Acasa MagazinEzoterism Marți 13, zi cu ghinion. De ce este considerată cea mai ghinionistă zi din an

Marți 13, zi cu ghinion. De ce este considerată cea mai ghinionistă zi din an

scris de L.M.
254 Afisari

Ziua de marți 13 este considerată peste tot în lume cu ghinion, iar semnificația ei datează de la „păcatul strămoșesc”.

În tradiția populară, se spune că zilele de marți 13 și vineri 13 aduc ghinion oamenilor. Motiv pentru care multe persoane refuză să facă diverse activități, pentru a nu avea ghinion.

Marți 13 sau vineri 13, zi cu ghinion

Combinația de marți 13 aduce fiori persoanelor superstițioase, asta pentru că, în astrologie, ziua de marți înseamnă „trei ceasuri rele”, iar potrivit numerologiei, cifra 13 aduce ghinion.

Specialiștii au dat și un nume celor două fobii. Teama de numărul 13 se numește Triskaidekafobie, iar teama de vineri 13 se numește Paraskavedekatriafobie și afectează peste 20 de milioane de oameni din întreaga lume.

Superstiția față de data de 13 își are originea în anul 1307, atunci când vineri, 13 octombrie, regele Filip al IV-lea al Franței a ordonat arestarea Cavalerilor Templieri, iar majoritatea cavalerilor au fost torturați și uciși.

Superstiții legate de ziua de marți 13

De ziua de marți 13 sunt legate o serie de superstiții pe care oamenii le respectă pentru a se feri de rele.

În ziua de marți 13 nu este bine să inviți la masă 13 persoane sau să nu te așezi la masă cu 13 oameni.

Tot în ziua de marți 13 nu este bine să construiești nimic, pentru că nu va rezista.

O altă superstiție este că, dacă într-o cameră sunt 13 persoane, cea care stă în dreptul oglinzii va muri.

În ziua de marți 13 nu este bine ca oamenii să-și facă planuri pentru că se vor nărui.

Potrivit astrologiei, ziua de marți are „trei ceasuri rele”, deoarece trei ore din ziua de marți sunt guvernate de planeta Marte, care este una dintre planetele malefice.

De ce este considerat numărul 13 cu ghinion

Numărul 13 este considerat aducător de ghinion, deoarece de-a lungul timpului, pe  data de 13 s-au produs tot felul de evenimente nefericite.

Potrivit religiei, se spune că Adam ar fi mâncat mărul interzis într-o zi de marți.

Tot în religie se spune că, Diavolul este menționat în capitolul al 13-lea al Apocalipsei din Biblie.

De asemenea se crede că ziua de marți 13 aduce ghinion pentru că la Cina cea de Taină, până să moară Mântuitorul, la masă era cei 12 apostoli și Iisus.

Semnificația zilei de marți 13 o întâlnim și în mitologia scandinavă, atunci când 12 zei stăteau la masă și a venit Loky. El nu avea loc, așa că l-a omorât pe Baldor, unul dintre zei pentru a-i lua locul.

În Tarot, cea de-a 13-a carte este „Moartea”.

O superstiție din popor spune că, dacă numele persoanei este format din 13 cifre, acesta are „Norocul Diavolului”.

Coincidență sau nu, multe nume ale criminalilor în serie sunt alcătuite din 13 litere, cum ar fi: Jack Spintecătorul, Charles Manson, Jeffrey Dahmer, Theodore Bundy si Albert de Salvo.

Ortodocșii consideră că ziua de marți 13 aduce ghinion, deoarece cucerirea Constantinopolului a fost într-o zi de marți, pe 29 mai 1453, iar dacă adunăm cifrele 1+4+5+3, obținem numărul 13.

În multe zone din Spania, oamenii se tem de „martes trece” (trad. Marți 13) și pentru a nu avea ghinion, evită să programeze nunți, iar marinarii nu pornesc vapoarele.

Rugăciunea Sfântului Ciprian, să nu ai ghinion în ziua de marți 13

Pentru a fi protejați de cele rele, în ziua de marți 13 oamenii se roagă la Sfântul Ciprian.

„Stăpâne Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Creatorule și Chivernisitorule a toate, Sfânt și slăvit ești;

Împăratul împăraților și Domnul domnilor, slavă Ție! Tu, Cel ce locuiești în lumina cea nepătrunsă și neapropiată, pentru rugăciunea mea, a smeritului și nevrednicului robului Tău, depărtează demonii și stinge viclenia lor de la robii Tăi; revarsă ploaie la bună vreme peste tot pământul și fă-l să-și dea roadele lui; copacii și viile să-și dea deplin rodul lor; femeile să fie dezlegate și eliberate de nerodirea pântecelui; acestea și toată lumea mai întâi fiind dezlegate, dezleagă și toată zidirea de toate legăturile diavolești.

Și dezleagă pe robul Tău (numele), împreună cu toate ale casei lui, de toate legăturile satanei, ale magiei, ale farmecelor și ale puterilor potrivnice. Împiedică Tu, Doamne Dumnezeul părinților noștri, toată lucrarea satanei, Tu, Cel ce dai dezlegare de magie, de farmece, de vrăji și de toate lucrările satanicești și de toate legăturile lui, și distruge toată lucrarea vicleană prin pomenirea Prea Sfântului Tău nume, al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh!

Așa, Doamne, Stăpâne a toate, auzi-mă pe mine nevrednicul slujitorul Tău și dezleagă pe robul Tău (numele) de toate legăturile satanei și dacă este legat în Cer, sau pe pământ, sau cu piele de animale necuvântătoare, sau cu fier, sau cu piatră, sau cu lemn, sau cu scriere, sau cu sânge de om, sau cu al păsărilor sau cu al peștilor, sau prin necurăție, sau în alt chip s-au abătut asupra lui, sau dacă din altă parte au venit, din mare, din fântâni, din morminte, sau din orice alt loc, sau dacă au venit prin unghii de om, de animal, sau gheare de pasăre, sau prin șerpi (vii sau morți), sau prin pământul morților, sau dacă au venit prin străpungere de ace, dezleagă-le pentru totdeauna, în ceasul acesta, Doamne, cu puterea Ta cea mare!

Tu Doamne, Dumnezeul nostru, Care cunoști și știi toate, dezleagă, sfărâmă și distruge acum lucrările magiei, iar pe robul Tău (numele) păzește-l, cu toți ai casei lui, de toate uneltirile diavolești.

Zdrobește cu însemnarea cinstitei și de viață făcătoarei Cruci toate puterile potrivnicilor. Pustiește, distruge și depărtează pentru totdeauna toate lucrările magiei, vrăjitoriei și fermecătoriei de la robul Tău (numele).

Așa, Doamne, auzi-mă pe mine păcătosul slujitorul Tău și pe robul Tău, cu toți ai casei lui, și dezleagă-i de demonul de amiază, de toată boala și de tot blestemul, de toată mânia, nenorocirea, clevetirea, invidia, farmecele, nemilostivirea, lenea, lăcomia, neputința, prostia, neînțelepciunea, mândria, cruzimea, nedreptatea, trufia, și de toate rătăcirile și greșelile, știute și neștiute, pentru Sfânt numele Tău, că binecuvântat ești în veci.

Slavă Ție, Dumnezeul nostru, slavă Ție! Amin”, potrivit doxologia.ro

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS