesate, de tip fast-food, ajung să ne determine să depășim cantitatea recomandată într-o zi, lucru care poate duce la anumite afecțiuni.
Excesul de sare, dăunător
Dacă persoanelor cu tensiune arterială scăzută consumul de sare le face bine, în cazul celor hipertensive, rezultatul este fix opusul. În timp, excesul de sare poate duce la boli cardiace.
În același timp, o cantitate prea mare de sodiu în alimentație ar putea cauza probleme la rinichi. Pe măsură ce sodiul se acumulează, organismul reține apă pentru a-l dilua. Astfel, crește cantitatea de lichid din jurul celulelor, dar și volumul de sânge din circulație.
Un volum sanguin crescut înseamnă mai multă muncă pentru inimă și o presiune suplimentară asupra vaselor de sânge. În timp, acestea se pot rigidiza, ducând la hipertensiune arterială, boli cardiovasculare și accident vascular cerebral. Prea mult sodiu poate provoca inclusiv pierderi de calciu din oase, crescând riscul de osteoporoză și fracturi. Inima și rinichii pot fi afectate de prea multă sare chiar dacă nu se înregistrează și o creștere a tensiunii arteriale, notează superfit.ro.
Câtă sare ar trebui să mâncăm într-o zi
O singură linguriță de sare înseamnă deja cantitatea maximă de sodiu recomandată de medici pentru consumul zilnic. Organizația Mondială a Sănătății Cercetările a venit cu recomandări, privind cantitatea de sodiu și de potasiu pe care ar trebui să o consume o persoană, într-o zi.
OMS arătat ca majoritatea persoanelor consumă prea puțin potasiu și prea mult sodiu, comparativ cu nevoile zilnice.
Recomandările sunt atât pentru adulți (persoane peste 16 ani), cât și pentru copiii de peste 2 ani.
Unui adult îi este recomandat să consume mai puțin de 2 grame sodiu pe zi, adică 5 grame sare și cel putin 3,51 g potasiu. Aceste cantități trebuie adaptate la copii, în funcție de necesarul energetic.Minimul absolut, în cazul adulților, ar fi de 1,5 grame de sodiu pe zi. Maximul admis ar fi de 2,4 grame de sodiu. Pe de altă parte, Asociația Americană a Inimii estimează că un cetățean mediu de peste Atlantic va consuma peste 3,4 grame de sodiu într-o zi, cu mult peste pragul maxim recomandat.