Acasa MagazinEzoterism Howard Carter şi misterul mumiei de la Google

Howard Carter şi misterul mumiei de la Google

scris de D.P.
51 afisari

La 16 februarie 1923, arheologul egiptolog Howard Carter a desfacut sigiliul de la camera mortuara unde banuia ca se afla mumia faraonului Tutankhamon. Intuitia sa a fost confirmata de realitate: descoperise ramasitele pamantesti ale celebrului faraon din dinastia XVIII, care domnise aproape zece ani, de la varsta de noua ani. Practic, acest faraon-copil domnise intre 1333 si 1323 i.Ch., murind la optsprezece ani.

Howard Carter si misterele lui Tutankamon

138 de ani de la naşterea lui Howard Carter

Mormantul lui Tutankhamon se afla in Valea Regilor din Egipt si este cel mai bine conservat dintre toate cele aflate in aceasta locatie arheologica. Peste respectiva camera mortuara se depusesera mai multe straturi ale constructiilor ulterioare, iar camera mortuara nu a fost jefuita decat superficial. Vestea acestei uluitoare descoperiri care a reinviorat interesul mondial pentru istoria antica a Egiptului a fost insotita de imaginea emblematica a mastii mortuare din aur pur a faraonului, si de o multime de artefacte de mare valoare gasite intacte in camera mortuara.

Arheologul Howard Carter (1874-1939) se specializase in istoria Egiptului inca de la 19 ani, iar la mormintele din Valea Regilor lucra din 1907 (cu pauza impusa de Primul Razboi Mondial). Explorarile sale erau sponsorizate de Lordul George Carvanon, un aristocrat foarte bogat, ruda cu Alfred de Rothschild. Dupa marea descoperire din 1923, Howard Carter a facut numeroase turnee de conferinte, prezentand expozitii cu obiectele de valoare care l-au insotit pe Tutankhamon in mormant. Cea mai riguroasa confirmare a identitatii mumiei respective a venit in 2010, cand testele ADN au confirmat ca este vorba despre fiul lui Akhenaton si al surorii (si sotiei) acestuia. Tutankhamon avea 1,80 metri inaltime, incisivi proeminenti si craniul alungit, caracteristic liniei regale careia ii apartinea. Cauza mortii este neclara, dar probabil ca fracturile de la picioare s-au infectat, iar analizele ADN au aratat ca avea malarie. Egiptologul Howard Carter a murit fara ca asupra lui sa se abata asa-numitul „blestem al faraonilor„, o inventie a presei.

Howard Carter si misterele din Valea Regilor

Exista multe mistere care învăluiesc povestea şi viaţa tânărului faraon, însă cel mai mare şi cel care a surescitat imaginaţia multor istorici şi arheologi este acela al cauzei morţii lui Tutankamon. În decembrie 1339 sau în ianuarie 1338 înainte de Hristos, Tutankhamon, de-abia în vârstă de 17 sau 18 ani, moare ca urmare a unei răni la cap. Accident sau crimă, nimeni nu cunoaşte împrejurările. Sfetnicii tânărului rege s-au ocupat de înmormântare. Corpul a fost îmbălsămat, dar treaba nu a fost bine făcută, aşa cum atestă mumia rău conservată a faraonului.

Demnitarii, care conduc destinele regatului, hotărăsc apoi să-l îngroape pe defunct într-un mic mormânt din Valea Regilor, format din patru săli. Nu este ceea ce îşi destinase Tutankhamon. Doar sala sarcofagului a fost împodobită în grabă cu câteva picturi evocând cortegiul funebru, ritualul deschiderii gurii, care dă viaţă mumiei, şi primirea regelui în viaţa de dincolo de mormânt de către divinităţi. In martie-aprilie 1338, totul este gata pentru funeralii. În trei luni, a fost adunat un fabulos echipament pentru a-l însoţi pe rege la ultimul său lăcaş. Bineînţeles că s-au formulat foarte multe teorii conspirative lagate de moarte lui Tutankamon, principalul suspect care se credea că l-ar fi omorât pe faraon fiind chiar succesorul său – Ay.

În Valea Regilor din Egipt, arheologul britanic Howard Carter si Lordul Carnarvon au fost primii oameni care au intrat in mormântul regelui Tutankamon după o perioada de 3.000 de ani. Camerele sigilate ale mormântului lui Tutankamon erau surprinzător intacte si înăuntru era o colecţie de câteva mii de obiecte nepreţuite, inclusiv un sarcofag de aur ce conţinea mumia tânărului rege. El era format dintr-o incredibilă cantitate de splendide obiecte, îngrămădite în cele patru săli ale mormântului: sarcofagul şi masca din aur masiv, somptuoase bijuterii din aur şi pietre semipreţioase, capele din lemn acoperite cu frunze din aur, care, paturi, jilţuri, zeci de cufere conţinând veşminte, obiecte de toaletă şi veselă, jocuri, instrumente muzicale, bărci de lemn pentru a naviga în regatul morţilor, statui ale regelui şi ale divinităţilor… nimic nu fusese omis pentru a asigura viaţa veşnică a tânărului faraon.

Tot în acea perioadă au fost făcute şi primele radiografii asupra mumiei lui Tutankamon. În anul 1925, mumia sa a fost deschisă şi analizată de către echipa lui Howard Carter, apoi în 1969 şi în 1986 cu raze X, iar în anul 2005, fiind testată cu scanerul. Radiografiile arată mai multe fracturi, însă acestea au fost produse de către echipa lui Howard Carter. Radiografiile arată că el era sănătos şi nu avea nici o urma de infecţie, cea ce indică că el n-a murit din cauze naturale. O radiografie a capului său indică un cheag de sânge în ceafa sa, cea ce ar însemna că el a fost lovit în cap.

Pe lângă principalul suspect pentru moartea lui Tutankamon ,Ay, care, pentru o buna perioadă de timp, s-a crezut cu tărie de către istorici că el l-ar fi omorât cu siguranţă pe tânărul faraon, mai exista şi alţi suspecţi. Printre aceştia se număra şi generalul Horemheb. Era considerat la acea vreme urmaşul desemnat al regelui, având o poziţie proeminentă în cadrul nobilimii. Aşa că şi acesta avea destule motive pentru a-l fi asasinat pe Tutankamon. Cu toate acestea, Ay rămăses în istorie drept posibilul ucigaş al faraonului. Însă aceste teorii au fost demontate de către o nouă investigaţie importantă făcută de o echipă de cercetători şi de egiptologi importantă.

În anul 2005, o echipa de la „National Geographic”, condusă de către arheologul Zahi Hawass , au analizat mumia prin scanere. Au descoperit foarte multe fracturi produse de către Howard Carter. S-a descoperit că cutia toracică lipsea, o gaură la cap, o glezna de-a sa era înfaşurată, parcă fracturată şi un dinte ieşit lateral, dar sănătos. Pe lângă asta , s-a descoperit că piciorul stâng era fracturat, iar rotula lipsea, cea ce a indicat că faraonul ar fi suferit o căzătură, iar rana de la picior s-a cangrenat, provocându-i moartea.

Căzătura i-ar fi afectat şi cutia toracică, cea ce presupune că ea fost scoasă la îmbalsămare. Gaura de la cap ar fi fost produsă la îmbalsămare, probabil că atunci când creierul i-a fost scos, i-ar mai fi rămas puţin, de aceea, restul creierului a fost scos prin cap, iar cheagul de sânge nu era altceva decât o urmă de raşină, de ulei. Însă cercetătorii cred că fractura s-ar fi produs la îmbălsămare, iar teoriile că el ar fi fost lovit în cap sau că a fost otrăvit sunt false. Şi chiar dacă a avut coloana strâmbă sau s-a accidentat la piciorul stâng, Tutankhamon ar fi rezistat, fiind foarte sănătos şi viguros, afirmă cercetătorii. Nici acum nu se ştie sigur despre moartea sa.

Despre „Regele-copil“ – fiul faraonului Amenhotep IV şi al reginei Kiya, care a domnit de la 9 ani (1333- 1324 î.Hr.) peste una dintre cele mai sofisticate civilizaţii antice – şi despre minunatele bogăţii găsite neatinse în camera lui mortuară s-au scris nenumărate carti. O teorie lansată de un profesor britanic de egiptologie, este legată de cei doi fetuşi mumificaţi găsiţi în mormântul faraonului. Testele complexe de ADN au demonstreat, aproape fără dubiu, că cei doi copii erau fiii lui Tutankhamon – un mister dezlegat după zeci de ani de cercetări.

Moartea va atinge cu aripile ei pe cel care il va tulbura pe faraon”. Aceasta inscriptie, descoperita in mormantul lui Tutankamon a capatat un straniu ecou pentru cei care au profanat mormantul…

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult