Acasa Magazin Excesul de fructe poate duce la intoleranță

Excesul de fructe poate duce la intoleranță

scris de Misu Andrei
67 Afisari

Știm cu toții că există intoleranța la gluten sau lactoză. Nutriționistul Mihaela Bilic ne avertizează însă că și fructele pot da intoleranță. Excesul de fructoză are, de asemenea, efecte neplăcute, pe care probabil cu toții le-am experimentat.

Cum se manifestă intoleranța la fructoză

Cel mai frecvent, intoleranța apare ca urmare a unui exces de fructoză în alimentație. Ce înseamnă prea mult? Potrivit specialiștilor, un aport de peste 50 de grame de zahăr din fructe, într-o zi. Cantitatea este adesea depășită, astfel că multe persoane ajung să sufere de un sindrom de malabsorbție al fructozei. Acesta se manifestă prin: probleme digestive, balonare, diaree etc. Foarte rar este vorba de o problemă severă sau de o boală congenitală, potrivit Mihaelei Bilic.

Zahărul din fructe este procesat exclusiv în ficat și dacă depășim un aport de 50g/zi riscăm un dezechilibru metabolic cu apariția depozitelor de grăsime pe abdomen și un nivel crescut de trigliceride în sânge, spune nutriționista.

Potrivit unei postări de pe pagina sa de Facebook, Mihaela Bilic afirmă că până în urmă cu 50 de ani, aportul mediu de fructoză era de 15-25g/zi, iar astăzi se apropie de 80-100g mai ales în SUA și America de Sud.

Fructe proaspete, nu suc

Fructoza poate proveni atât din fructe, zahăr (care este un amestec de glucoză și fructoză) și chiar miere.

Ca să nu obosim ficatul și să nu ne trezim cu un colăcel de grăsime pe burtă, trebuie să reducem consumul de miere și zahăr”, mai notează Mihaela Bilic.

Cât despre fructe, recomandarea este ca acestea să fie consumate proaspete, mestecate cu tot cu pulpă, nu transformate în suc. Explicația? În felul acesta fructoza se absoarbe treptat în organism și în cantitate mai mică.

Cea mai mare cantitate de fructoză o găsim în sucuri, indiferent că este vorba de fresh, sucuri naturale sau carbogazoase. Fructele campioane la conținutul de fructoză sunt cireșele, pepenii și strugurii. Deși are tot 4 cal/g precum proteinele din carne și amidonul din făinoase, fructoza îngrașă mai tare decât caloriile pe care le conține. Nu putem folosi fructoza ca și energie pentru mișcare, ea este materie primă pentru îngrășare, ne avertizrază nutriționista.

Prin urmare, chiar fructele în exces pot reprezenta o cauză a creșterii în greutate. Cel mai bine este să fie consumate cu moderație.

Pe de altă parte, Mihaela Bilic spune că legumele pot fi consumate fără probleme, după bunul plac: nu îngrașă și nu conțin fructoză. Ba mai mult, au un aport ridicat de vitamine, minerale și fibre.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult