Acasa Magazin Lecții de educație montană pentru tinerii care vor să cunoască natura.

Lecții de educație montană pentru tinerii care vor să cunoască natura.

scris de Misu Andrei
68 Afisari

Un grup de tineri inimoși îi învață pe cei de o vârstă cu ei despre echipamentul de care au nevoie pentru o ieșire pe munte, cum să folosească harta și busola ca să nu se abată de la traseele cunoscute, dar și ce să facă pentru a nu ajunge în situații periculoase.

 

O echipă de tineri din Galați, în mare parte studenți, predă gratuit lecții de educație montană împătimiților de urcușuri pe munte cu rucsacul în spate.

Tinerii au ajuns deja la cea de-a IX-a ediţie a „Hai cu noi pe munte!“, un proiect de educaţie montană, ce cuprinde cursuri teoretice şi aplicaţii practice despre echipament, orientare, activităţi montane, pericolele din natură şi conduita pe munte.

Proiectul este organizat de ATE Club Albatros Galaţi și este destinat tinerilor cu vârste între 16 şi 35 de ani. Sunt vizați în special tinerii pentru că se dorește continuitatea clubului, astfel încât aceștia să preia și să ducă mai departe tradiția educației montane.

Clubul a fost înființat în 1988, iar în prezent funcționează ca asociație. Cursurile teoretice sunt găzduite de Facultatea de

FOTO ATE Club Albatros Galaţi

Știința și Ingineria Alimentelor din Galați. Oliviu Bujor (30 de ani), student în anul IV la facultatea amintită, este unul dintre reprezentanții clubului de la Galați.

A participat în 2018 la cursurile de educație montană și i-a plăcut atât de mult, încât s-a alăturat membrilor clubului, iar ulterior a devenit unul dintre cei care îi învață pe cursanți cum să se ferească de pericolele de pe munte și să revină în siguranță acasă.

ABC-ul drumeției montane

Primele cursuri de educație montană sunt teoretice, iar participanții învață lucruri importante despre echipamentul pe care trebuie să îl aibă la orice urcare pe munte. De pildă, bocancii trebuie să fie special adaptați pentru escaladare montană, iar hainele trebuie să fie îmbrăcate asemenea foilor de ceapă, astfel încât să poată fi date jos rapid.

Din rucsac nu trebuie să lipsească pelerina de ploaie pentru că vremea la munte se poate schimba rapid, și nici trusa de prim ajutor. Primul lucru practic pe care cursanții îl învață este să folosească o hartă și busola.

„Îi învățăm, de asemenea, să aleagă un traseu montan când vor să facă o drumeție. Ce trebuie să aibă în vedere când se uită pe o hartă. De pildă, să aibă izvoare în apropiere, dar și să știe câtă apă iau la ei, astfel încât să nu transporte inutil o greutate prea mare“, explică Oliviu Bujor.

Cursanții primesc și informații despre ceea ce trebuie să facă ca să nu se rătăcească pe munte și să ajungă în situații periculoase.

Prima ieșire pe munte a cursanților este una ușoară, de câteva ore. De regulă, se merge pe un traseu lejer din Munții Măcin, care este la doar câțiva kilometri de Galați, peste Dunăre. Fiecare cursant își testează limitele, dar și de câtă apă și hrană are nevoie, astfel încât să estimeze cât mai precis la următoarea ieșire în natură.

Noțiuni aplicate

A doua aplicație practică are loc în Pădurea Gârboavele, iar gradul de dificultate crește simțitor. Cursanții își vor transporta singuri corturile unde vor dormi și vor campa apoi în pădure.

„Atunci le vom prezenta un rucsac echipat corespunzător. Vor învăța cum să instaleze un cort și să îl dezinstaleze“, punctează Oliviu Bujor. Ulterior, vor avea parte de un curs practic de orientare turistică în Munții Măcin. Cu ajutorul hărţii și busolei vor învăța să identifice diverse locații. Tot în Măcin vor campa cu corturile pentru o noapte.

Reprezentanții clubului Albatros din Galați îi vor organiza în grupe, iar fiecare din acestea va trebuie să ajungă la un anumit punct de destinație folosind harta. „Le dăm indicații, unul dintre noi va merge în spatele fiecărui grup, dar nu intrăm în contact cu ei. Îi lăsăm puțin să se și rătăcească“, povestește cu umor Oliviu.

Cel mai important test pe care îl au de trecut cursanții este deplasarea în Masivul Ciucaș din Carpații de Curbură. Vor sta acolo două zile și vor dormi în corturi. Traseele pe care vor merge sunt mult mai complexe decât cele din Măcin și le vor testa cu adevărat limitele.

„Își vor alege drumurile pe unde vor merge și trebuie să facă calcule ce includ diferențe de nivel și alți factori tehnici de care trebuie să țină cont“, explică Oliviu Bujor.

Atenți cu natura

Primul loc în topul pericolelor de pe munte este ursul, mai ales că în ultimii ani numărul acestora a crescut extrem de mult.

„Le explicăm cursanților că trebuie să respecte potecile și marcajele, astfel încât să nu se întâlnească cu urși. Dacă totuși se intersectează cu un urs, este important să nu se panicheze și să nu o ia la fugă.  Importantă este acțiunea preventivă. Trebuie să vorbească între ei când sunt pe o potecă, pentru că ursul se ferește, de obicei, de oameni”, precizează Oliviu Bujor.

În caz de pericol, trebuie să apeleze imediat la 112.  Membrii clubului „Albatros“ au o deviză, rezumatul conduitei pe care cursanții trebuie să o adopte ori de câte ori merg pe munte:

„De pe munte să plecăm doar cu fotografii și amintiri și să lăsăm doar urma pașilor“. Nu trebuie să lase gunoaie, ba dimpotrivă, de multe ori se întorc cu saci plini cu tot soiul de deșeuri pe care le găsesc în drumețiile lor.

Pentru tinerii de azi și cei de mâine

Proiectul „Hai cu noi pe munte!“ atrage în fiecare an zeci de tineri dornici să învețe să urce pe munte în condiții de siguranță și să se ferească de pericolele din natură. De pildă, anul trecut s-au înscris 78 de tineri și chiar dacă pe parcurs numărul s-a mai împuținat,

10 dintre ei au devenit la final membri în Clubul „Albatros“ din Galați pentru a duce mai departe tradiția educației montane. Inițiativa tinerilor din Galați a pornit în urmă cu nouă ani și pentru că sunt mulți tineri care pleacă pe munte fără echipamentul necesar și un minim de cunoștințe, iar riscul de accidente este foarte mare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS