Acasa MagazinEzoterism Igant, ziua în care se taie porcul. Tradiţii şi obiceiuiri

Igant, ziua în care se taie porcul. Tradiţii şi obiceiuiri

scris de C.P.
75 afisari

Astăzi este Ignatul, ziua în care, conform tradiţiei, este sacrificat porcul din bătătură. Nu unui zeu, ci pentru îndestularea familiei şi pentru respectarea unei tradiţii păstrate din tată în fiu.

Se presupune că această tradiţie ar înainta în istorie, chiar până la zeii antici. Semnificaţia centrală a ritualului era moartea şi renaşterea, distrugerea şi restaurarea. Odată cu apariţia creştinismului a fost împrumutat foarte uşor Sfântul Ignatie, împletindu-se mai multe legende pe seama lui. Dar între Sfântul Ierarh Ignatie, care a murit martir pentru Hristos, şi legendarul Ignatie, care îşi omoară tatăl din greşeală şi apoi se căieşte devenind sfânt, este o mare diferenţă. Cu toate acestea, românii încă mai taie porcul de Sfântul Ignatie, dar acum totul are alte conotaţii şi semnificaţii.

Tradiţia tăierii porcului în preajma sărbătorii Naşterii Domnului este întâlnită în marea majoritate a zonelor din ţara noastră. Nu poate fi numit gospodar ţăranul care nu creşte cel puţin un porc în bătătură. Un an întreg îl hrăneşte şi îl îngraşă, astfel încât la iarnă slănina să fie cât mai groasă. De obicei, ziua când se înjunghie porcul este 20 decembrie, atunci când în calendarul ortodox este trecut Sfântul Ignatie Teoforul.

Porcul este însemnat în frunte cu Sfânta Cruce

Porcul nu mai primeşte mâncare cu o zi înainte, pentru ca maţele să fie cât mai uşor de curăţat. A doua zi, dis-de-dimineaţă, înainte să se trezească nevasta şi copiii, ca să nu le fie milă, gospodarul împreună cu câţiva bărbaţi din sat scot porcul din culcuşul său. În timp ce ceilalţi îl imobilizează, cel mai curajos îi aplică lovitura fatală. După ce i s-a scurs tot sângele, este pârlit în foc de paie, lemne sau mai nou cu pompa de gaz sau benzină.

Urmează să fie spălat, uns cu un strat de sare, pentru ca şoricul să fie moale, şi apoi acoperit cu un ţol. Acum, cei mici au bucuria de a sta deasupra porcului. Pasul următor este cernătuirea sau tranşarea animalului. Niciodată nu se începe fără însemnarea cu Sfânta Cruce în fruntea acestuia. După ce picioarele au fost îndepărtate, porcul se pune cu burta în jos şi i se scot şuncile. Urmează muşchii, şira spinării, capul, pulpele din faţă şi din spate, iar pe burtă rămân doar măruntaiele.

Porcul este folosit şi ca „oracol“. Din bătrâni se spune că splina porcului este cel mai bun consultant în privinţa duratei iernii. Dacă splina este groasă în capăt, e semn de iarnă grea, cu multă zăpadă, dar şi de vară cu recoltă bogată. Dacă însă splina este subţire, asta arată că va fi iarnă săracă în omăt, geroasă, primăvara va veni mai repede, iar anul nu va fi foarte îmbelşugat.

După ce măruntaiele sunt puse la sare, începe munca femeilor, care curăţă maţele, pentru ca din ele să facă cârnaţul şi celelalte preparate specifice din carnea de porc.

„Este o urmare a unor sacrificii foarte vechi“

În mare parte, la toţi gospodarii noştri găsim aceeaşi rânduială, doar cu câteva excepţii. Dar la începuturile lui, acest ritual al înjunghierii porcului nu era făcut pentru îndestularea familiei cu hrană, ci a avut mai multe conotaţii cultice.

Sărbătoarea Naşterii Domnului este în mod vizibil asociată cu sângele, dar se  consideră că este o urmare a unor sacrificii foarte vechi, o codificare rituală mai târzie tăierii porcului, care nu are arhaicitate şi nici grandoare.

Sângele era prezent şi obligatoriu, pentru că în ziua tăierii porcului, de Ignat sau în zilele apropiate, fiecărui membru al gospodăriei trebuia să i se facă o cruce cu sângele porcului, ca să participe în felul acesta la actul sângeros.  Aceste legende, care au ca personaj şi pe Sfântul Ignat, respectă tiparul clasic, apropiindu-se de legendele hagiografice. Înainte de a fi un sfânt, acesta este un asasin. Îşi ucide involuntar tatăl în timpul unei tăieri de porc şi este condamnat la o penitenţă îndelungă, care îl transformă la capătul ei într-un sfânt.

„Modernitatea transformă sărbătoarea în ceva superficial“

Legenda lui Crăciun şi a Crăciunesei, la poarta cărora bate Sfânta Fecioară. El o refuză, dar soţia lui o primeşte pe ascuns şi o moşeşte. Drept pedeapsă, asprul Crăciun îi taie mâinile pe care Sfânta Fecioară sau chiar Iisus le vindecă şi le transformă în mâini de aur. „Este tot o istorie vizibilă a morţii şi renaşterii, cu aceeaşi semnificaţie, a distrugerii şi a restaurării, dar legată de sânge“, crede cercetătorul ştiinţific de la Muzeul Ţăranului Român, care spune că, astfel, se adaugă o gravitate neaşteptată sărbătorii Crăciunului, pentru că „aduce aminte foarte limpede, foarte pregnant de moarte, fapt care este insensibil în existenţa actuală a Crăciunului, lăsând în umbră, în domeniul legendar, partea care ţine de moarte şi de învingerea ei“.

Orice sărbătoare a fost înţeleasă de ţăranul român nu ca o simplă manifestare a bucuriei, ci este ceva foarte profund şi foarte grav, care te pune în legătură şi cu moartea şi cu viaţa. „Aşa ceva exista fără îndoială în societăţile vechi, într-o lume care n-a dispărut încă complet, dar e pe cale de dispariţie. Modernitatea taie şi expulzează partea gravă şi rămâne numai bucuria, ceea ce amputează sărbătoarea de sensuri foarte importante. O transformă în ceva superficial, într-o simplă petrecere şi într-un act mult mai frivol decât vechea sărbătoare“, afirma  etnologul Şerban Anghelescu.

Sfântul care l-a purtat în inimă pe Hristos

Astăzi îl prăznuim pe Sfântul Mucenic Ignatie Teoforul. În toate formulele de adresare din introducerile celor şapte scrisori ale sale, el se numeşte „Teoforul“: „cel care a fost purtat de Dumnezeu“ sau „cel care Îl poartă pe Dumnezeu“. Primul sens face referire la o întâmplare din copilăria lui Ignatie; posibil să fi fost copilul luat în braţe de Iisus şi dat ca pildă de smerenie ucenicilor Săi (Matei 18, 2-4). Cel de-al doilea sens, mai plauzibil, porneşte chiar de la mărturia lui Ignatie, care, în toate epistolele, scrie că Îl poartă pe Hristos în inimă.

Se presupune că Sfântul Ignatie a fost hirotonit episcop al Antiohiei de Sf. Ap. Petru, succedându-i acestuia, sau că a fost al treilea episcop, după Evodius. Cert este că a suferit moarte martirică la Roma, în jurul anului 110.

Când împăratul Traian a trecut prin Antiohia, Sfântul Ignatie a fost adus înaintea lui. După ce împăratul a văzut că nu poate fi întors de la credinţa în Hristos, l-a supus la chinuri, dar arătându-se mai tare decât chinurile, a fost trimis la Roma, păzit de zece oştaşi, ca să fie dat la fiare în arenă. În drum spre Roma a întărit Bisericile din cetăţile prin care trecea. Tuturor le mărturisea că se ruga să fie mâncat de fiare, „ca să ajung pâine curată lui Dumnezeu“. După ce leii i-au sfâşiat trupul, i-au rămas numai oasele cele mari, pe care le-au luat creştinii şi le-au dus în Antiohia. Despicându-i-se inima în mai multe părţi, s-a descoperit că fiecare bucată purta scris, cu litere de aur, numele Mântuitorului. În ţara noastră, părticele din moaştele Sfântului Ignatie Teoforul se află la Schitul Darvari din Capitală, în Catedrala episcopală din Galaţi, dar şi la Mănăstirea Tismana.

57 comentarii

UnUL 20-12-2013 - 14:35

Ce aș mai tăia și eu niște porci de pe acest forum !

Antibasistul 20-12-2013 - 15:21

In PDL gasesti adevarații porci, si la Treicoceni, in deal!

UnUL 20-12-2013 - 16:21

Foaie verde de alun
Huhu este cam nebun.

Antibasistul 20-12-2013 - 22:06

Nu-ți place adevarul, basistule, fara creier, ca toți basistii!

UnUL 20-12-2013 - 22:21

„adevărul te supără/nu-și place adevărul” – copy-paste nr 325
„băsist/băsistă” – copy-paste nr.3748-3749
„fără creier/fără minte” –copy-paste nr 8
„ca toți băsiștii” – copy-paste nr. 2326

digital 20-12-2013 - 18:59

taie-te!

UnUL 20-12-2013 - 21:42

Văd că pe tine te „taie”, șterge-te (sau „șterge-o”, cum preferi!).

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 20-12-2013 - 19:21
mircea 22-12-2013 - 14:45

bai patrupedule baligos tu nici dumineca nu meri la biserica,sau dsdumnezeul tau este ,,BASESCU”

mircea 22-12-2013 - 15:24

mugi boul

UnUL 22-12-2013 - 19:22

Frază completă : „mugi b o u l mirciulică”.

Pribeagul 20-12-2013 - 19:57

Buna seara tuturor.

Dupa Ignat, treaba s-a cam terminat si este vremea sa exersam colinzi, sa le stim bine, sa nu ne facem de ris in Seara Craciunului nost.

http://www.trilulilu.ro/giurge/a5d4026f5c4c3d

Antibasistul 20-12-2013 - 22:08

Basistii nu merita salutați, sint prea infecți si cretini!

UnUL 21-12-2013 - 18:02

.. răcni Huhu, cretinul cretinilor și infectul infecților.

Antibasistul 21-12-2013 - 19:58

Corect e un NUL, ca TOȚI BASISTII cretinul cretinilor, idiotul idioților, retardatul retardaților, infectul infecților, stirpitura stirpiturilor…!

UnUL 21-12-2013 - 20:36

Relax, Bășinel, că ți se urcă tensiunea, dai în apoplexie și crăpi deaku !

Pribeagul 21-12-2013 - 18:19

Mai lasa si tu de la tine Huhule, nu fii asa de incrincenat, suntem in apropierea marilor sarbatori crestine si e totusi si ei oameni.

ValVerde 21-12-2013 - 18:52

E totusi si ei aproape oameni numai de sarbatori, Pribege.
Restul anului sunt niste basisti fara caracter.

I-e rusine omenirii sa le zica lor oameni !
🙂

Antibasistul 21-12-2013 - 20:00

Pribege, basistii nu-s oameni, sint, in frunte cu chiorul, monstri blestemați de popor!

jan dinu 21-12-2013 - 20:16

Mah – Papagalule : mai taca-ti cioku !!
USLeul e la putere …pui de LeLe !!!
JD-USA

UnUL 21-12-2013 - 20:38

Bășinel, ești de râsul curcilor.

Antibasistul 21-12-2013 - 21:03

un NUL, … DE RISUL CURCILOR…, copy paste 324.

Titircă Inimăbună 21-12-2013 - 21:08

PORUNCA PORUNCITA

Pentru boii cu picioare!
Afla o poruncă mare!

De cu ziua de Ignat
Cu-njuratu s-a gătat!

Care zice n-o stie!
Blestemat acel sa fie!

Care stie da nu-o ţâne!
Sa-i crape limba, e câne!

Care o ţine pe alaturi!
Moartea-i intre marti si miercuri!

Care e crestin si-o ţâne
Tăt anu ii mere bine!

Si necazu-i subtârel
Si numa de-l cheama el!

Si acum spor la gura!
Nu-njurat, ci-mbucatura!

Si acum spor la betie!
Fie vin, fie tarie!

UnUL 21-12-2013 - 21:21

@Bășinel
Eroare, copy-paste nr. 229

Titircă Inimăbună 21-12-2013 - 20:17

Draga Antibasist-extraordinar-si-de-la-radacina

Vrei sa crape Basescu? O sa crape, dar atentie! Magii sunt deja pe drum, acolo trebuie sa ne fie atentia acum.
Pana in 2014 mucles si la multi ani cu bucurie, ca se naste Domnul.

Asadar, pentru o perioada f f scurta ai grija de crestinul UnUL sa nu se enerveze. Cum faci? Nu-l injuri, si gata, ce mare lucru?

Si acum la ale noastre: ai vazut ca la Wki am pus despre Pungesti? Ce ai de zis? Cauta „Revolta de la Pungești” in Romana pe Wiki, si mai vorbim.

Hai pa, si sa ne vorbim de bine pentru putin

Antibasistul 21-12-2013 - 20:46

un NUL nu-i CRESTIN e CRETIN, E SATANA!

UnUL 21-12-2013 - 21:17

Mda. Cândva, cu multă vreme în urmă, pe forumul altui ziar, semnam cu „666”.

Antibasistul 21-12-2013 - 22:14

Bine ca recunosti Satano, ca toți basistii!

UnUL 21-12-2013 - 22:23

Recunosc că semnam așa – ca să-mi bat joc de idioți ca tine ! – nu că aș avea ceva satanic.

Antibasistul 21-12-2013 - 22:46

Minți Satana basista, Satana ca toți basistii!

UnUL 22-12-2013 - 00:17

„Minți” – copy-paste nr 259
„ca toți băsiștii” – copy-paste nr. 2328
„băsist/băsistă” – copy-paste nr.3750-3751

Antibasistul 20-12-2013 - 23:49

Titlul articolului: IGANT, ziua in…, in loc de IGNAT, ziua in… !

ancuta 21-12-2013 - 08:48

Bravo Ciocumicule!
Iata de ce eu si UL iti facem recomandari(i) vis a vis de modul in care scri(i)!
Tractoristule!

Antibasistul 21-12-2013 - 16:27

Tractoristul securist basist DXN-Ancuța, striga tractoristii! Ptiu!

Titircă Inimăbună 21-12-2013 - 16:41

Ai grija, ca „ptiu!” este copyright de la logofatul de taina, nu stiu sa-ti fi dat dreptul de autor, daca te ia la palme in piata publica ce te faci?

UnUL 21-12-2013 - 17:52

Bășinel, iarăși „PTIU”? E al 2481-lea scuipat – RECICLAT – doar de când sunt eu pe acest forum. Această salivație în exces e, categoric, o problemă de sănătate extrem de gravă (Chiar dacă, așa cum bine spunea cineva, recuperezi, regurgitezi și refolosești fiecare scuipat de mai multe ori)!

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 22-12-2013 - 10:26

Ti-am mai amintit sa nu ma citezi, ori de cate ori , incasezi cate o …s p u t a , de la cei …ca tine !

Felicitari pt. DIALOGUL FERTIL si la NIVEL ,
Inallt , cu niste skursori , aidoma ca tine, dar despartzitzi de linia de demarcatzie trasata de …
homo infectus !

Antibasistul 22-12-2013 - 10:40

Scursorile cele mai mari din lume sint țiganii boriți, ptiu!

UnUL 22-12-2013 - 12:26

Bășinel, iarăși „PTIU”? E al 2482-lea scuipat – RECICLAT – doar de când sunt eu pe acest forum. Această salivație în exces e, categoric, o problemă de sănătate extrem de gravă (Chiar dacă, așa cum bine spunea cineva, recuperezi, regurgitezi și refolosești fiecare scuipat de mai multe ori)!

UnUL 22-12-2013 - 12:27

? ? ? ? ? ?

Titircă Inimăbună 21-12-2013 - 20:34

CATRE TOTI CIOBANII FORUMISTI

Pentru boii cu picioare!
Afla o porunca mare!

De cu ziua de Ignat
Cu-njuratu s-a gătat!

Care zice n-o stie!
Blestemat sa fie!

Care o ţine alaturi!
Crapa intre marti si miercuri!

UnUL 21-12-2013 - 20:37

Nostim, Titircă. Problema e că boii nu știu carte și nu vor pricepe.

Titircă Inimăbună 21-12-2013 - 21:11

tot chichirezu e sa nu-i intarati….

UnUL 21-12-2013 - 21:47

Eu îmi iau angajamentul solemn să nu îi întărât marți și miercuri; sunt zile sfinte. În rest, nu promit nimic.

digital 21-12-2013 - 22:15

da ce faci marți și miercuri?!

UnUL 21-12-2013 - 22:29

Întrebarea e ce nu fac: nu fac păcate – deci nici nu înjur idioți ca voi pe forum.

digital 21-12-2013 - 22:33

eu te-am întrebat ce faci, nu ce nu faci, poți să procesezi ?!

UnUL 22-12-2013 - 00:12

Păi ce se face de Crăciun, vițeluș : se merge la biserică, se ia masa în familie (o masă decentă, nu o „crăpelniță,” cum e obiceiul la români), se fac fapte bune (mă rog, de ălea fac eu tot timpul, nu aștept Crăciunul pentru asta), etc,.

UnUL 22-12-2013 - 00:14

Și eu nu „procesez”, că nu sunt computer, probabil că tu nu gândești, nu înțelegi, doar „procesezi”.

Antibasistul 22-12-2013 - 00:23

Ba boșorog șontorog basist, tu faci fapte rele tot timpul pe Net minți, ma-ni-pu-lezi, faci diversiune basista…, NU FACI FAPTE BUNE, Iadul te va inghiții, CURIND!

UnUL 22-12-2013 - 00:25

Iar delirezi, Bășinel, probabil că nu ai respectat tratamentul prescris de psihiatrul tău curant (curant, vorba vine, căci ești incurabil!).

Antibasistul 22-12-2013 - 00:44

Boșirog basist, cind nu mai ai argumente, faci ca cretinii basiști, zici adversarului ca-i nebun, vai de capul tau sec!

UnUL 22-12-2013 - 01:29

Vițeluș, nu fac decât să constat o realitate crudă. (Crudă pentru tine, evident, căci mie puțin îmi pasă!)

Tache 22-12-2013 - 02:23

UnULica…… stii ca nu mai ai mult de trait !!

In curand se termina TOTUL, iar tu nu ai fost destept !!

Antibasistul 22-12-2013 - 02:38

Un mare cretin ca tine NU POATE VEDEA REALITATEA , ca io-s sanatos la cap, tu in schimb esti nesanatos, ca toți basistii!
Am un masterat in Psihologie, STIU CE VORBESC, spre deosebire de tine!

Titircă Inimăbună 22-12-2013 - 02:43

NU VA MAI CERTATI, pariul e pariu

Uite, mergeti aici si puneti de fiecare o 100

www greenpeace.org/romania/ro/doneaza/

Cine trece de de 70 ii dau eu la nevasta lui o suta.

UnUL 22-12-2013 - 12:17

@Antinuștiuce
Bășinel, după cum scrii n-ai nici 4 clase, nici vorbă de masterat.
P.S. Ce e acela un „boșirog”?
@Tache
Ce se termină, Tăchiță? Să nu-mi spui că vine sfârșitul lumii !
Depinde ce înțelegi prin „deștept”; dacă, precum majoritatea românilor, înțelegi „șmecher”, ai dreptate : nu sunt și nici nu vreau să fiu „deștept”. Dacă însă înțelegi, așa cum ar fi normal, inteligent, instruit, cult, etc. ….

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult