Acasa MagazinEzoterism Zodiac chinezesc – 2014, Anul Calului albastru sau verde de Lemn

Zodiac chinezesc – 2014, Anul Calului albastru sau verde de Lemn

scris de L.M.
11 afisari

La 31 ianuarie 2014, începe, potrivit calendarului chinezesc, Anul Calului albastru sau verde de Lemn. Chinezii, aproximativ două miliarde de persoane, de pe întreg globul, vor sărbători cu focuri de artificii, veșminte roșii și mâncăruri specifice Anul Nou Chinezesc, care mai este denumit și „Sărbătoarea Primăverii”.

Zodiac chinezesc - 2014, Anul Calului albastru sau verde de Lemn

Zodiac chinezesc - 2014, Anul Calului albastru sau verde de Lemn

Anul Calului albastru sau verde de Lemn este 4712 conform calendarului chinezesc și se va încheia la 18 februarie 2015. 2014 este numărul 31 din ciclul chinezesc de 60 de ani numit Chia Wu și descris ca fiind „Calul în nori”.

Astrologii spun că cele două cuvinte cheie ale lui 2014 sunt emotivitatea și aventurismul. Anul Calului este un an prielnic pentru acțiuni concrete și pentru cei care leagă prietenii și se căsătoresc. Oamenii pot descoperi că dispun de abilități extraordinare și pot lua decizii neobișnuite, dar eficiente.

Compasiunea este și ea una dintre principalele caracteristici. Dorința de a sări în ajutorul celor care nu pot să se apere singuri, care nu pot lupta pentru ei înșiși, va defini anul care abia începe. Evenimentele caritabile și proiectele umanitare nu vor lipsi de pe agendă.

Calul, fiind un mare iubitor de libertate, nevoia de independență se va manifesta foarte puternic. Curajul, determinarea de a dobândi libertatea nu vor cunoaște limite. Succesul va veni prin muncă, iar la unii, prin eforturi deosebite. În Anul Calului nu se admit trișorii, nici în viața personală, nici în profesie. Culorile albastru și verde vor fi și ele purtătoare de noroc. Elementul Lemn este asociat cu forțele naturale și va ajuta în depășirea obstacolelor.

De un noroc incredibil vor avea parte persoanele creative, care vor găsi soluții cu totul neașteptate pentru rezolvarea celor mai dificile situații. Este un an excelent pentru afaceri, pentru improvizații, artificii și invenții. Favorizații acestui an vor fi, înaintea tuturor, persoanele născute în zodia Calului, însă toate zodiile sunt sfătuite să acorde mai multă atenție părții spirituale a vieții.

Personalități din zodia Calului născute la noi: Camil Petrescu, Adrian Pintea, Alecu Ivan Ghilia, Ana Blandiana, Gabriel Liiceanu, Horia Arama, Ion Caramitru, Marcel Chirnoaga, Nicolae Ceaușescu, Radu Beligan, Sergiu Nicolaescu, Șerban Foartă, Vasile Andru.

Personalități din zodia Calului născute pe mapamond: Frédéric Chopin, Ella Fitzgerald, Ingmar Bergman, Aretha Franklin, Barbara Streisand, Cindy Crawford, Joanne Woodward, Rowan Atkinson, Ellen Barkin, Emir Kusturica, Sean Connery, Kevin Costner, James Dean, Clint Eastwood, Linda Evans, Gene Hackman, Halle Berry, Harrison Ford, Rita Hayworth, Denzel Washington, Oprah Winfrey, Paul McCartney, Janet Jackson, Paul McCartney, John Travolta, Michael York, Neil Armstrong, Sir Isaac Newton, Angela Merkel, Francois Hollande, Victor Iușcenko, Jackie Chan, Gottlieb Daimler, Ray Charles, Robin Wright Penn, Sean Connery, Stephen Hawking, Vladimir Bukovski.

Calendarul chinezesc

În calendarul chinezesc, fiecare an este reprezentat de unul dintre cele 12 animale care alcătuiesc un ciclu calendaristic: șobolanul, boul, tigrul, iepurele, dragonul, șarpele, calul, capra, maimuța, cocoșul, câinele și porcul. Fiecărui semn i se asociază, pe rând, și unul dintre cele cinci elemente fundamentale ale universului: lemnul, focul, pământul, metalul, apa. Un tur complet al calendarului înseamnă cinci cicluri a câte 12 ani, adică 60 de ani.

Calendarul se bazează pe observații astronomice asupra fazelor lunii. Explicația folosirii denumirii unor animale pentru desemnarea anilor se află tot pe tărâmul legendei. Se spune că, înainte de a părăsi pământul, Buddha a invitat toate animalele pentru a-și lua rămas bun de la acestea. Din nefericire, doar 12 și-au făcut apariția, iar, în semn de recunoștință, Buddha a decis ca fiecare an să primească numele unui animal și cei născuți în cursul anului respectiv să moștenească câte ceva din particularitățile acelui necuvântător.

După calendarul tradițional chinezesc, însă, un an este considerat drept perioada în care Luna face 12 rotații în jurul Pământului, fiecare rotație durând o lună.

Chinezii cred că animalul care guvernează anul de naștere are o puternică influență asupra persoanei respective. „Acesta este animalul care ți se ascunde în inimă”, spun ei.

Sărbătoarea Primăverii

Anul Nou sau Sărbătoarea Primăverii este pe departe cea mai importantă sărbătoare chinezească, comparabilă, ca semnificație, cu Crăciunul pentru occidentali. Datele sărbătorii variază între sfârșitul lunii ianuarie și începutul lui februarie, determinate fiind de ciclurile Lunii. Atmosfera sărbătorească culminează în ultima seară a anului (Revelionul) și în prima zi a primei luni (Anul Nou).

Sărbătoarea Primăverii are la chinezi o istorie de circa 4.000 de ani.

Cu câteva zile înainte de începerea petrecerilor, se face curățenie în casă, presupunându-se că astfel sunt „măturate” urmele de ghinion. Ferestrele și ușile sunt vopsite și apoi decorate cu ornamente de hârtie, dar și cu versuri care exprimă fericirea, bunăstarea și dorința de a trăi cât mai mult.

China este un stat multinațional, în care conlocuiesc 56 de comunități etnice. Fiecare naționalitate are tradiții diferite în legătură cu Anul Nou, dar pentru toate naționalitățile masa din seara de Revelion, numită „Masa Reîntregirii”, reprezintă un moment important pentru familie. Indiferent unde se află, toți membrii familiei încearcă să se întoarcă la casa părintească pentru a servi împreună ultima masă a anului. Există consemnări istorice potrivit cărora chiar și cei pedepsiți cu închisoarea erau eliberați pentru noaptea de Revelion, pentru a fi alături de familie.

În sudul Chinei, această masă este foarte bogată, cuprinzând de obicei peste zece feluri de mâncare, cu semnificații diferite. Brânza de soia și peștele sunt simboluri ale bogăției, crevetele roz — simbol al fericirii și însuflețirii, stridiile uscate — simboluri ale bunăstării, salata de pește crud (yu sheng) — al norocului și prosperității, părul de înger (Fai-hai — preparată din alge de mare cu aspect de păr, comestibil însă) — al prosperității, iar găluștele fierte în apă (Jiaozi) — ale bunăstării în viața familială.

Cel mai important fel de mâncare este colțunașul. Colțunașul cu o monedă înăuntru este pentru cel care o găsește semn de noroc în anul ce vine. Miezul nopții este marcat de sute de focuri de artificii (în marile orașe sunt interzise), despre care se crede că alungă spiritele rele. Se spune, conform tradiției, că primul bărbat care reușește să aprindă „pocnitorile” are dreptul să înceapă cel dintâi munca la câmp și că, în anul ce vine, se va bucura de o recoltă bogată. Se stă de veghe toată noaptea întrucât, conform tradiției, dacă stai treaz în noaptea Anului Nou, vei trăi mai mult.

În prima zi a Noului An, oamenii se îmbracă cu haine noi, fac vizite rudelor și prietenilor sau primesc invitați. Ei își adresează reciproc Xin Nian Hao (‘La Mulți Ani!’). După aceea, oaspeții sunt invitați să servească bomboane, fructe și ceai. Sărbătoarea Primăverii se încheie cu Festivalul Lampioanelor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult