Acasa MagazinEzoterism Fracmasonerie? Ce reprezintă simbolurile de pe dolarul american

Fracmasonerie? Ce reprezintă simbolurile de pe dolarul american

scris de C.S.
18 afisari

De la francmasonerie la numerologie, marcajele de pe bancota de un dolar au avut nenumărate interpretări de-a lungul timpului. Ce reprezintă de fapt simbolurile de pe cel mai cunoscut mijloc legal de plată din lume.

Ce reprezintă de fapt simbolurile de pe cel mai cunoscut mijloc legal de plată din lume.

Unul dintre cele mai cunoscute mijloace legale de plată din lume, bancnota de un dolar american nu a suferit schimbări drastice de aspect din 1929.

Primele bancnote de un dolar au fost tipărite în Statele Unite în 1862, în format mare, 189×79 mm. Portretul din partea stângă a bancnotei este al lui Salmon P. Chase, Secretarul Trezoreriei în timpul preşedintelui Abraham Lincoln. Iniţial, bancnotele erau tipărite de bănci private, care trebuiau să cumpere securităţi guvernamentale, un fel de obligaţiuni care garantau valoarea biletului emis. Din 1877, acestea sunt tipărite de guvernul federal şi, în prezent, sunt garantate de cele douăsprezece bănci regionale care fac parte din Sistemul Federal de Rezerve al SUA.

Din 1929, toate bancnotele americane au trecut la dimensiunile actuale de 156×66.3 mm, hârtia de un dolar căpătând multe dintre elementele distinctive pe care le are şi în prezent. Ultima modificare importantă a survenit în 1963, când marginea şi alte detalii au fost schimbate.

Aversul bancnotei actuale este uşor de recunoscut datorită portretului lui George Washington, încadrat de un oval, pe marginea căruia se observă frunze de laur. În partea stângă se află sigiliul Districtului Federal în care a fost emisă bancnota. În exemplul de faţă, litera B, a doua din alfabet, de pe bancnota de mai sus, reprezintă banca din New York, a doua dintre cele douăsprezece, iar litera L, de pe sigiliul de mai jos, a douăsprezecea din alfabet, reprezintă San Francisco (al doisprezecelea district). Locul de emitere al bancnotei este reprezentat şi în cifre arabe, în fiecare dintre cele patru colţuri de pe avers (2, pentru New York, 12 pentru San Francisco). Sub acest simbol se poate observa semnătura Trezorierului-şef al Statelor Unite.

În partea dreaptă se află sigiliul Departamentului Trezoreriei. Acesta este format dintr-un scut pe care se află trei simboluri: o balanţă, care reprezintă Justiţia, un zig-zag cu treisprezece stele, care face referire la cele treisprezece colonii originale şi o cheie, care reprezintă siguranţa şi autoritatea Departamentului. Zimţii din jurul sigiliului reprezintă cele 50 de state americane. Sub acest simbol se poate observa semnătura Secretarului Trezoreriei Statelor Unite.

În lateral se poate observa anul în care a fost emisă bancnota, dar şi seria. Pe margine este reprezentată valoarea nominală în cifre arabe, 1, care sunt încadrate de ramuri de măslin, simbol internaţional al păcii.

Reversul este acoperit de un model elaborat care încorporează ambele simboluri care se află pe spatele bancnotei. În partea dreaptă se poate observa aversul Marelui Sigiliu al Statelor Unite. Acesta este format din imaginea unei acvile americane, pasărea naţională a Statelor Unite, deasupra căreia se află un grup de treisprezece stele, reprezentând coloniile originale. Pieptul acvilei este acoperit de un scut cu treisprezece dungi, iar în gheare, pasărea ţine treisprezece săgeţi şi o ramură de măslin cu treisprezece frunze şi treisprezece fructe, care fac referire la război şi pace. Acvila ţine în cioc o panglică pe care se poate citi inscripţia E pluribus unum (n.r. Din mai mulţi unul, Toţi sunt unul), motto al Statelor Unite.

În partea stângă se observă reversul Marelui Sigiliu al Statelor Unite. Acesta este compus din imaginea unui peisaj sterp, pe care se află o piramidă neterminată, cu treisprezece trepte. Deasupra acesteia pluteşte Ochiul Providenţei, încadrat de un triunghi, iar la bază se observă anul Independenţei SUA, 1776, în cifre romane (MDCCLXXVI). În partea de sus a sigiliului se poate citi expresia Annuit Coeptis, care s-ar traduce ca [Dumnezeu] Ne-a ajutat în acţiunea noastră, iar în partea de jos, pe o panglică, se observă textul Novus ordo seclorum, adică Noua ordine mondială, sau Noua ordine a veacurilor.

În centrul reversului bancnotei se poate observa valoarea nominală scrisă în limba engleză, cu litere (n.r. ONE), deasupra căreia stă scrisă una dintre devizele SUA, IN GOD WE TRUST, În Dumnezeu credem, avem încredere. Acelaşi text, ONE, cu majuscule este suprapus peste valoarea scrisă în cifre arabe, 1, în fiecare dintre cele patru colţuri. Pe marginea de sus a bancnotei se poate citi denumirea oficială a ţării, cu majuscule, THE UNITED STATES OF AMERICA, Statele Unite ale Americii. Pe marginea de jos, tot cu majuscule, scrie ONE DOLLAR, un dolar.

O teorie a conspiraţiei foarte cunoscută afirmă că simbolurile regăsite pe Marele Sigiliu al Statelor Unite şi pe dolarul american ar face referire la influenţa francmasoneriei în fondarea şi conducerea ţării. Oficial, cele treisprezece stele de pe aversul bancnotei, înconjurate de un cerc cu cincizeci de zimţi, reprezintă cele treisprezece colonii originale şi cele cincizeci de state din prezent. Adepţii teoriei conspiraţiei spun însă că numărul treisprezece este reprezentat de prea multe ori ca să fie doar o referire la colonii şi ca să nu aibă o semnificaţie ascunsă. Sunt treisprezece stele pe avers şi tot atâtea pe revers, deasupra acvilei americane. Scutul din faţa păsării are treisprezece dungi, iar aceasta ţine în gheare treisprezece săgeţi şi o ramură cu treisprezece frunze de măslin cu treisprezece fructe. Piramida neterminată are treisprezece trepte, iar ambele feţe ale sigiliului sunt înconjurate de treisprezece perle. Scepticii atrag atenţia şi asupra faptului că cele două devize, E PLURIBUS UNUM şi ANNUIT COEPTUS au câte treisprezece litere fiecare.

Alt simbol vizat de adepţii teoriei conspiraţiei este Ochiul Providenţei, unul dintre cele mai cunoscute simboluri francmasonice. Cei care nu sunt de acord cu această variantă atrag atenţia că dintre membrii celor trei comitete înfiinţate să realizeze Marele Sigiliu, doar despre Benjamin Franklin se ştie sigur că era francmason, dintre cei rămaşi doar Francis Hopkinson având legături cu masoneria. Un alt argument ar fi că Ochiul Providenţei a început să fie folosit ca simbol masonic în 1797, în timp ce Marele Sigiliu a fost adoptat în 1782.

3 comentarii

Ereticul 04-02-2014 - 22:17

1. Ochiul Providenţei a început să fie folosit ca simbol masonic în 1723, nu in 1979.
2. Cele treisprezece stele de deasupra acvilei americane formeaza steaua lui david.

Antibasistul 04-02-2014 - 22:58

Curind lumea intreaga se va caca pe dolarii FED-ului evreiesc, al SUA!

CONGO 05-02-2014 - 01:33

Dar ce reprezinta simbolurile USL-ului?
Are sonde de Chevron? Are!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult