Acasa Magazin Ce este refluxul gastric și cum se tratează

Ce este refluxul gastric și cum se tratează

scris de Misu Andrei
86 Afisari

Refluxul esofagian este afecțiunea în care conținutul stomacului se întoarce către esofag, determinând senzația de „arsură” la stomac. Apariția acestor simptome afectează calitatea vieții și uneori duce la apariția altor complicații.

Simptomele considerate caracteristice pentru boala refluxului gastro-esofagian (BRGE) sunt senzația de arsura care apare în „capul pieptului” și care este medical denumită pirozis, și senzația că alimentele se întorc din stomac către gură, dar fără a varsă. Aceasta poartă medical numele de regurgitație. Astfel, identificarea a cel puțin două episoade deranjante de pirozis într-o săptămâna, sunt suficiente de cele mai multe ori pentru a indică prezența BRGE.

Însă pirozisul poate să apară și fără că acest lucru să însemne boală de reflux gastroesofagian. Acesta face parte din sindromul dispeptic, care se poate manifestă într-o serie de alte condiții (alimentație necorespunzătoare, gastrită, ulcer, afecțiuni tumorale, afecțiuni ale colecistului). Astfel, medicul va stabili un diagnostic după ce va evalua pacientul, potrivit site-ului Clinicii Regina Maria.

De ce apare boala de reflux gastroesofagian

În actul hrănirii, după ce alimentele sunt mestecate și înghițite acestea trec printr-un tub care se numește esofag și care face legătură între gură și stomac. La trecerea dintre esofag și stomac se găsește sfincterul esofagian inferior care este un inel muscular care funcționează că o valvă, permițând alimentelor solide sau lichide să treacă în stomac, dar fără să le mai permită să se întoarcă pe traseul pe care l-au parcurs. Mai departe, alimentele părăsesc stomacul printr-un alt sfincter care se numește pilor și care este limita dintre stomac și duoden.

stfel, orice perturbarea din diferite motive a acestui „traseu alimentar” poate avea drept consecință apariția refluxului. Este vorba, așadar, despre apariția unor probleme, disfuncționalități ale unor componente, care în mod normal asigura o „barieră antireflux” (împiedică intorcerea conținutului gastric).

O altă cauza este prezența herniei hiatale. Diafragmul este mușchiul care se găsește între torace și abdomen, și care în mod natural are o gaură prin care trece esofagul. Dacă această  fereastara  se mărește și nu mai strânge bine esofagul, atunci  este permisă deplasarea permanentă sau intermitentă a stomacului în torace. Această situație se numește hernie hiatala și favorizează apariția bolii de reflux gastro-esofagian. Herniile hiatale sunt frecvent întâlnite mai ales la pacienții supraponderali sau cu obezitate. Până la 50% dintre cei cu obezitate au hernii hiatale!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult