Acasa Magazin Crucea Caraiman din Munții Bucegi a intrat în Cartea Recordurilor

Crucea Caraiman din Munții Bucegi a intrat în Cartea Recordurilor

scris de C.S.
2 afisari

Crucea Caraiman, din Munții Bucegi, a intrat în Cartea Recordurilor, monumentul construit între anii 1926 şi 1928 fiind desemnat cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan.

Crucea Caraiman a intrat în Cartea Recordurilor.

Monumentul este situat la altitudinea de 2.291 metri, conform Guinness World Record. Crucea Caraiman are o înălţime de 39,5 metri şi include un soclu din ciment de 8 metri, date verificate de către experţii Guinness pe 14 august 2013.

Cunoscut şi sub denumirea Crucea Eroilor, monumentul a fost ridicat pentru a cinsti memoria românilor care au murit în Primul Război Mondial, în şaua masivului Caraiman, chiar pe marginea abruptului către Valea Seacă, la altitudinea de 2.291 de metri, fiind unică în Europa atât prin altitudinea amplasării, cât şi prin dimensiuni.

Crucea Caraiman este executată din profile de oţel, fiind montată pe un soclu din beton armat placat cu piatră, înalt de 8 metri. În interiorul acestuia se află o încăpere care a adăpostit iniţial generatorul de energie electrică ce alimenta cele 120 de becuri de 500 W de pe conturul Crucii.

Monumentul a fost realizat prin grija Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria ai României, în perioada 1926 – 1928, „întru slava şi memoria eroilor prahoveni căzuţi în Primul Război Mondial, 1916-1918, pentru apărarea patriei”, aşa cum stă scris pe placa comemorativă fixată pe partea nordică a soclului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult