Acasa MagazinEzoterism Despre Reiki sau terapia prin energie universală

Despre Reiki sau terapia prin energie universală

scris de Doru Dragomir
3 afisari

Într-un articol precedent v-am vorbit despre drumul pe care l-am parcurs plecând de la credință, trecând prin îndoială, cunoaștere rațională și criză de sens, ajungând într-un final la Reiki. Această terapie alternativă a reprezentat un mijloc prin care am reuşit să ies din acea „ceartă cu sinele și cu universul”, să îmi găsesc un echilibru și să accept că unele lucruri sunt menite să rămână necunoscute.

Vlad-Iliescu

Vlad Iliescu

Reiki este una din multele terapii alternative care oferă posibilitatea de a canaliza conștient energia universului. Aceasta curge neîncetat prin orice formă de materie, fie ea vie, vegetală sau minerală. Curge prin noi, oamenii, fără să conștientizăm, și asigură funcționarea tuturor proceselor de natură fizică, psihică, energetică și spirituală. Nefiind niște mașinării programate să funcționeze la aceiași parametri mereu, avem puterea de a influența acest flux de energie universală și a crea dezechilibre. Prin gândurile pe care le avem, emoțiile pe care le trăim, alimentele pe care le mâncăm, stilul nostru de viață, atitudinile și acțiunile noastre, influențăm procesele din organism și determinăm apariția bolilor și a afecțiunilor. De acord, există și boli incurabile sau ereditare, dar acestea fac subiectul altei discuții, căruia probabil îi voi da curs într-un articol viitor. Exceptând bolile ereditare și cele incurabile, toate cauzele suferințelor noastre se află în noi! Nu găsesc un lucru mai frumos și mai eliberator decât a conștientiza că ești unicul responsabil pentru starea ta de sănătate fizică, psihică și spirituală. Sentimentul de libertate care te încearcă atunci când îți dai seama că tu ești cel care își construiește viața este de nedescris.

Boala este un semn extern al unui blocaj energetic. În momentul în care energia vitală nu mai circulă cum trebuie, se emite un semnal de alarmă care se manifestă prin apariția unei afecțiuni fizice. Prin tratamentul medical intervenim numai la nivel extern, însă blocajul energetic rămâne de cele mai multe ori. Astfel se explică faptul că unele boli recidivează, deși am urmat un tratament corespunzător, sau faptul că trăim cu unele afecțiuni toată viața, ameliorându-le doar simptomele.

Corpul uman, în sens holistic, este construit pe mai multe dimensiuni. Se presupune că există un nivel fizic, tangibil, un nivel psiho-emoțional, un nivel psiho-mental, un nivel spiritual și un nivel energetic. Toate procesele corpului nostru se manifestă simultan pe toate aceste nivele, care sunt interdependente și se influențează reciproc. Corpul nostru energetic e structurat la rândul lui pe mai multe canale numite și meridiane, responsabile cu fluxul vital al organelor fizice și al proceselor psiho-mentalo-emoționale. Unele blocaje energetice mai slabe își revin de la sine, prin curgerea permanentă a energiei universale și manipularea sa inconștientă de către persoanele în cauză. În momentul în care ne chinuie o durere simplă de cap, ducem instinctiv mâinile la frunte sau la tâmple, închidem ochii și încercăm să ne calmăm și să ne gândim la ceva pozitiv, durerea dispărând într-un final. Dacă ne văităm și ne reamintim continuu cât de rău ne simțim, durerea de cap se amplifică. Acesta e un exemplu de manipulare inconștientă a energiei, în sens pozitiv sau negativ.

În cazul blocajelor mai puternice, e necesară o intervenție conștientă în fluxul energetic și deblocarea energiei la nivelul canalului respectiv. Principiul arhaic „cui pe cui se scoate” e valabil și aici. Cum poți trata mai bine un deficit energetic decât prin energie?

Cum funcționează Reiki

Palmele noastre funcționează ca un „robinet” prin care se scurge energia universală. Toți avem acest potențial, pentru că nu suntem deținătorii acestei energii, ci simple canale de transmisie. Nu există un „har” divin înnăscut cu care trebuie să fii înzestrat, ci doar „know-how-ul” necesar în orice lucru pe care ți-l propui să îl faci bine. La nivelul său de bază, tratamentul Reiki este cât se poate de simplu. Acesta presupune aplicarea palmelor pe niște zone precise ale corpului, după anumite reguli. Tratamentul se poate aplica unei alte persoane, sau ție însuți. Autotratamentul și tratamentul altor persoane sunt la fel de eficiente și urmează aproximativ aceleași reguli. Efectele încep să se simtă chiar de la prima ședință.

Reiki poate fi practicat de oricine, dar nu oricum. Nu poți practica Reiki citind câteva cărți de specialitate, urmărind DVD-uri, sau imitând anumite tehnici. Pentru a putea transmite conștient energia universală, trebuie să primești un „acordaj” la frecvența acesteia, de către o persoană avizată. Instructorul, profesorul, sau în limbaj tradiţional, maestrul Reiki este singurul care te poate iniția în această practică, deoarece are experiența și pregătirea necesară. Pentru a ajunge maestru a trecut prin cele trei nivele ale practicantului Reiki. Practicantul Reiki de gradul 1 învață tehnicile de bază și principiile care îi permit să își facă autotratamentul și să trateze afecțiuni minore ale altor persoane. Gradul 2 presupune o aprofundare a principiilor Reiki, învățarea de noi tehnici care îi permit să trateze afecțiuni mai serioase într-un mod mai eficient, și dobândirea capacității de a trata afecțiuni de natură psiho-emoțională. După dobândirea gradului 3, poți transmite și celorlalți capacitatea de a canaliza energia universală și poți iniția alte persoane. Misteriosul „acordaj” nu e nimic mai mult decât transmiterea unui flux de energie foarte puternic către viitorul practicant, care îl pune pe „frecvența” energiei universale și îi oferă acestuia capacitatea de a o canaliza conștient.

O mică istorie a sistemului Reiki

La bază, Reiki este o practică spirituală japoneză, al cărei fondator este Mikao Usui (1865-1926). Fiind o personalitate complexă și avidă de cunoaștere, Usui a călătorit în Japonia, China, Europa și SUA, desăvârșindu-și studiile în medicină, psihologie, buddhism, creștinism, shintoism și taoism. Deși este un om care a trăit acum 100 de ani, Mikao Usui are o aură legendară nemaîntâlnită la alți contemporani de-ai săi. Se spune că a fost preot creștin, rector al Universității Dosisha din Kyoto, că ar fi avut un doctorat la Universitatea din Chicago, lucruri imposibil de demonstrat sau de infirmat, din cauza lipsei de documente doveditoare. Ce este real și demonstrat e faptul că a fost un înalt funcționar public loial împăratului Japoniei, cu vaste cunoștințe în domeniile mai sus menționate, care a inițiat în Reiki peste 2000 de elevi și a tratat un număr și mai mare de persoane.

Legenda spune că, pe vremea când era profesor al Universității Dosisha din Kyoto, a fost rugat de studenții săi sa le explice cum funcționau metodele de vindecare pe care le-a practicat Iisus. După o cercetare care a durat 10 ani, Usui a realizat asemănarea izbitoare dintre viața lui Iisus și a lui Buddha. Retrăgându-se la o mănăstire Zen, acesta a avut accesul la texte care descriau metodele de vindecare prin atingere. Hotărât să afle modalitatea de a activa energia universală, Usui s-a retras pe muntele Koriyama, unde a meditat timp de 21 de zile. Acolo a avut revelația sistemului de vindecare spirituala prin Reiki (Ki=energie universala, Rei=cale spirituala), pe care a început să îl testeze pe diferite persoane, animale sau plante. A fondat o școală, numită Usui Reiki Ryoho, unde a inițiat un număr de profesori care au răspândit Reiki în toată lumea.

Ce boli vindecă Reiki

Trebuie precizat că, înainte de toate, Reiki este o practică spirituală. Ea nu se substituie medicinei clasice, ci are un rol complementar și alternativ, fiind eficientă în special ca mod de prevenire a îmbolnăvirii. În nici un caz nu poate fi folosită ca metodă de diagnostic. Se tratează cu energie întregul corp, reechilibrarea realizându-se de la sine la nivelul local al afecțiunii. Lucrând la nivelul cauzelor și nu al efectelor, e de bun-simț să nu ne așteptăm ca Reiki să vindece paralitici și să redea vederea orbilor. Reiki nu ține nici locul stomatologului, nu-ți va face detartraj și nici nu-ți va plomba măselele.  De asemenea, un țesut distrus ireversibil ca cel afectat de cancer nu mai poate fi vindecat. În afară de acestea, Reiki poate vindeca orice fel de afecțiune, de la insomnie, nevralgii temporare, tulburări hormonale, până la boli cronice, cum ar fi cele cardiace sau ale sistemului digestiv. De asemenea, este un remediu excelent pentru tulburări nervoase și psiho-emoționale. Reiki îmbunătățește capacitățile intelectuale, stimulează metabolismul, întărește imunitatea, echilibrează toate procesele interne ale organismului.

Citeşte mai mult pe catchy.ro

1 comentariu

olteanu Constantina 04-07-2011 - 14:53

Reiki este un remediu extraordinar.Din pacate astazi oameni nu se apleaca suficient asupra acetui remediu excelent pentru tulburări nervoase și psiho-emoționale. Reiki îmbunătățește capacitățile intelectuale, stimulează metabolismul, întărește imunitatea, echilibrează toate procesele interne ale organismului.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult