Primul simptom într-o situație de criză este accelerarea respirației. Tocmai de aceea, controlul respirației est foarte important în astfel de momente. Unele exerciții chiar pot ajuta la relaxare și inducerea unei stări de calm.
Orice stare de tensiune sau stres creează o serie de reacții în organism. Glandele suprarenale eliberează adrenalină și cortizol, supranumit și hormonul stresului. Aceștia au rolul de a accelera bătăile inimii, cresc nivelul glicemiei și accelerează respirația, totodată. Începe să crească tensunea arterială și se instalează anxietatea, arată Știri pe surse.
Desigur, există medicamente, substnțe care pot încetini acest procese sau care le pot ține sub control. Dar există și metode cu mai puține efecte secundare. Un exercițiu de respirație, de exemplu, care va controla indirect și bătăile inimii, ca duce la scăderea tensiunii și reinstalarea stării de calm.
Cum respirăm corect în situații tensionate
Accelerarea respirației din timpul unui moment de criză sau tensionat conduce, pe lângă creșterea tensiunii și a nivelului de hormoni, la hiperventilație, iar asta creează, la rândul ei, o stare de amețeală sau chiar dureri de cap.
De aceea, o respirație profundă și regulată va combate aceast hiperventilație și va reduce producția de hormoni, regând, totodată, tensiunea arterială.
Dar respirația profundă mai are ca efect și o creștere a puterii de concentrare. De asemenea, îmbunătățește toleranța la stres.
Tehnica de respirație în timpul unui mment de criză este simplă și foarte eficientă. Trebuie să închizi ochii, să inspiri timp de patru secunde, concentrându-ți atenția asupra aerului care intră prin nări și pătrunde până în plămâni. Apoi menții aerul în plămâni timp de alte patru secunde, după care expiri ușor, numărând alte patru secunde. Expirația se poate face și pe gură, spre deosebire de inspiratul aerului, care e obligatoriu să fie pe nas.
Când se reinstalează liniștea
După patru minute cu astfel de exercițiu se va reinstala starea de liniște și simptomele anxietății vor dispărea.
E important de știut că atunci când inspiri, trebui să te asiguri că abdomenul se umflă. Adică să respiri „abdominal”. Când expiri, acesta ar trebui să se retragă.
De asemenea, e important să relaxezi întregul organism în timpul acestui exercițiu, care poate fi folosit și atunci când te simți doar lipsit de inspirație și vrei să te poți concentra mai ușor.