Acasa MagazinLife “Michael Jackson avea toate caracteristicile unui castrat” (Video)

“Michael Jackson avea toate caracteristicile unui castrat” (Video)

scris de Matei Iliescu
50 afisari

Profesor de chirurgie vasculară, şef de clinică la Spitalul Universitar din Marsilia, Alain Branchereau crede că doar administrarea, înaintea adolescenţei, a unui medicament cu efect de castrare chimică poate explica vocea de înger şi fără vârstă a Regelui muzicii pop. Un interviu Le Parisien.


Michael Jackson, castrat chimic?– Cum se face că un profesor de chirurgie vasculară se ocupă de vocea lui Michael Jackson?

– Pasionat de muzica vocală clasică, l-am descoperit pe Michael Jackson abia după moartea lui. Văzând febra care a cuprins toată lumea după decesul său, mi-am zis că tipul ăsta trebuie să fi fost special. Şi n-am fost dezamăgit. Încă de la prima audiţie m-am gândit la castraţii care topeau de emoţie mulţimile în secolul XVII.

-De ce?

– Întinderea vocii sale era excepţională. Putea acoperi trei octave, în timp ce marii tenori merg până la două. Doar sopranele, de exemplu Maria Callas, acoperă trei octave, ca el. În plus, spre deosebire de contra-tenori – cântăreţii care interpretază repertoriul castraţilor de demult, Michael nu foloseşte niciodată vocea de cap.

– Credeţi, deci, că Bambi (porecla drăgăstoasă cu care francezii îl numesc pe Michael – n. trad.) a fost castrat

– În urma cercetărilor pe care le-am făcut printre confraţii mei doctori şi a documentelor pe care le-am consultat, cum ar fi raportul autopsiei, e o ipoteză foarte probabilă. Michael Jackson avea toate caracteristicile unui castrat. Dar nu e vorba de o castrare fizică, aşa cum se practica odinioară asupra băieţilor înainte de pubertate, pentru a-şi păstra vocea cristalină. Părerea mea este că Michael a suferit o castrare chimică între 12 şi 20 de ani.

– Care sunt argumentele dumneavoastră?

– Întâi de toate, este singurul cântăreţ care nu şi-a schimbat vocea. Toţi băieţii îşi schimbă vocea între 12 şi 14 ani. Pentru cântăreţi, cum ar fi tinerii corişti, este un moment foarte greu de trăit, pentru că sunt nevoiţi să se oprească din cântat din cauza notelor false care le scapă involuntar. Odată ce vocea devine de bărbat, trebuie să reia şcoala de canto, pentru a învăţa să-şi folosească noua voce. Or, în toată viaţa sa, Michael nu s-a oprit din cântat.


– Cum a fost posibil aşa ceva?

– Un singur medicament poate avea acest efect. În anii ’70, a apărut o nouă moleculă numită cyproteron, folosită împotriva acneei. Cred că, la început, medicamentul i-a fost prescris artistului ca să-şi trateze coşurile. În autobiografia sa, Michael Jackson povesteşte că spre vârsta de 12 ani a avut o teribilă criză de acnee, care a fost un coşmar pentru el. Totuşi, acneea a dispărut foarte repede. Ne putem imagina şi în ce măsură faţa sa acneică a deranjat anturajul, care n-avea nici un chef să vadă cum zboară găina cu ouă de aur. Apoi, părinţii şi-au dat seama că medicamentul, care e un anti-hormon masculin, avea şi proprietatea de a opri creşterea laringelui şi păstrarea vocii cântăreţului. Mai este un indiciu care pledează pentru asta: avea 1,78 înălţime, cu membre lungi, faţă de restul familiei, care sunt mai scunzi. Se ştie că în absenţa hormonului masculin, oasele se sudează mai târziu şi perioada de creştere este mai îndelungată. Tocmai acest ambalaj de adult în care răsună o voce de copil dă frumuseţe vocii castraţilor.

– De ce credeţi că această castrare chimică a fost oprită la 20 de ani?

– Este vârsta la care s-a descotorosit de tatăl lui, ca manager, şi se văd pentru prima oară peri pe faţa lui. Pentru că, în afara laringelui şi a vocii, efectele cyproteronului sunt reversibile.

– Este greu după aceea să ai o viaţă sexuală normală?

Michael Jackson avea organe genitale perfect normale. Era deci capabil să aibă relaţii sexuale, ca şi castraţii de altădată. Dar ce este sigur este că a fost privat nu numai de copilărie, dar şi de adolescenţă, cu mari repercusiuni psihologice.

1 comentariu

behind the mask 03-03-2011 - 10:59

Interesanta ideea acestui doctor ! Era tot ce mai lispsea ! De ce nu se intreaba altceva : geniul muzical cu care s-a nascut ( sa nu uitam ca cei 8 frati nu erau atit de talentati), zeci de ani de repetii i-au permis sa dobindeasca o tehnica vocala desavirsita, un control absolut asupra vocii. De altfel, vocea lui era extrem de versatila.In numeroase melodii sunt pasaje unde el recita versurile cu vocea lui normala.Deci, isi controla modulatia vocii, ceea ce presupune ca vorbea deliberat cu o voce adolescentina care se potrivea cu imaginea lui de adult -copil.Sunt multi oameni care nu isi arata virsta si nu sunt castrati chimic.Este vorba de gena si de imaginea pe care o promovezi de-a lungul timpului. Fiind foarte bogat a avut posibilitatea de a colabora cu stilisti deaosebiti care i-au cultivat aceasta imagine.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult