Acasa MagazinEzoterism Superstiții pentru Luna Albastră

Superstiții pentru Luna Albastră

scris de D.P.
13 afisari

Anul acesta se produce un eveniment relativ rar, vineri urmând să fie pentru a doua oară Lună plină în cursul aceleiași luni calendaristice. În spațiul culturii britanice acest eveniment are conotații specifice, fiind denumit Luna albastră.

Blue-Moon-and-WolfAtunci când un britanic spune ‘când va fi Luna albastră‘ (once in a blue Moon), se referă la un eveniment rar, inedit, a cărui probabilitate de producere este absurd de mică.

Prima Lună plină din această lună a avut loc la 2 iulie, iar cea de-a doua Lună plină din această lună va avea loc la 31 iulie.

Conform „folclorului modern”, ori de câte ori sunt două Luni pline într-o singură lună calendaristică, cea de-a doua este „albastră”. Această definiție a Lunii albastre este una modernă. Dacă l-am fi întrebat pe un om din secolul XVI, contemporan cu Shakespeare, ce înseamnă expresia „când va fi Luna albastră„, explicația oferită nu ar fi avut nicio legătură cu fenomenele astronomice. Pentru oamenii din acea perioadă Luna albastră sau „Blue Moon” nu însemna decât ceva foarte rar.

În prezent însă Luna albastră a ajuns să însemne și altceva. O primă definiție modernă a apărut în anii ’40 ai secolului trecut. Într-un articol publicat în anul 1946 sub titlul „Once In a Blue Moon”, autorul, J. Hugh Pruett, rezuma o încercare anterioară de definiție din Almanahul Fermierului, publicat în SUA, susținând că cea de-a doua Lună plină produsă în intervalul de timp al unei singure luni calendaristice este de fapt Luna albastră.

Majoritatea așa-numitelor Luni albastre nu sunt însă cu nimic diferite de Lunile pline obișnuite, având aceeași culoare în tonuri palide de gri și alb. Este evident că simpla întâmplare a manifestării unei a doua Luni pline în aceeași lună calendaristică nu poate avea niciun efect asupra percepției culorii satelitului natural al Pământului.

Ultima Lună albastră a avut loc acum aproape 3 ani, la 31 august 2012.

Există diferite teorii și cu privire la faptul că această Lună plină rară este numită „albastră” („blue”). Una dintre aceste teorii susține că termenul „blue” provine din cuvântul arhaic ‘belewe’ care înseamnă „a trăda”. Oamenii din vechime ar fi crezut că Luna, după care își coordonau activitățile agricole, îi trădează apărând plină în mod neașteptat, în afara periodicității calendaristice obișnuite.

Iar cum Luna albastră este o Lună plină rară, de-a lungul istoriei au apărut și o serie de superstiții care o însoțesc. Ținând cont și de faptul că numărul 31 este „fatidicul” număr 13 inversat, iar data de vineri 13 este și ea destul de rară în calendar, Luna albastră care apare vineri 31 (așa cum se va întâmpla în această săptămână) este și ea însoțită de superstiții. Interesant este și faptul că ultima Lună albastră, cea produsă la 31 august 2012, a avut loc tot într-o zi de vineri.

Conform NASA însă, în ocazii extrem de rare, Luna poate fi văzută cu adevărat albastră. Pentru a vedea o Lună cu adevărat albastră este însă nevoie de erupția puternică a unui vulcan aici pe Pământ. Spre exemplu în anul 1883 oamenii vedeau Luna albastră în fiecare noapte după erupția vulcanului indonezian Krakatau cu forța unei bombe nucleare de 100 de megatone. Norii de cenușă scuipați de vulcan au urcat până la limita superioară a atmosferei terestre, iar Luna a devenit „albastră” din cauza faptului că cenușa vulcanică juca rolul unui filtru pentru cei care se uitau pe cer. Norul de cenușă era format din particule cu diametrul de aproximativ 1 micron, dimensiune similară lungimii de undă a luminii roșii. Particulele cu această dimensiune blocau lumina roșie în timp ce permiteau trecerea luminii albastre. Astfel, norul de cenușă aruncat în atmosferă de vulcanul Krakatau a funcționat ca un filtru albastru iar Luna a devenit la rândul ei albastră.

Oamenii au putut vedea Luna albastră și în anul 1980, după erupția vulcanului Mount St Helens din Washington (SUA), sau în 1982, după erupția vulcanului El Chichón din Mexic, precum și în 1991 după erupția vulcanului Pinatubo din Filipine. Aceeași iluzie a Lunii albastre poate apărea și după puternice incendii de pădure.
Multi cred ca Luna plina stimuleaza comportamentul antisocial si criminalitatea. De altfel, studiile cu privire la efectele bizare ale pozitiei satelitului natural al planetei noastre in raport cu Soarele nu se limiteaza la cele asupra omului. Unii jura ca Luna plina amplifica si agresivitatea animalelor, care si-ar descarca “nervii” muscand in stanga si-n dreapta, tot ce misca.
Ti-e greata si te doare capul? Tot Luna ar putea fi de vina, mai precis mareele. Exista multi gata sa puna pariu ca forta de atractie a Lunii poate sa miste nu numai apa oceanelor, ci si pe cea din organismul uman. De altfel, in trecut multe maladii „misterioase”, precum depresia, paranoia sau epilepsia au fost puse pe seama capriciilor Lunii.
Suna cam “cusuta cu ata alba”, dar sunt oameni care cred cu adevarat ca betiile lor “colosale” ar putea sa fi fost provocate de influenta “perversa” a aceleiasi Luni Pline.
Nu semana cand Luna este in descrestere, spune o vorba din batrani si de secole agricultorii trag cu ochiul la fazele Lunii pentru a-si asigura un vin bun si recolte manoase. In ultimii ani chestiunea s-a transformat intr-un “marketing lunar” in toata puterea cuvantului: doua dintre cele mai mari lanturi de supermarketuri din Marea Britanie isi organizeaza degustarile de vinuri in functie de “indicatiile” din calendar.
N-a zis nimeni ca ar avea vreo responsabilitate in ceea ce priveste criza economica actuala. Dar Luna, potrivit unor analisti financiari, ar juca un rol cheie in determinarea mersului Bursei la nivel mondial.
Anticii babilonieni credeau ca Luna poate influenta fertilitatea femeii. Si dupa mai bine de 2.000 de ani, unii inca mai cred acest lucru; psihiatrul slovac Eugen Jonas de exemplu, care studiind fazele Lunii a pus la punct o metoda excentrica de control al nasterilor. Potrivit lui Jonas, o pozitie favorabila a Lunii in timpul unui raport sexual le permite chiar si femeilor sterile sa ramana insarcinate; in plus, poate reduce riscul de avort spontan si chiar prevedea sexul copilului inainte ca aceasta sa fie conceput. Aceeasi tehnica, a asigurat el, poate fi utilizata si „in sens contrar”, pentru evitarea sarcinilor nedorite fara utilizarea de mijloace contraceptive.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS