In momentul in care treceti prin incercarea dificila a pierderii unei persoane apropiate, fie ca vorbim despre un membru al familiei, o ruda de gradul II sau III ori un prieten din copilarie, aveti la dispozitie doua variante: inmormantarea sau incinerarea.
Prima optiune este preferata de majoritatea covarsitoare a romanilor, atat din ratiuni religioase, cat si din motive care tin de traditii si conservatorism. Totusi, trebuie sa stiti ca si cea de-a doua alegere este perfect legala si puteti opta pentru ea fara niciun fel de probleme.
Ce-i drept, incinerarea nu este neaparat privita cu ochi buni de catre biserica, aceasta considerand ca trupul nostru este un dar sfant de la Dumnezeu si nu trebuie sa il ardem, ci sa il ingropam in pamantul din care a fost creat.
Cu toate acestea, crestinii nepracticanti, dar si persoanele care nu cred in viata de apoi ori sunt mai preocupate de mediul inconjurator pot opta pentru arderea trupului lor dupa moarte.
Cel mai important este sa se tina cont de ultima dorinta a celui trecut in nefiinta si, daca acesta s-a exprimat in favoarea incinerarii, familia sa tina cont de opinia sa, arata firma de servicii funerare sector 4 Casa Bucur.
Crematoriul Vitan-Barzesti, singurul loc din Bucuresti in care se pot face incinerari
Aceasta casa de pompe funebre, al carei site poate fi consultat aici – Funerarii Bucuresti, ofera inclusiv posibilitatea incinerarii, pe langa varianta clasica a inhumarii. Insa de ce doar o firma de servicii funerare din sectorul 4 poate facilita aceasta optiune?
Dintr-un motiv logic: in Capitala, singurul crematoriu uman functional se afla in apropierea Institutului National de Medicina Legala „Mina Minovici”, fiind vorba despre Crematoriul Vitan-Barzesti din sectorul 4. Celelalte doua locuri din Romania unde se pot efectua incinerari umane sunt crematoriile din Oradea, respectiv din Moldovenesti (judetul Cluj).
Pentru a programa o incinerare, casa de servicii funerare din sectorul 4 va trebui sa prezinte la crematoriu urmatoarele acte: cartea de identitate a persoanei care solicita incinerarea (in copie si in original); certificatul de deces; adeverinta de incinerare; certificatul de imbalsamare; certificatul de depunere la capela; avizul sanitar de transport mortuar; autorizatia de ridicare si transport a urnei cu ramasitele umane. In acest sens, trebuie parcurse mai multe etape, de la constatarea decesului, imbalsamarea si toaletarea persoanei defuncte si livrarea sicriului pana la obtinerea actelor necesare, depunerea sicriului la capela, transportul la cimitir si organizarea ceremoniei de ramas bun, arata Casa Bucur, citata de iAgency.ro.
La ceremonia propriu-zisa pot participa doar persoanele care au implinit 18 ani
Aceasta firma de pompe funebre, care ofera produse si servicii funerare in sectorul 4 in regim non-stop, avertizeaza ca, la operatiunile propriu-zise de incinerare, pot participa doar persoanele majore.
Cenusa provenita in urma arderii este depusa in urnele asigurate de crematoriu, care sunt pastrate pentru o perioada de 45 de zile. In acest rastimp, puteti decide daca veti lua urna la domiciliu sau aceasta va fi amplasata la cimitir, intr-un cavou sau in nisele crematoriului.