Două conace din Dâmbovița, unul construit în secolul XIX, altul în secolul XX, sunt scoase la vânzare de o companie de consultanță imobiliară din România, specializată în promovarea și tranzacționarea proprietăților istorice și artistice.
Primul dintre ele – Conacul Koșca, a fost construit la sfârșitul secolului XIX de un polonez pe nume Hagianopol. Poartă numele celui de-al doilea proprietar – un om de afaceri timișorean pe numele său Koșca.
Domeniul de peste două hectare cuprinde 4 clădiri cu centrală proprie și diverse anexe și facilități. Se remarcă în primul rând Conacul, cu o suprafață construită de 306 mp împărțiți în 6 camere, salon, 4 băi, bucătărie, beci, prispă, terasă cu ciubăr și piscină. Conacul este renovat, funcțional și poate fi folosit imediat, potrivit „Romania Sotheby’s International Realty”.
Casa secundară, de asemenea complet renovată și funcțională, are o suprafață construită desfășurată de 238 mp – 4 camere, salon, bucătărie, baie, garaj interior, o terasă exterioară și una interioară cu o formă semi-rotundă și cu ferestre mari care oferă o vedere superbă asupra văii deasupra căreia tronează proprietatea.
La pachet se vinde și o altă clădire, o fostă magazie de pe vremea conacului, parțial amenajată într-un apartament de aproximativ 60 mp utili cu 2 dormitoare, baie și bucătărie. De asemenea, o clădire aparte prezentă pe teren este fosta cramă boierească.
Conacul se află în comuna dâmbovițeană Dragodana, la 75 de km de Bucureşti, și este scos la vânzare la preţul de 690.000 de euro și puteți obține detalii aici.
Conacul Dumitrescu, într-o zonă istorică
Cel de-al doilea conac a fost construit în 1933 în comuna dâmbovițeană Cornățelu. Proprietatea este construită pe 668 metri pătraţi și are 11 camere şi trei băi. Conacul a fost ridicat pe moşia din vremurile boierului Vintilă şi ale jupânesei Voica Cornăţeanu.
Satul Cornățelu are o istorie îndelungată, prima atestare documentară fiind, după I. C. Visarion, în 1497, pentru ca în 1531 să o regăsim ca și moșie a lui Vintilă Cornățeanu, mare clucer, și a soției sale Voica.
În 1627 moșia aparținea lui Socol Cornățeanu, strănepot a lui Vintilă, căsătorit cu fiica nelegitimă a lui Mihai Viteazul, Marula. Lângă conac găsim biserica Sfântul Nicolae, ctitorită de Vintilă Cornățeanu și jupâneasa Voica, iar în curtea ei o monumentală cruce de piatră, înaltă de 3,10 m și frumos ornamentată, având sculptată o pisanie ce o datează în anul 1645.
Numele Cornățel derivă de la boierii Cornățeni, care în majoritatea lor au ocupat rangul de mari demnitari pe lângă curtea domnească de la Târgoviște în timpul domnitorilor Matei Basarab, Vlad Țepeș și Mihai Viteazul, precizează „Romania Sotheby’s International Realty”.
Domeniul conacului, cu o suprafață de 3,67 ha, se învecinează la est, pe o lungime de peste 300 m, cu un lac care odată curățat, poate oferi un mare avantaj proprietății.
Conacul necesită reabilitare, precum și numeroasele anexe de pe proprietate, dar aducându-i strălucirea de odinioară poate reprezenta un adevărat reper al zonei și este scos la vânzare cu suma de 325.000 de euro și puteți obține detalii aici.