Acasa MagazinEzoterism Ce a vazut Howard Carter in spatele pecetei lui Tutankhamon

Ce a vazut Howard Carter in spatele pecetei lui Tutankhamon

scris de D.P.
61 afisari

„Moartea il va secera cu a ei coasa pe cel ce va tulbura linistea faraonului.”Aceasta inscriptie din interiorul mormantului lui Tutankhamon capata un straniu ecou atunci cand Howard Carter si lordul Carnavon au profanat acest sacru mormant.

Howard Carter si misterele lui Tutankamon

138 de ani de la naşterea lui Howard Carter

Tutankhamon este cel mai vehiculat nume de faraon dintre toti, fiind la fel de cunoscut ca si cel al lui Keops, Kefren sau Mikerinos. Tutankhamon este fiul faraonului Akenaton si al reginei Nefertiti.
In cazul lui Tutankhamon, totul a inceput de la Howard Carter si lordul Carnavon, care cautau comori ascunse in Valea Regilor . Howard Carter lucra in Vale din anul 1890 ca administrator al sectiei de antichitati. Descoperirile celor doi, pana in 1912 au fost insemnate in volumul Five Years of Explorations at Thebes.
Howard Carter banuia ca in Valea Regilor mai trebuie sa fie inca cel putin un mormant important.Presupunerea lui nu era lipsita de temei.Intr-o stanca, arheologul Theodore Davis a descoperit un pahar din alabastru cu hieroglifele lui Tutankhamon. Astfel a inceput cautarea mormantului celui al carui nume va deveni cel mai cunoscut dintre toti – Tutankhamon.
Howard Carter nu avea nici cea mai mica idee despre locul unde s-ar fi putut afla inmormantat tanarul faraon.Pur si simplu Howard Carter s-a apucat de sapat in triunghiul dintre mormintele lui Ramses II-lea, Merenptah si Ramses Al VI-lea.Toata iarna echipa lui Howard Carter a sapat, dar fara nici un rezultat. Ea au scos afara doar moloz. Chiar la baza mormantului lui Ramses al-VI-lea, Howard Carter a descoperit fundatiile locuintelor constructorilor de morminte. Acesta era un indiciu clar ca se aflau in preajma unui mormant regal.

Ce a vazut Howard Carter in spatele pecetei lui Tutankhamon

Ce a vazut Howard Carter in spatele pecetei lui Tutankhamon

Howard Carter si-a indreptat atentia asupra unei vai laterale, fara insa sa faca acolo descoperiri importante.Dupa 6 ani de cautari zadarnice, la 4 noiembrie 1922 cand Howard Carter merge in Vale pentru noi sapaturi este anuntat de unul dintre muncitori ca a descoperit o treapta din piatra. In 5 noimebrie 1922 pana dupa-masa au mai fost scoase la iveala inca 5 trepte.Nu mai exista nici un dubiu.Aceste trepte conduceau catre un mormant in stanca. La capatul scarilor se afla o usa de piatra inchisa, cu noua figuri stilizate de detinuti pe ea: pecetea Orasului Mortilor din Valea Regilor.
In ziua urmatoare, 6 noiembrie 1922, Howard Carter ii telegrafiaza lordului Carnavon despre descoperirea facuta si ii sugereaza sa se intoarca in Egipt cat de repede poate. La 25 noiembrie 1922 pecetea de la usa de piatra este fotografiata si cu acordul lordului revenit in Vale si al lui Howard Carter ea este desfacuta. Acum se vedea o a doua usa, o usa pe care se putea vedea numele lui Tutankhamon.Dupa ce au facut o mica crapatura prin care sa vada ce se afla inauntru ei au ramas stupefiati.Cel mai faimos tezaur al lumii- mormantul luiTutankhamon.

Dupa 8 ani de cautari asidue Howard Carter si Lordul Carnavon au facut cea mai mare si mai bogata descoperire a secolului. Iata ce si-a notat Howard Carter in jurnalul sau despre ce a vazut in mormantul tanarului rege:”Erau trei scaune mari din aur,partile laterale fiind sculptate,reprezentand animale monstruoase,cu trupul deformat intentionat, pentru al folosi ca un scaun;capetele,insa erau realizate cu un realism impresionant. Aspectul lor era infricosator, in sine, dar,asa cum le vedeam, ivindu-se din intuneric, pe neasteptate, aurite si sclipitoare, luminate doar de faclia noastra electrica, capetele acestea proiectau pe zid umbre grotesti, schimonosite. …Pe stanga era o gramada nedeslusita de carucioare rasturnate, pline cu aur si pietre pretioase care scanteiau, iar in spate iesea in evidenta un alt portret al regelui…”
Ceea ce au vazut ei atunci nu mai fusese privit de un ochi de 3300 de ani.

Howard Carter a adunat toti expertii disponibili:Harry Burton-fotograf priceput, doi desenatori Hall si Hauser,Arthur C. Mace – om de stiinta de la Muzeul Metropolitan din New York. A mai fost chemat si profesorul doctor in scriere Alan Gardiner. Dupa ce expertii au examinat locul ei au ajuns la concluzia ca mormantul nu este intact. El fusese calcat de hoti, numai ca acestia nu au luat lucruri mari,importante, ci doar niste chilipiruri.
Aceasta descoperire era normal sa nu ramana secreta. London Times a obtinut exclusivitatea in privinta relatarilor asupra descoperirilor.In scurt timp toata lumea vorbea despre marea descoperire.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult